Kατηγορίες
Επιστήμες Ενημέρωση Uncategorized

Έκλεψε η Γη το νερό της Σελήνης;

Τη Σελήνη μάλλον πρέπει να ευχαριστήσουμε για τη ζωή στη Γη. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, ο πλανήτης μας έχει κλέψει το νερό, με τη μορφή ατμοποιημένου υλικού, από το δορυφόρο του.

Η θεωρία αυτή έρχεται μετά από τα στοιχεία που έδειξαν ότι βράχοι στο φεγγάρι ήταν παρόμοιοι με αυτούς της Γης, αλλά χωρίς κανένα ατμοποιημένο υλικό που θα μπορούσε να περιέχει H2O.
Οι επιστήμονες λένε ότι οι σεληνιακοί βράχοι υστερούν σε *πτητικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένου του νερού, ψευδάργυρου, νάτριου και κάλιου.

Η μελέτη τους δείχνει ότι οι πτητικές ουσίες χάθηκαν κατά τον σχηματισμό του μετά μια μαζική σύγκρουση.

*Με τον όρο πτητικότητα, τόσο στη φυσική όσο και στη χημεία, χαρακτηρίζεται η φυσική ιδιότητα ενός, συνήθως υγρού για την ιδιαίτερη ευκολία της εξάτμισής του σε κανονικές συνθήκες. Οι ουσίες αυτές στις οποίες παρατηρείται πτητικότητα ονομάζονται πτητικά ή πτητικές ουσίες και αποτελούν ιδιαίτερη κατηγορία των χημικών ουσιών.

Είναι μια ενδιαφέρουσα δέσμη στοιχείων, δεδομένου ότι το φεγγάρι ήταν πιθανό να δημιουργήθηκε μετά από τη σύγκρουση ενός σώματος στο μέγεθος του Άρη με τον πλανήτη μας αρκετά δισεκατομμύρια χρόνια πριν.

Ένας πλούσιος σε πτητικές ουσίες πρωτοπλανήτης, περιπλανήθηκε σε αυτό που είναι τώρα η τροχιά της Γης και συγκρούστηκε με άλλο ογκώδες αντικείμενο, που ονομάζεται Θεία.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι κατά τη διάρκεια της τεράστιας σύγκρουσης ο πρωτοπλανήτης θρυμματίστηκε και σχημάτισε τη Γη και το φεγγάρι.

Τα θραύσματα δημιούργησαν το φεγγάρι, αλλά κάτι – μια διαδικασία που οι αστρονόμοι δεν είναι σίγουροι- κράτησε το μεγαλύτερο μέρος του νερού στη Γη.

«Η ιδέα για δεκαετίες ήταν ότι οι εξατμιζόμενες πτητικές ουσίες διέφυγαν, και γι ‘αυτό το φεγγάρι δεν διαθέτει», είπε η Robin Canup,  μια αστροφυσικός στο Southwest Research Institute, του Κολοράντο σε συνέντευξή στο Discovery News.

Οι προηγούμενες μελέτες δείχνουν ότι μια δέσμη νερού δραπέτευσε από τα συντρίμμια της σύγκρουσης, πριν ακόμα το φεγγάρι διαμορφωθεί, αλλά η νέα μελέτη έχει μια διαφορετική άποψη. Προτείνει ότι το νερό και άλλες πτητικές ουσίες*  έτειναν να παραμείνουν περισσότερο στον πλανήτη μας, λόγω του τρόπου που η Σελήνη ήρθε κοντά.

Τα υπόλοιπα υλικά, συμπεριλαμβανομένων των πτητικών ουσιών, κόλλησαν σε ένα σύστημα δακτυλίου, παρόμοιο με του Κρόνου, γύρω από τη μεγαλύτερη Γη. Και το φεγγάρι σταμάτησε τη συλλογή των πτητικών, σύμφωνα με την Canup.

Για χρόνια, οι επιστήμονες πίστευαν ότι η σύγκρουση μεταξύ του πρωτοπλανήτη και της Θείας παρήγαγαν θερμότητα που ατμοποιούσε τις πτητικές ουσίες ώστε να διαφεύγουν από το σύστημα.

Ωστόσο, η Canup και η ομάδα της είπαν ότι η υψηλή ταχύτητα απαραίτητη για να αφήσουμε την βαρύτητα της Γης θα επέτρεπε πολύ λίγα από τα υλικά να χαθούν στο διάστημα.

«Ξεκινήσαμε με μια ήδη υπάρχουσα προσομοίωση, σε έναν υπολογιστή, της συσσώρευσης του φεγγαριού, από ένα δίσκο (δακτύλιο) σε τροχιά γύρω από τη Γη, που προέρχεται από μια γιγαντιαία σύγκρουση», δήλωσε η Robin Canup. «Αυτό το μοντέλο συνδυάζεται με τα πρότυπα για το πώς η θερμοκρασία και η χημική σύνθεση του υλικού του δίσκου εξελίσσονται με το χρόνο.»

Η προσομοίωση έδειξε ότι κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, ότι το φεγγάρι μαζεύει περίπου το ήμισυ της μάζας του, «από τήγμα που είναι συμπυκνωμένο στα εσωτερικά τμήματα του δίσκου», δήλωσε η Canup, το οποίο παρέμενε μεταξύ της Γης και της πρώτης τροχιάς του φεγγαριού. Καθώς το πρώτο φεγγάρι  (protomoon) μεγάλωνε, συνέχισε να συγκρούεται με αυτό το υλικό, προκαλώντας την επέκταση της τροχιάς του γύρω από τη Γη.

«Όταν η Σελήνη  είναι αρκετά μακρυά, τότε δεν μπορεί πλέον αποτελεσματικά να συσσωρεύσει το τήγμα από τον εσωτερικό δίσκο, το οποίο αντίθετα σκεδάζεται προς τα μέσα και αφομοιώνεται από τη Γη,»πρόσθεσε η Canup . «Θεωρούμε ότι η μετάβαση αυτή συμβαίνει πριν από τη συμπύκνωση των εξαντλημένων πτητικών στοιχείων, έτσι ώστε το τελικό μισό της  μάζας της Σελήνης δημιουργείται από καθαρό από πτητικές ουσίες, τήγμα.»
http://www.dailymail.co.uk/embed/video/1153023.html
Συμπτωματικά, η εργασία της ομάδας της Canup δημοσιεύτηκε την ίδια περίπου εποχή με ένα άρθρο στο περιοδικό Science που πρότεινε ότι ηφαιστειακά πετρώματα μπορεί να είναι υπεύθυνα για ένα μέρος τουλάχιστον του νερού της Γης – σε αντίθεση με την άποψη, ότι οι κομήτες φέρνουν νερό στην επιφάνεια.

«Δεν έχουμε ακόμα ακολουθήσει το νερό ρητά ακόμη στα μοντέλα μας», είπε. «Αλλά το φεγγάρι για να συγκρατήσει το νερό σε βάθος, κάποιος θα πρέπει να επικαλεστεί μια πλούσια σε νερό Γη ή / και μια γιγαντιαία σύγκρουση (π.χ ένας κομήτης) πριν από την πρόσκρουση, το οποίο πιστεύω ότι είναι συνεπές με αυτή την νέα έρευνα.»

Η Canup αναγνώρισε κάποιους περιορισμούς στο μοντέλο – όπως το πώς το φεγγάρι κατέληξε με τόσο βαρύ ψευδάργυρο υπό αυτό το σενάριο – αλλά είπε ότι σχεδιάζουν περαιτέρω έρευνες για να διερευνήσουν την προέλευση του φεγγαριού. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature.

thecuriosityofcat

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s