Kατηγορίες
Νούς Πνευματικότητα Uncategorized

Αφύπνιση Συνείδησης

Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν την Αλήθεια σε ότι βιώνουν στη ζωή τους. Αντιλαμβάνονται ότι τίποτε δε μπορεί να είναι τυχαίο. Πολυάριθμα γεγονότα που καταδεικνύουν την ύπαρξη της αιτιότητας εκδηλώνονται συνεχώς στη ζωή μας με ραγδαία ταχύτητα.

Είναι η εποχή του υδροχόου, στη σιδερένια εποχή αυτής της πέμπτης φυλής που ζει στο πλανήτη κι αυτό κάνει τα πράγματα να κινούνται με μεγάλη ταχύτητα. Δύσκολα όμως αντιλαμβάνεται κανείς την πραγματική αιτία που πηγάζει πίσω από ένα φαινόμενο.

Καθώς παρασυρόμαστε στη δίνη των συμβάντων και των καταστάσεων αδυνατούμε να αναζητήσουμε την αιτία και να παραμείνουμε ψύχραιμοι. Η ταύτιση με το φαινόμενο κι η προσκόλληση στην ύλη δε μας επιτρέπει να δούμε καθαρά.

Όταν κάποιος θαλασσοδέρνεται πρώτο μέλημα του γίνεται ενστικτωδώς να επιπλεύσει και να βγει στην ακτή ζωντανός.

Αυτό είναι μια φυσιολογική συμπεριφορά σχεδόν αναμενόμενη αλλά το ζητούμενο είναι να μπορέσουμε να μείνουμε έξω απ’ το κύμα σαν παρατηρητές και να διαγνώσουμε τα αίτια εμφάνισης αυτής της φουρτούνας.

Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο αλλά δεν υπάρχει κάτι που εξαρχής είναι απλό. Καθώς όμως εργαζόμαστε πάνω σ΄αυτό κι εξασκούμε τις ικανότητες μας τα πράγματα αλλάζουν και σταδιακά η επιδεξιότητα μας αυξάνεται ώστε λίγο μετά , απ’ ένα άλλο επίπεδο συνειδητότητας βλέπουμε τα πράγματα εντελώς διαφορετικά.
Μια καθημερινή πρακτική που θα βοηθήσει τα μέγιστα προς αυτή τη κατεύθυνση είναι να είμαστε συνειδητοί σε κάθε μας στιγμή μες τη καθημερινότητα. Σαφώς και πρέπει να δώσουμε όλη μας τη συγκέντρωση για να πετύχουμε κάτι τέτοιο. Υπάρχει όμως τρόπος κι εφόσον έχει αποδειχθεί ότι κάποιοι συνάνθρωποι μας τα κατάφεραν, αυτό σημαίνει ότι όλοι μπορούμε.
Εστιάζουμε σε ότι κάνουμε μες τη μέρα και είμαστε προσηλωμένοι σ΄αυτό. Προσπαθούμε να παρατηρούμε τον εαυτό μας σε κάθε του βήμα ελέγχοντας τη συμπεριφορά μας σε κάθε δράση ή αντίδραση.

Είναι πολύ ωφέλιμη η αναδρομική επισκόπηση όλων των γεγονότων λίγο πριν πέσουμε για ύπνο. Χαλαρώνουμε και φέρνουμε στο μυαλό μας καρέ -καρέ προς τα πίσω κάθε μας κίνηση δίχως διάθεση αυτοκριτικής αλλά ψύχραιμης παρατήρησης. Σταματούμε για λίγο σε γεγονότα που διαπιστώνουμε ότι η συμπεριφορά μας υπήρξε υπερβολική και λανθασμένη. Θυμός, νεύρα, τσακωμοί κλπ. Στο σημείο αυτό σκάβουμε περισσότερο , ενδοσκοπούμε έτσι ώστε να διαγνώσουμε τι ήταν αυτό που μας εξώθησε σε μια τέτοια συμπεριφορά. Ποια ήταν η πραγματική αιτία που κρυβόταν πίσω απ’ την αντίδραση μας. Θα περάσουν απ’ το μυαλό μας διάφορες απαντήσεις. Τις επεξεργαζόμαστε και συνεχίζουμε την έρευνα. Λαμβάνουμε υπόψιν ότι τα ελαττώματα μας, προσπαθούν να δικαιολογηθούν μέσα από διάφορες σκέψεις του τύπου. «Ναι θύμωσα αλλά είχα δίκιο, ο άλλος έφταιξε» Σκοπός τους είναι η παραπληροφόρηση κι η πλάνη ώστε να μην χρεωθούν την ευθύνη αφού ξέρουν καλά πως το επόμενο στάδιο αυτής της πρακτικής είναι η εξάλειψη των ελαττωμάτων , ο θάνατος τους, κάτι που με τίποτε δε θα επιτρέψουν να συμβεί.

Επιμένοντας σ΄αυτή την άσκηση και μέθοδο γνωριμίας με τον εαυτό μας τα ευεργετικά αποτελέσματα δε θ΄αργήσουν να φανούν στη πορεία της ζωής μας. Στο βαθμό που η εξάλειψη των ελαττωμάτων , των πηγών όλων των αιτιών για τα άσχημα γεγονότα , βαίνει καλώς, η συνείδηση μας θα αφυπνίζεται και κάποια υπέροχα δώρα θα δοθούν σε μας για τη συνέχιση αυτού του αιώνιου ταξιδιού.

Η επίγνωση κι η ενθύμηση θα έρθουν για να μας βοηθήσουν όταν εμφανιστεί ένα νέο φαινόμενο. Θα αποβούν χρήσιμα εργαλεία στην περιοδική εμφάνιση των φαινομένων που επαναλλαμβάνονται σε κύκλους προστατεύοντας μας από μια ενδεχόμενη υποτροπή.
Εγρήγορση, αυτοπαρατήρηση, ενδοσκόπηση, εξάλειψη των ελαττωμάτων είναι το σχέδιο κι η τακτική. Η μη ταύτιση κι η μη προσκόλληση θα μας δώσουν την απαραίτητη διαύγεια για να μην παρασυρθούμε απ’ τον ανεμοστρόβιλο των γεγονότων.
Επιμονή κι υπομονή, τα φαινόμενα θα εμφανιστούν έτσι κι αλλιώς, αυτό για την ώρα είναι αναπόφευκτο, αλλά σε μας εναπόκειται η διαχείριση τους.
Το να πιστέψουμε ότι είμαστε ένα σώμα με ψυχή πέρα από ανυπόστατο είναι κι ανώφελο. Είμαστε ψυχές που ζούνε μέσα σε οχήματα αναγκαία και χρήσιμα για τη δράση μας στην ύλη, αλλά η Αλήθεια είναι πως δεν είμαστε του κόσμου τούτου. Όλα είναι ένα ταξίδι αυτοκάθαρσης απο φορτία που κουβαλάμε εδώ και καιρό.
Ας δούμε τα πράγματα αποστασιοποιημένοι με το ψύχραιμο μάτι ενός συνειδητού παρατηρητή.
Σμιξιώτης Κωνσταντίνος για τις Αιχμές και Απόψεις.

πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s