Επιστήμονες κατέγραψαν το πώς βλέπουν τα δελφίνια τον κόσμο

Για πρώτη φορά στα χρονικά, επιστήμονες κατάφεραν να δουν πως τα δελφίνια, χρησιμοποιώντας ηχητικά κύματα, δημιουργούν μια αντίληψη για τον κόσμο γύρω τους. Για να καταγράψουν τα ηχοακουστικά κύματα των δελφινιών, οι επιστήμονες από το Miami και το Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποίησαν μια τεχνική που λέγεται CymaScope, μία απεικονιστική διαδικασία που μπορεί να εντυπώσει τις ηχητικές δονήσεις του νερού.

Οι ερευνητές από το ίδρυμα Speak Dolphin έβαλαν τον συνεργάτη τους Jim McDonough σε μια δεξαμενή έρευνας στο Dolphin Discovery Center του Puerto Aventuras στο Μεξικό, μαζί με ένα θηλυκό δελφίνι, την Amaya.Κ αθώς η Amaya κατεύθυνε τα ηχοακουστικά κλίκ της προς την κατεύθυνση του McDonough, τα ηχητικά κύματα αφού προσέκρουσαν πάνω του και γύρισαν πίσω, καταγράφηκαν από τον εξοπλισμό του CymaScope.

Μέρος της αποτελεσματικότητας των ηχοακουστικών κυμάτων που εκπέμπουν τα δελφίνια, είναι η δυνατότητα τους να αντιλαμβάνονται το βάθος, οπότε οι επιστήμονες έστειλαν στη συνέχεια τα δεδομένα στο Ηνωμένο Βασίλειο για ειδική φωτοανάλυση, όπου ο John Stuart Reid, εφευρέτης της τεχνικής CymaScope, μπόρεσε να εξάγει τρισδιάστατα δεδομένα από τις δισδιάστατες εικόνες. Στο τέλος, οι ερευνητές μπόρεσαν να παράγουν ένα τρισδιάστατα εκτυπωμένο ανθρώπινο περίγραμμα όπως θα το αντιλαμβανόταν ένα δελφίνι.

«Όταν ένα δελφίνι σκανάρει ένα αντικείμενο με τα υψηλής συχνότητας ηχοακουστικά του κύματα, κάθε μικρό κλικ του δελφινιού συλαμβάνει μια μικρή εικόνα, παρόμοια με μια φωτοφραφική μηχανή που τραβάει μια φωτοραφία,» λέει ο Reid σε δήλωση του. «Κάθε κλικ του δελφινιού έιναι ένας παλμός αγνού ήχου που στη συνέχεια διαμορφώνεται από το σχήμα του αντικειμένου πάνω στο οποίο προσκρούει.»

Το Descovery News ανέφερε ότι αυτή είναι μια πρώτη ματιά στο πως τα δελφίνια αντιλαμβάνονται τα δεδομένα που λαμβάνουν από τα ηχοακουστικά τους κύματα, και οι ερευνητές ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να δημιουργήσουν ακόμα πιο ακριβείς εικόνες καθώς η τεχνολογία θα γίνεται όλο και καλύτερη.

Παρακάτω σας παραθέτουμε την πραγματικά εκπληκτική αυτή εικόνα.

test

πηγη

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s