Kατηγορίες
Παράξενα Uncategorized

7 – Το μυστήριο και η μαγεία του

Η έβδομη μέρα του Ιουλίου του 2007 (Κυριακή) αποτελεί για τους αριθμολόγους μια μεγάλη γιορτή. Από τα πανάρχαια χρόνια άλλωστε ο αριθμός αυτός ήταν για όλους τους λαούς ιερός. Φαίνεται όμως ότι η μυστηριακή του δύναμη δεν χάθηκε ούτε στις μέρες μας…

Οι άγγλοι ισχυρίζονται πως για να γίνεις λόρδος απαιτούνται επτά γενεές. Η Μελίνα τραγουδούσε Χατζηδάκη Επτά τραγούδια θα σου πω για να διαλέξεις το σκοπό και ο σύγχρονος Κότσιρας τα έχει βάλει με τα υαλικά «Θα σπάσω εφτά ποτήρια στ’ ουρανού τα πανηγύρια». Αλλά και οι ερωτολόγοι αριθμολάγνοι βεβαιώνουν: «Έρωτας που άντεξε εφτά χρόνια ποτέ του δεν πεθαίνει». Ο μεγάλος μας ποιητής Άνθιμος Μιαούλης, λάτρης του έρωτα, της ζωής και της αριθμοσοφίας, έλεγε: «Όλα έχουν την εξήγηση τους και η ιερότητα τον αριθμό της». Και είχε απόλυτο δίκιο. Γιατί, όπως λένε και οι Γραφές, ολόκληρος Θεός χρειάστηκε επτά μέρες μαζί με την ανάπαυση του για να φτιάξει τον κόσμο. Οι γάτες φταίνε που είναι επτάψυχες;

Πώς όμως φθάσαμε ως εδώ, να στεκόμαστε με τέτοια ευλάβεια στον αριθμό εφτά; Από τα πανάρχαια χρόνια ο αριθμός αυτός για όλους τους λαούς ήταν ιερός και έκλεινε μέσα του δύναμη μυστηριακή. Το ιερατείο και ο λαός ερμήνευαν με διάφορους τρόπους το ρόλο του συγκεκριμένου αριθμού στην αρμονία του σύμπαντος. Αλλά και στην καθημερινή ζωή πολλές πράξεις γίνονταν και εξακολουθούν να γίνονται για την επίτευξη του καλού ή την αποφυγή του κακού με βάση τη «μαγεία» του συγκεκριμένου αριθμού.

Οι ανατολικοί λαοί, Χαλδαίοι, Βαβυλώνιοι, Ασσύριοι, Φοίνικες, Ινδοί και Πέρσες μέτρησαν τους επτά πλανήτες, τα επτά άστρα της μεγάλης άρκτου και μικρής άρκτου και κατέληξαν στη δοξασία, ότι επτά ήταν οι ουρανοί, επτά οι πίνακες της μοίρας του ανθρώπου, επτά τα ουράνια πνεύματα, με αποτέλεσμα να έχουμε πρακτική εφαρμογή στα επτά δώματα του πύργου της Βαβέλ, στα επτά τείχη στα Εκβάτανα και σε πολλές άλλες περιπτώσεις. Οι Αιγύπτιοι μέτρησαν μόνο επτά από τις διακλαδώσεις του Νείλου, επτά και οι βραχίονες των εκβολών του, επτά ήταν οι σκορπιοί της Ίσιδας , επτά οι παχιές και επτά οι ισχνές αγελάδες και άλλα τόσα τα στάχυα που ονειρεύτηκε ο Φαραώ. Οι Εβραίοι είχαν και αυτοί ξεχωριστή αδυναμία στον αριθμό εφτά. Η Δημιουργία κράτησε εφτά ημέρες, επτά ημέρες κρατούσαν οι γιορτές της σκηνοπηγίας, εφτά χρόνια διαρκούσε το Σαββατιάτικο έτος και επτά τέτοια έτη αποτελούσαν το Ιωβηλαίο. Επτά ιερείς με επτά σάλπιγγες γύριζαν γύρω από την Ιεριχώ για επτά ημέρες και την έβδομη ημέρα έκαναν έκαναν επτά φορές τον γύρω των τειχών της. Επτάφωτη ήταν η ιερή λυχνία, την έβδομη ημέρα από την γέννηση των αγοριών γινόταν η περιτομή τους, εφτά φορές συγχωρούνταν τα αμαρτήματά τους και επτά φορές αποζημίωνε ο κλέφτης εκείνον που ζημίωνε.

Οι Έλληνες συσχέτιζαν τον αριθμό επτά με τη λατρεία του ήλιου και της σελήνης. Ο Όμηρος θέλει επτά τις αγέλες των βοδιών του Απόλλωνα, επτά χορδές είχε η λύρα του και επτάηχος ήταν ο ανδριάντας που του δώρισαν οι Αιγύπτιοι. Ακόμα και οι σοφοί ήταν επτά, όπως επτά αριθμούνταν και τα θαύματα του αρχαίου κόσμου. Αλλά και η Θήβα επτά πύλες είχε και εφτά ήταν και οι «επί Θήβας». Μέχρι και το μενού του Μινώταυρου αποτελείτο από επτά παλικάρια και επτά κόρες, ενώ στα νεογέννητα έδιναν το όνομα την έβδομη μέρα. Όσο για τους Σπαρτιάτες, αυτοί θυσίαζαν κάθε έβδομη ημέρα του μήνα στον Θεό της μουσικής και του ήλιου.

ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΕΛΕΙΟΤΗΤΑΣ

Πρόσεξαν όμως και μια μοναδική μαθηματική ιδιότητα που είχε ο αριθμός αυτός. Είναι ο μοναδικός αριθμός που δεν διαιρείται μέσα στα όρια της δεκάδας. Κατά τους Πυθαγορείους, ο αριθμός επτά ήταν το σύμβολο της τελειότητας γιατί αποτελεί το άθροισμα του τρία και του τέσσερα, που εκφράζουν τα δύο τέλεια σχήματα, το τρίγωνο και το τετράγωνο. Από τους Εβραίους παραδόθηκαν δοξασίες για τον αριθμό επτά στους χριστιανούς και στους μουσουλμάνους.

Ο Ευαγγελιστής Ιωάννης μιλάει στην Αποκάλυψη για επτά αγγέλους, επτά εκκλησίες, επτά σφραγίδες, επτά μάστιγες, όπως και άλλοι ευαγγελιστές αναφέρονται στον συγκεκριμένο αριθμό. Επτά είναι και τα Μυστήρια της χριστιανοσύνης αλλά επτά είναι και τα θανάσιμα αμαρτήματα (υπερηφάνεια, φιλαργυρία, πορνεία, γαστριμαργία, φθόνος, οργή, ακηδία). […]

ΘΡΙΑΜΒΟΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ

Στις μέρες μας, το εφτά εξακολουθεί να συγκινεί και να επηρεάζει καθώς οι δοξασίες που το καθιέρωσαν ως ιερό αριθμό, έχουν βαθιές ρίζες στο παρελθόν. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι πολλοί παίκτες στο καζίνο που γνωρίζουν τη μυστηριακή σχέση του αριθμού με μια σειρά γεγονότα, ποντάρουν εφτά φορές στο εφτά για γούρι, ενώ πολλοί τζογαδόροι του ιπποδρόμου θεωρούν το άλογο με το νούμερο επτά, τυχερό στην έβδομη κούρσα. Παρ’ ότι η Χιονάτη με τους επτά νάνους είναι παραμύθι, τέτοια παραμύθια συνεχίζουν να εντυπωσιάζουν τον κόσμο θετικά ή αρνητικά. Πριν από χρόνια ο Ιταλός Τζιάνι Μαρινέρι, ιδιαίτερα επταφοβικός, μέσα στην εκκλησία είχε ζητήσει από τη γυναίκα που θα παντρευόταν να αναβάλουν το γάμο τους γιατί λόγω καθυστέρησης του προηγούμενου, το μυστήριο άρχισε στις επτά και επτά λεπτά. Η νύφη δεν δέχθηκε και ο γάμος έγινε.

Επτά χρόνια μετά το ζευγάρι υπέγραψε το διαζύγιο του στις 7/7/1987 και ώρα 7μ.μ. οι υπογραφές έπεσαν στο γραφείο νούμερο εφτά, στον έβδομο όροφο επί της οδού Αντώνιο Σένι 7. έκτοτε ο Τζιάνι Μαρινέρι ταύτισε τον αριθμό με τον Σατανά και ο γάμος από μυστήριο συμβολίζει γι’ αυτόν τις πύλες της κολάσεως. Αντίθετα, τις ημέρες που το χρηματιστήριο στην Ελλάδα είχε χτυπήσει κορυφή, ο επενδυτής Αλέξανδρος Τ. διάβασε στη συνέντευξη ενός κορυφαίου οικονομικού παράγοντα της χώρας ότι το χρηματιστήριο τον Ιανουάριο θα φθάσει τις 7.000 μονάδες και φοβούμενος τον αριθμό επτά πούλησε όλες τις μετοχές του. Αποτέλεσμα ήταν να σωθεί από την καταστροφή που λίγο αργότερα ακολούθησε, και το κυριότερο, να αποκομίσει κέρδη αρκετών εκατομμυρίων. Από τότε ο αριθμός επτά αποτελεί το φωτεινό του αστέρι που τον καθοδηγεί, άλλοτε στη δράση και άλλοτε στην αποφυγή μια ενέργειας.

Με τους αριθμούς και κυρίως το επτά «έπαιξε» και ο μεγάλος μας ποιητής Οδυσσέας Ελύτης παρέχοντας μοναδική στερεότητα στον στίχο του, γεγονός που αποκάλυψε μέσα από το έργο της η συγγραφέας ερευνήτρια Δήμητρα Σοφιανού. Φαίνεται λοιπόν πως το επτά κυριαρχεί στη ζωή μας, είτε αρνητικά είτε θετικά. Επτά τα οδυνηρά χρόνια της χούντας, επτά της φαγούρας, επτά τα χρόνια στο Θιβέτ, επτά και οι Πλειάδες… Αλκυόνη, Μερόπη, Κελαινώ, Ηλέκτρα, Στερόπη, Ταϋγέτη, Μαία, που μετά τον θάνατο του πατέρα τους αυτοκτόνησαν και έγιναν αστερισμοί.

Το κείμενο είναι του Γρηγόρη Χαλιακόπουλου από το περιοδικό «Εικόνες»

πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s