Βρέθηκε νέα Αμφίπολη στον Έβρο! Εκπληκτικά ευρήματα!

https://i1.wp.com/www.voicenews.gr/images/eidisis/2016/Maios/01-05-2016-eos-07-05-2016/07052016/psif.jpg
Μια ακόμα απόδειξη του μεγαλείου του ελληνικού πολιτισμού ήρθε στο φως.

Ο πλούτος που κρύβει ένα ψηφιδωτό, είναι ανυπολόγιστος.

Νύχτα μέρα εδώ και 20 χρόνια δουλεύουν οι αρχαιολόγοι και να τι αποκάλυψαν .. νέο τμήμα του ψηφιδωτού δαπέδου του ρωμαϊκού λουτρού, φτάνοντας στα 90 από τα συνολικά 140 τμ της επιφάνειάς του.

Απεικονίζεται ένας θαλάσσιος ίππος με τον Έρωτα να κρατάει τα χαλινάρια του, τον Έρωτα σκεπτόμενο, έναν μαίανδρο με παραλλαγή, δύο πουλιά με φυτικά μοτίβα κι έναν πολύχρωμο κόμβο του Σολομώντα, ενώ η παράσταση περικλείεται από βλαστόσπειρες και φύλλα κισσού, που παραπέμπουν σε διονυσιακή λατρεία.

Ο αρχαιολόγος και υπεύθυνος , δηλώνει: «Συνεχίστηκε και φέτος, από τον περασμένο Ιούλιο, η ανασκαφή στην Πλωτινόπολη με τη χρηματοδότηση του δήμου Διδυμοτείχου. Ορίστηκε μια καινούργια τομή (τομή Η’) για να αποκαλυφθεί η συνέχεια του δωματίου. Κατά πάσα πιθανότητα, είναι το τυπικό για τα ρωμαϊκά λουτρά τρίκλινο, με το ψηφιδωτό δάπεδο. Η τομή προχώρησε σε βάθος πέντε μέτρων. Κατά τη διάρκεια της ανασκαφής αποκαλύφθηκαν οι μεταγενέστερες οικοδομικές φάσεις (6ος μ.Χ.-7ος μ.Χ. αιώνας, 4ος μ.Χ.-5ος μ.Χ. αιώνας, που μας παραπέμπουν στην παλαιοχριστιανική εποχή).

Η ανασκαφή προχώρησε και στη ρωμαϊκή φάση (μέσα 2ου μ.Χ. έως αρχές 3ου μ.Χ. αιώνα), οπότε αποκαλύφθηκε η συνέχεια της κεντρικής παράστασης του ψηφιδωτού δαπέδου.

Επίσης αποκαλύφθηκε τοιχογραφία στους τοίχους της ρωμαϊκής φάσης.

Κατά την παλαιοχριστιανική φάση αποκαλύφθηκε τοίχος μέσα γωνιόλιθους, που προέρχονται από το ρωμαϊκό σύστημα αποχέτευσης. Αποκαλύφθηκαν επίσης τέσσερις λίθινοι τροχοί και ίσως να δηλώνουν ότι το κτίριο να χρησίμευε κατά τα παλαιοχριστιανικά χρόνια ως εργαστήριο κεραμικής. Η κατασκευή που χρονολογείται από τις αρχές του 7ου μ.Χ. αιώνα και πατάει πάνω στο φυσικό βράχο, που βρίσκεται δυτικά του κτιρίου με τα ψηφιδωτά, ίσως να αποτελεί τμήμα της οχύρωσης της πόλης τα παλαιοχριστιανικά χρόνια. Το σίγουρο είναι ότι η κατοίκηση στην Πλωτινόπολη σταματάει στις αρχές του 7ου μ.Χ. αιώνα, όπως, άλλωστε, αναφέρουν και οι πηγές».

Στη νότια πλευρά της κεντρικής παράστασης αποκαλύφθηκαν θαλάσσιος ίππος με Έρωτα που κρατάει τα χαλινάρια του αλόγου, ενώ βορειότερα της κεντρικής παράστασης δυο διάχωρα με γεωμετρικό μοτίβο στο ένα και στο άλλο ο κόμβος του Σολομώντα που είναι εγγεγραμμένος σε πέλτες. Νότια της κεντρικής παράστασης αποκαλύφθηκαν άλλα δυο διάχωρα με πτηνά και φυτικά μοτίβα, τα οποία αποτελούν συνέχεια των ανασκαφών του 2011.


πηγη

One thought on “Βρέθηκε νέα Αμφίπολη στον Έβρο! Εκπληκτικά ευρήματα!”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s