Kατηγορίες
Ενημέρωση

Η βρετανική Telegraph είναι υπέρ της… δραχμής -«Κάποιοι θα καλωσόριζαν με χαρά την έξοδο από το ευρώ»

 

Με ενδιαφέρον βλέπει η βρετανική Telegraph την επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή, αν κερδίσει τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ. Βγάζει και προκλητικό συμπέρασμα για τον Τσίπρα: «Αλλά αν δεν το καταφέρει, θα είναι αδύναμος ηγέτης».
Το ενδιαφέρον των ξένων μέσων ενημέρωσης συνεχίζουν να κεντρίζουν οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Νέα δημοσιεύματα μιλούν για χάος στη χώρα μετά τις εκλογές και προτρέπουν για… έξοδο από το ευρώ.
Χαρακτηριστική η περίπτωση της βρετανικής εφημερίδας Telegraph η οποία αναφέρει ότι μια εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ απειλεί την Ελλάδα με χρεοκοπία και άτακτη έξοδο από το ευρώ.
«Κάτι τέτοιο θα ήταν για όλους μια καταστροφή, αλλά αν γίνει σωστά και συντεταγμένα, τότε η επανεισδοχή των εθνικών νομισμάτων μέσα στην Eυρωζώνη θα μπορούσε να σημαίνει μια καινούργια και ελπιδοφόρα αρχή» αναφέρει η εφημερίδα.

Μάλιστα τονίζεται ότι οι εξελίξεις στην Ελλάδα δεν απασχολούν και τόσο πολύ τους επενδυτές και τις αγορές, όπως συνέβαινε το 2011 και το 2012, όταν απειλήθηκε με κατάρρευση ολόκληρη η ευρωζώνη. Η κρίση στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται από τον Βρετανό αρθρογράφο ως μια «ιστορία του χθες», καθώς πλέον στην ατζέντα είναι ψηλά άλλα θέματα, όπως οι μεγάλες περικοπές των αναδυόμενων οικονομιών εξαιτίας του εκτεταμένου χρέους σε δολάρια.
Κατά την εφημερίδα κάποιοι θα καλωσόριζαν με χαρά τη χρεοκοπία της Ελλάδας ή έξοδο από το ευρώ καθώς υπάρχουν πλέον οι μηχανισμοί που θα εμποδίσουν τη μετάδοση στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. «Μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε ίσως μια προειδοποίηση και για άλλες χώρες, τις οποίες θα ανάγκαζε να επανενεργοποιήσουν τα μεταρρυθμιστικά προγράμματα που είχαν φτάσει σε αδιέξοδο», τονίζεται.
Ενα τέτοιο σενάριο, όμως, κατά τον δημοσιογράφο της Telegraph, είναι υπερβολικά αισιόδοξο για αυτούς που το πρεσβεύουν, καθώς υποτιμούν την ικανότητα των γεγονότων να ξεφύγουν μαζικά πέρα από κάθε έλεγχο. Με το που θα ξεκινήσει μία αλυσιδωτή αντίδραση, είναι δύσκολο να σταματήσει. Ετσι, για ένα ασταθές ενιαίο νόμισμα, ακόμη και με το βάρος της ΕΚΤ πίσω από την όλη προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα γεγονότα, μπορεί να το καταστήσει εξαιρετικά αδύναμο. Αλλωστε, το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα, που άλλαξε πλήρως μετά την κρίση, την καθιστά ακόμη πιο απρόβλεπτη.
Το πιο σημαντικό γεγονός είναι πως η Ελλάδα, καθώς και μια σειρά άλλων κρατών-μελών της ευρωζώνης χρειάζεται να καταλάβουν πως πρέπει να εγκαταλείψουν άμεσα το ευρώ, αλλά όχι με τον πολιτικά χαοτικό τρόπο που μπορεί να συμβεί αν ο ΣΥΡΙΖΑ νικήσει τις επόμενες εθνικές εκλογές.
Αν βγει ο Τσίπρας, τότε τι;
Αν, όμως, τελικά ο Αλέξης Τσίπρας βγει νικηφόροςη εφημερίδα τονίζει ότι είναι σχεδόν ακατόρθωτο να βρεθεί κάποιος εντός ευρωζώνης που να συμφωνήσει σε νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ενώ δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να επανέλθουν οι μισθοί και οι συντάξεις στα προ κρίσης επίπεδα, που ευαγγελίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας, αναφέρεται στο άρθρο της Telegraph, φαίνεται να σκέφτεται ότι μπορεί να επιτύχει αυτά που θέλει με το να απειλεί να τινάξει το ευρώ στον αέρα. Αλλωστε, «έπιασε» στο παρελθόν, γιατί να μην πιάσει και τώρα; Αν όμως, η ευρωζώνη θεωρήσει ότι είναι σε θέση να αντιμετωπίσει μια ελληνική έξοδο, τότε η μπλόφα του Τσίπρα θα αποτύχει. Και τότε ο Τσίπρας θα περάσει στην Ιστορία ως αυτό που αποκαλούν οι Βρετανοί «a man of straw», που επί λέξει σημαίνει «αχυράνθρωπος», αλλά στην ουσία σημαίνει ότι είναι ένας πολιτικός ηγέτης αδύναμος, που εύκολα ηττάται.
 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s