Σταματά την εκτύπωση χαρτονομισμάτων των 500 ευρώ η ΕΚΤ

Σταματά την εκτύπωση χαρτονομισμάτων των 500 ευρώ η ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη σημερινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου της αναμένεται να σταματήσει την εκτύπωση χαρτονομισμάτων των 500 ευρώ, σύμφωνα με δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας «Wall Street Journal».

Όσα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ βρίσκονται σε κυκλοφορία δεν θα καταργηθούν και δεν θα αποσυρθούν άμεσα από την κυκλοφορία.

Τα συγκεκριμένα χαρτονομίσματα θα συνεχίσουν να κυκλοφορούν ελεύθερα μέχρι την αντικατάσταση όλων των αξιών χαρτονομισμάτων ευρώ από νέου τύπου χαρτονομίσματα Euro 2, των οποίων η μεγαλύτερη αξία θα είναι τα 200 ευρώ και όχι τα 500 ευρώ, όπως ισχύει σήμερα.

Η αντικατάσταση των πρώτων χαρτονομισμάτων ευρώ του 2002 από νέου τύπου χαρτονομίσματα Euro 2 ξεκίνησε το 2013 και μέχρι στιγμής έχουν αντικατασταθεί τα χαρτονομίσματα των 5, 10 και 20 ευρώ.

Μετά και την κυκλοφορία των νέων χαρτονομισμάτων 200 ευρώ τύπου Euro 2 σε λίγα χρόνια, τα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ θα μπορούν να ανταλλαγούν μόνον στις κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος με ίση αξία μικρότερων χαρτονομισμάτων ευρώ.

Ανάλογα με τις αποφάσεις που θα λάβει η ΕΚΤ σήμερα, ενδέχεται η ανταλλαγή χαρτονομισμάτων 500 ευρώ σε κεντρικές τράπεζες πάνω από μία συγκεκριμένη συνολική αξία να συνοδεύεται από την υποχρέωση του κομιστή τους να αναφέρει τον τρόπο με τον οποίο έφτασε να κατέχει τα χαρτονομίσματα.

Υπέρ της κατάργησης του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ ήταν από την αρχή οι ευρωπαϊκές διωκτικές αρχές, επειδή το συγκεκριμένο χαρτονόμισμα καθιστούσε τη φυσική μεταφορά τεράστιων ποσών σε μετρητά ευκολότερη.

πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s