Είναι το βήμα στο κενό

fire_love-1920x1080

Θα λέω αυτά που σκέφτομαι κι ας είναι η φωτιά τους να με κάψει.

Γιατί αν δεν τα πω θα εκραγώ ή θα γίνω κάτι που δεν είμαι. Γιατί αυτά που λέμε κι εκείνα που δε λέμε καθορίζουν το τώρα και το μετά. Κι είναι κυρίως εκείνα που δε λέμε που κάνουν τη ζωή μας πιο δύσκολη και την πηγαίνουν εκεί που δεν θα έπρεπε να πάει.

Γιατί η απάντηση στο «τι έχεις;» δεν θα έπρεπε ποτέ να είναι «τίποτα». Είμαι άνθρωπος, δεν είμαι ένα τίποτα. Αυτά που σκέφτομαι και νιώθω δεν είναι ένα τίποτα. Γιατί να απαντήσω «τίποτα»;

Καταπίεσα τόσο πολλές αντιδράσεις στο παρελθόν με αυτό το «τίποτα» που ήρθε κάποτε η στιγμή που έπαψα να αντέχω και κράσαρε το σύστημα.

Αν όμως κρασάρει το σύστημα επειδή δεν τόλμησες να πεις αυτά που σε ενοχλούν ή σε στεναχωρούν στην ουσία παραχωρείς τη δύναμή σου σε κάποιον άλλο. Του δίνεις το δικαίωμα να καθορίσει την πορεία της ύπαρξής σου και παύεις να είσαι κύριος των ίδιων σου των αποφάσεων, παύεις να έχεις τον έλεγχο.

Δεν υπάρχει λοιπόν κανένα «τίποτα». Υπάρχει μόνο η αλήθεια κι εκείνοι που την αντέχουν και μπορούν να τη διαχειριστούν.

Ό,τι δεν ξεσπάει προς τα έξω ξεσπάει προς τα μέσα. Προβληματικές συμπεριφορές άλλων που δε μπόρεσες να αντιμετωπίσεις κι έτσι εσωτερικεύθηκαν και έγιναν δικό σου πρόβλημα.

Για μένα κάπου εκεί πήρε σάρκα και οστά η διατροφική μου διαταραχή. Δεν μπορούσα να ελέγξω τίποτα άλλο στη ζωή μου παρά μόνο εκείνα που έτρωγα ή που δεν έτρωγα. Και κατέληξε αυτό να γίνει ο χειρότερός μου εφιάλτης.

Δεν τολμούσα να πω αυτά που σκεφτόμουν και να κάνω εκείνα που πραγματικά ήθελα. Έμενα σε τοξικές καταστάσεις και σχέσεις που το μόνο που έκαναν ήταν να με εξαντλούν και να με γεμίζουν αρνητική ενέργεια.

Δεν είναι έτσι, όμως.

Αν έχεις μια σχέση που σε εξαντλεί, σε καταπιέζει και δεν σε αφήνει να είσαι ο εαυτός σου, αλλά απαιτεί να γίνεσαι κάτι λιγότερο από αυτό που είσαι για να υφίσταται, οφείλεις στον εαυτό σου να φύγεις.

Αν συναναστρέφεσαι ανθρώπους που το μόνο που κάνουν είναι να μολύνουν τη ζωή σου με την τοξικότητά τους και να αφαιρούν αντί να προσθέτουν, τόσο στη δική τους ζωή όσο και στη δική σου, οφείλεις και πάλι στον εαυτό σου να φύγεις.

Αν η δουλειά σου καταφέρνει μόνο να σε κάνει να αισθάνεσαι άδειος και κενός, δίχως διάθεση για δημιουργία, οφείλεις στον εαυτό σου να φύγεις και να βρεις τον τρόπο να κάνεις εκείνα που σε γεμίζουν πραγματικά.

Αν τα παραπάνω τα προκαλείς εσύ στους άλλους και δε φαίνεται κανείς να περνάει καλά κοντά σου ή αισθάνεσαι πως ίσως να σε αποφεύγουν, οφείλεις στον εαυτό σου μια ανασκόπηση και μια ειλικρινή αναθεώρηση του ποιος είσαι και τι θέλεις πραγματικά να κάνεις σε αυτήν τη ζωή.

Κανείς δεν είπε ότι είναι εύκολο. Ίσα ίσα. Είναι από τα πιο δύσκολα πράγματα, γιατί απαιτεί ειλικρίνεια και διάθεση για αλλαγή, ίσως ακόμα και αναγέννηση. Και σίγουρα δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη.

Δεν αρκεί να πεις στον εαυτό σου ότι θα αλλάξεις. Πρέπει να κάψεις και τις γέφυρες πίσω σου και να μην του αφήσεις άλλη επιλογή από το να προχωρήσει προς τα εμπρός.

Είναι το βήμα στο κενό το πιο σημαντικό από όλα, γιατί είναι εκείνο το βήμα που δείχνει πως έπαψες να εξαρτάσαι από το τι θα πουν ή θα σκεφτούν οι άλλοι και άρχισες να εμπιστεύεσαι πραγματικά τον εαυτό σου.

Είναι το βήμα που συμβολίζει πως έχεις αφεθεί στον εαυτό σου και μόνο, γιατί του έχεις απόλυτη εμπιστοσύνη και δε φοβάσαι, γιατί ξέρεις κάπου βαθιά μέσα σου πως ό.τι κι αν αντιμετωπίσεις θα βρεις τη λύση.

Θα λέω, λοιπόν, αυτά που σκέφτομαι κι ας είναι η φωτιά τους να με κάψει. Θα κάνω εκείνα που ονειρεύομαι κι ας είναι να αποτύχω.

Η ζωή άλλωστε είναι πολύ μικρή για να συμβιβαστεί κανείς με οτιδήποτε λιγότερο από εκείνα που πραγματικά θέλει.

πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s