Απόφαση δικαστηρίου βόμβα : Παραπλανητικές οι διαφημίσεις του Nurofen!!

nurofen

Σχόλιο: Όπως έχω γράψει είμαι κατά των φαρμάκων και είμαι υπερ της υπομονής και της βοτανολογικής αντιμετώπισης. Πριν μερικές εβδομάδες συζητούσα με μια συνάδελφο μου περί των παυσίπονων τα οποία κατεβάζει λες και είναι καραμέλες. Η συζήτηση ξεκίνησε όταν την είδα να έχει άλλο παυσίπονο για τον πονοκέφαλο, άλλο για τους πόνους περιόδου, άλλο τις ισχιαλγίες (είναι και μεσήλικη έχει και 4 παιδιά, λογικό είναι). Πήρα λοιπόν τα κουτάκια του nurofen και διάβασα τα συστατικά και τα έκδοχα και ήταν 100% ταυτόσημα. Το πέρασα στο ντούκου, γιατί χημικός δεν είμαι και λέω άσε μην πάρω στο κεφάλι μου τη γυναικούλα. Τελικά όμως…. Διαβάστε το άρθρο  για τη συνέχεια :

Την απόσυρση από τα δίκτυα πωλήσεων των παυσιπόνων Nurofen διέταξε… αυστραλιανό δικαστήριο, με το αιτιολογικό ότι η παρασκευάστρια εταιρεία Reckitt Benckiser παραπλανεί τους καταναλωτές διαθέτοντας ουσιαστικά το ίδιο προϊόν για διαφορετικά είδη πόνου.

Η Αυστραλία είναι η πρώτη χώρα που κινείται δικαστικά κατά των εξειδικευμένων προϊόντων Nurofen, κάποια εκ των οποίων κυκλοφορούν επίσης στην Ευρώπη, περιλαμβανομένης της Ελλάδας, ενώ επίσης είναι διαθέσιμα και μέσω ηλεκτρονικών φαρμακείων.

Το Ομοσπονδιακό δικαστήριο της χώρας αποφάσισε ότι τα προϊόντα Nurofen για την οσφυαλγία, τους πόνους περιόδου, την ημικρανία και την κεφαλαλγία τάσεως ήταν στην πραγματικότητα ολόιδια και ότι η Reckitt Benckiser «ενεπλάκη σε παραπλανητική συμπεριφορά» σηματοδοτώντας τα για διαφορετικές παθήσεις.

Προς το παρόν δεν έχει οριστεί ημερομηνία για την δικαστική συνεδρία που θα καθορίσει το χρηματικό πρόστιμο που θα επιβληθεί στην εταιρεία.

«Γνωρίζαμε εδώ και χρόνια ότι επρόκειτο για ίδια προϊόντα. Και συμβουλεύαμε τους καταναλωτές να προτιμούν το βασικό αναλγητικό της συγκεκριμένης σειράς που είναι φθηνότερο» σχολιάζει εκπρόσωπος μεγάλης αυστραλιανής αλυσίδας φαρμακείων.

Σύμφωνα με δειγματοληπτικές τιμές από τρία φαρμακεία του Σίδνεϊ τα εξειδικευμένα προϊόντα Nurofen πωλούνταν στην διπλάσια σχεδόν τιμή από το βασικό αναλγητικό.

Σχολιάζοντας την δικαστική απόφαση η εκπρόσωπος Τύπου της φαρμακευτικής εταιρείας Μοντσε Πινα, αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις για το που αλλού είναι διαθέσιμα τα συγκεκριμένα προϊόντα Nurofen. Σημείωσε ωστόσο ότι η απόφαση της Αυστραλίας δεν «είναι άμεσα εφαρμόσιμη σε άλλες χώρες ή περιοχές».

Η Αυστραλιανή Επιτροπή Καταναλωτών και Ανταγωνισμού (ACCC), που εκίνησε την δικαστική διαδικασία σχολίασε ότι η Reckitt Benckiser έχει τρεις μήνες να αποσύρει από τα εξειδικευμένα προϊόντα Nurofen από τα αυστραλιανά δίκτυα πωλήσεων.

Σύμφωνα με την ACCC, τα στοχευμένα αναλγητικά περιείχαν την ίδια δραστική ουσία, ιβουπροφαίνη των 342 mg και δεν ήταν αποτελεσματικότερα στην αντιμετώπιση του είδους του πόνου που αναφερόταν επί της συσκευασίας.

Η Reckitt Benckiser με τη σειρά της απαντά ότι τα εξειδικευμένα προϊόντα Nurofen «δεν είχαν στόχο να παραπλανήσουν τους καταναλωτές».

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου της εταιρείας «τα προϊόντα Nurofen κυκλοφόρησαν με στόχο να βοηθήσουν τους καταναλωτές να έχουν περισσότερες επιλογές ανακούφισης του πόνου, εν μέσω ενός περιβάλλοντος όπου δεν υπάρχει βοήθεια από τους επαγγελματίες υγείας στην λήψη των αποφάσεων.

πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s