Ο Χρυσός Αριθμός Φ, ο Αριθμός της Δημιουργίας (ΒΙΝΤΕΟ)

Η ακολουθία Fibonacci

Η ακολουθία Fibonacci είναι ίσως η πιο απλή αναδρομική σχέση που συμβαίνει στη φύση. Είναι η ακολουθία 0,1,1,2,3,5,8,13,21,34,55,89, 144 …κάθε αριθμός ισούται με το άθροισμα των δύο αριθμών πριν από αυτό και η διαφορά των δύο αριθμών ισούται με τον 2 αριθμούς πριν. Είναι μια άπειρη ακολουθία που συνεχίζεται για πάντα, καθώς αναπτύσσεται.

Η Χρυσή Αναλογία /Θεία Αναλογία ή Χρυσή Τομή


Το πηλίκο οποιουδήποτε αριθμού Fibonacci και του προκάτοχου του πλησιάζει το Φ, συμβολίζεται ως φ (1.618), η χρυσή αναλογία. Ανακαλύφθηκε και χρησιμοποιήθηκε ευρύτατα από τους αρχαίους Έλληνες γεωμέτρες και αρχιτέκτονες. Τα αποτελέσματα της τα βλέπουμε στο ναό της Παρθένου Αθηνάς στην Αθήνα.

Η χρυσή αναλογία είναι καλύτερα κατανοητή γεωμετρικά με το χρυσό ορθογώνιο. Ένα ορθογώνιο κατανέμεται άνισα με αποτέλεσμα ένα τετράγωνο και ένα ορθογώνιο, οι πλευρές του τετραγώνου θα έχουν την αναλογία 1:1 και το νέο ορθογώνιο θα είναι ακριβώς ανάλογο με το αρχικό ορθογώνιο – 1:1.618.

Αυτή η επανάληψη μπορεί να συνεχιστεί και με τους δύο τρόπους, επ’ άπειρο. Αν σχεδιάσετε ένα τέταρτο του κύκλου στο εσωτερικό κάθε ενός από τα τετράγωνα, όπως επαναλαμβάνονται, η χρυσή σπείρα σχηματίζεται. Η χρυσή σπείρα είναι ίσως το πιο απλό μαθηματικό μοντέλο που συμβαίνει στη φύση, όπως στα κελύφη σαλιγκαριών, όστρακα, κέρατα, τα λουλούδια, τα φυτά. Οι αριθμοί είναι μόνο αυτό που χρησιμοποιούμε για να οργανώσουμε ποσοτικές πληροφορίες.
Τη χρυσή αναλογία μπορεί να τη δει κανείς σε όλο το σύμπαν από τα σαλιγκάρια της θάλασσας τους Ναυτίλους μέχρι τη σπειροειδή μορφή του Γαλαξία.

Η χρυσή αναλογία μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιοδήποτε αριθμό γεωμετρικών μορφών συμπεριλαμβανομένων κύκλους, τρίγωνα, πυραμίδες, πρίσματα και πολύγωνα. Η χρυσή αναλογία διαμορφώνεται από τρίτα μέσα σε τρίτα, έκτα, η σύνδεση μεταξύ δύο και τριών, συμπεριλαμβανομένων κάθε μονών και τις ζυγών ίδιων αριθμών. Η ίδια αναλογία αντιπροσωπεύει την υπέρβαση των αριθμών, την κατανόηση ότι ο κόσμος μας δεν είναι αριθμοί, αλλά αυτό που οι αριθμοί αντιπροσωπεύουν. Μέσω της σπείρας, η αναλογία απεικονίζει πώς οι αριθμοί, όλες οι ποσότητες, είναι ποιότητα. Τελικά, όλα τα δεδομένα ποιότητας μπορεί να εκπροσωπούνται μέσω της ποσότητας. Οι ιδιότητες ποιότητας και ποσότητας είναι μόνο ετικέτες των πληροφοριών, που είναι συγκεντρωμένες στο αναμφισβήτητο γεγονός μας.

Τα ηλιοτρόπια έχουν μια Χρυσή Σπείρα στη διάταξη των σπόρων. Αυτό παρέχει ένα βιολογικό πλεονέκτημα επειδή μεγιστοποιεί τον αριθμό των σπόρων που μπορούν να χωράνε σε ένα άνθος ηλιοτρόπιου.

Αν κάνουμε το γράφημα οποιουδήποτε αριθμητικού συστήματος, τελικά παρουσιάζεται ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο. Στα μαθηματικά, οι αριθμοί και τα σχέδια τους συνεχίζουν όχι μόνο απείρως γραμμικά, αλλά προς όλες τις κατευθύνσεις. Για παράδειγμα, λαμβάνοντας υπόψη άπειρη επέκταση σε δεκαδικά, ακόμη και τα μικρότερα τμήματα έχουν ένα άπειρο αριθμό πόντων.

Το σύμπαν μας και οι αριθμοί πάνε όχι μόνο απείρως γραμμικά, αλλά ακόμη είναι μικρά τμήματα που έχουν άπειρα σημεία.

Μια όμορφη ταινία μικρού μήκους για την ακολουθία Fibonacci στη φύση – «Nature by Numbers»,
«Η Φύση με Αριθμούς»

Η χρυσή αναλογία δεν είναι η μόνη μαθηματική δομή που φτάνει το άπειρο, υπάρχουν πολλές άλλες δομές επίσης που φτάνουν το άπειρο. Γνωρίζοντας αυτό, ρωτήστε τον εαυτό σας, πώς θα μπορούσε το άπειρο να συμβαίνει δύο φορές; Αν κάτι ήταν να συμβεί απείρως, πώς θα μπορούσε να συμβεί δύο φορές; Η απάντηση είναι απλή, το άπειρο αντιπροσωπεύει αυτό που είναι αιώνιο, ότι είναι πραγματικά το Όλον. Για παράδειγμα, εάν το άπειρο επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί ως μεταβλητή στα μαθηματικά όπως σε όλους τους άλλους αριθμούς, θα συμβολιζόταν ως 1 ∞, ∞ 2, 3 ∞, ∞ 4, κλπ.

Η ενότητα των πάντων είναι πραγματικά ότι ξέρετε, ότι αντιλαμβάνεστε, ότι γνωρίζετε, είναι όλο το σύμπαν κοιτάζοντας τον εαυτό του. Αυτό είναι το σύμπαν, ακόμη και αν εσείς είστε το σύμπαν, εμείς και ότι ξέρουμε είναι όλα το ίδιο πράγμα.

Δεδομένου ότι οι αριθμοί είναι παντού, τα πάντα είναι ένα μέρος ενός σχεδίου, μιας δομής. Οι αντανακλάσεις των αντανακλάσεων, τροχοί μέσα σε τροχούς. Η ίδια η ζωή είναι ένα Fractal, ένα μορφοκλασματικό σύνολο.

Ένα άλλο βίντεο σχετικά με τον αιγυπτιακό «Ναό του Ανθρώπου» είναι μια συμβολική αναπαράσταση της σειράς Fibonacci της ισορροπημένης οργανικής επέκτασης και μια έκφραση των βασικών αρχών της ζωής στο σύμπαν.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s