ΒΒC: «Το Matrix μπορεί να είναι αληθινό και να ζούμε σε μια προσομοίωση»!

Mετά την την απίστευτη έκθεση της Merril Lynch με βάση την οποία υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ζούμε σε Matrix έρχεται το BBC με μια δημοσίευση στηριγμένη σε δηλώσεις φυσικών να επαναφέρει ξανά το θέμα στην επικαιρότητα με τίτλο «μπορεί να ζούμε μέσα σε ένα κομπιούτερ» δηλαδή είμαστε «ηθοποιοί» σε μια προσομοιωτική παράσταση εν αγνοία μας και όπου δεν έχουμε επιλέξει ούτε καν τους ρόλους.
Όσο κι αν αυτό ακούγεται προβληματικο για τον εγκεφαλό μας έχει πλέον βάσιμες επιστημονικές βάσεις και όλα οφείλονται στην ρημάδα την Κβανική Φυσική η οποία «γκρέμισε» την Νευτώνεια και ουσιαστικά άνοιξε τον δρόμο για να εισχωρήσει στην Ζωή αυτό που οι αρχαίοι αποκαλούσαν «Μαγεία».

Πριν δύο μήνες είχε εκδοθεί μια εκπληκτική ενημερωτική προς τους επενδυτές της Bank of America έκθεση από την Merrill Lynch στην οποία αντί για τις συνήθεις προβλέψεις έκπληκτοι όλοι είδανε ότι η γνωστή εταιρεία διαχείρισης πλούτου παρουσίαζε την άποψη ότι το περιβόητο «Μάτριξ» της γνωστής διάσημης κινηματογραφικής τριλογίας έχει πολλές πιθανότητες να συμβαίνει στα αλήθεια και ότι όλοι μας έχουμε 20-50% να ζούμε μέσα σε μια προσομοίωση!

>

Την έκθεση τότε δημοσίευσε το Business Insider, οπότε αποκλείεται να είναι hoax.

Το σημείωμα ανέφερε πως «πολλοί επιστήμονες, φιλόσοφοι και ηγέτες του κόσμου των επιχειρήσεων πιστεύουν ότι υπάρχουν 20-50% πιθανότητες οι άνθρωποι να ζουν ήδη σε έναν εικονικό κόσμο προσομοίωσης, ο οποίος ελέγχεται από υπολογιστές».

Παρέθετε μάλιστα σχετικές δηλώσεις τόσο από τον Έλον Μασκ, γενικό διευθυντή και επικεφαλής τεχνολογίας για την εταιρεία SpaceX, όσο και από τον καθηγητή Φιλοσοφίας της Οξφόρδης, Νικ Μπόστρομ.

Νωρίτερα το 2016, συμπλήρωνε, ερευνητές συγκεντρώθηκαν στο Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας για να συζητήσουν αυτή τη θεωρία.

«Είναι γεγονός ότι πλησιάζουμε τεχνολογικά πλέον στη δημιουργία φωτορεαλιστικών 3D προσομοιώσεων, στις οποίες θα μπορούν να συμμετέχουν ταυτόχρονα εκατομμύρια άνθρωποι. Δεν αποκλείεται λοιπόν, δεδομένης της προόδου στην τεχνητή νοημοσύνη, στην εικονική πραγματικότητα, αλλά και της ισχύος των υπολογιστών, τα μέλη των μελλοντικών πολιτισμών να αποφασίσουν κάποτε να δημιουργήσουν μια προσομοίωση του κόσμου των προγόνων τους. Αν αποκλείσουμε την πιθανότητα να ζούμε ήδη μια προσομοίωση, τότε αποκλείουμε το ενδεχόμενο οι απόγονοί μας να δημιουργήσουν ποτέ τέτοια σύμπαντα εικονικής πραγματικότητας, κάτι που δεν μπορούμε να κάνουμε», αναφέρει το σημείωμα.

Στην ίδια μελέτη,αναφέρεται ότι ακόμα κι αν ζούμε σε μια τέτοια προσομοίωση, δεν πρόκειται να το μάθουμε ποτέ.

Τώρα έρχεται το BBC για να αναρωτηθεί:

«Πολλοί Φυσικοί και Κοσμολόγοι είναι τώρα άνετοι με την ιδέα ότι όλοι ζούμε μέσα σε μια προσομοίωση ενός γιγάντιου υπολογιστή και βιώνουμε ένα εικονικό κόσμο Matrix-style που από ελλειπή αντίληψη θεωρούμε πραγματικό

Τα ένστιτκά μας αντιδρούν φυσικά όλα μοιάζουν τόσο αληθινά το βάρος μιας κούπας στο χέρι μου, το πλούσιο άρωμα του καφέ που περιέχει οι ήχοι γύρω μου, πως μπορεί ένας τέτοιος πλούτος εμπειριών να είναι ψεύτικος;

Αλλά τότε αν αναλογιστούμε την εξαιρετική πρόοδο στην Πληροφορική και στις Τεχνολογίες Υπολογιστών μέσα σε λίγες δεκαετίες, τα κομπιούτερ μας έχουν προσφέρει παιχνίδια  ασύλληπτου ρεαλισμού με αυτόνομους χαρακτήρες που απαντούν στις επιλογές μας όπως επίσης και προσομοιωτές εικονικής πραγματικότητας με ιδιαίτερα πειστική ισχύ

Είναι αρκετά για να σε κάνουν παρανοϊκό

Το Matrix έχει ήδη σχηματιτεί με το εξής αφήγημα. Οι άνθρωποι είναι κλειδωμένοι από μια σατανική δύναμη σε έναν κόσμο των ονείρων τον οποίο αποδέχονται ως πραγματικό

Υπάρχουν ταινίες που ασχολήθηκαν εκτενώς με το θέμα αυτό στο παρελθόν όπως το έργο του David Cronenberg Videodrome (1983) και του Terry Gilliam το Brazil (1985).

Το ερώτημα είναι πως θα το μάθουμε; Και έχει σημασία;

Elon Musk, CEO of Tesla and SpaceX (Credit: Kristoffer Tripplaar/Alamy)

H ιδέα ότι ζούμε σε μια προσομοίωση έχει μερικούς πολύ δυνατούς υποστηρικτές.

Τον Ιούνιο του 2016 ο Νοτιοαφρικανός επιχειρηματίας στις νέες τεχνολογίες Elon Musk δήλωσε ότι οι πιθνότης είναι «ένα δισεκατομμύριο προς ένα εναντίον μας να ζούμε σε μια βασική πραγματικότητα».

Παρομοίως και ο μηχανικός της Google Ray Kurzweil υποστήριξε ότι  «ίσως όλο τον Σύμπαν μας να είναι ένα επιστημονικό πείραμα κάποιου γυμνασιόπαιδα σε ένα άλλο Σύμπαν».

Alan Guth – Are We Living in a Simulation?

Πολλοί Φυσικοί υποστηρίζουν την σκέψη αυτή. Τον Απρίλη του 2016, αρκετοί από αυτούς επιχειρηματολόγησαν στο αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στην Νέα Υόρκη.

Κανείς από αυτούς δεν πρότεινε ότι είμαστε φυσικά όντα που έχουμε καλωδιοθεί να πιστεύουμε ότι ο κόσμος μας είναι αληθινός ΄πως στο Matrix.

Αντίθετα υπήρχαν πολλοί τρόποι με τους οποίους το Σύμπαν γύρω μας μπορεί να μην ήταν το πραγματικο.

Ο Κοσμολόγος Alan Guth του αμερικανικού ΜΙΤ, πρότεινε ότι suggested το Σύμπαν μπορεί να είναι αληθινό αλλά παρόλα αυτά να είναι ένα εργαστηριακό πείραμα. Η ιδέα ενός τέτοιου Σύμπαντος δημιουργήθκε από κάποια «Σούπερ Νοημοσύνη» (θέλουν δεν θέλουν όλοι στο τέλος παραδέχονται το Μεγαλείο του Θεού, ο οποίος κατά την γνώμη του γράφοντος είναι όχι μόνο αυθύπαρκτος αλλά μόνο με Αυτόν μπορεί να λειτουργήσει οποιοδήποτε επιστημονικό μοντέλο) με έναν τρόπο όπως οι Βιολόγοι δημιουργούν αποικίες μικροβίων.

Ray Kurzweil – Are We Living in a Simulation?

Δεν υπάρχει κάτι που να αποκλείει την πιθανότητα ενός κατασκευασμένου από ένα Μπινγκ Μπανγκ Σύμπαν γεμάτο με αληθινή ύλη και ενέργεια, λέει ο Guth.

Και ούτε θα κατέστρεφε το Σύμπαν μέσα στο οποίο φτιάχτηκε. Το νέο Σύμπαν θα δημιουργήσει την δική του φυσαλίδα χώρου και χρόνου  στην οποία θα αναπτυχθεί. Αυτή η φυσαλίδα γρήγορα θα αποχωριστεί από το γονεϊκό Σύμπαν και θα χάσει κάθε επαφή μαζί του.

Αυτό το σενάριο δεν θα αλλάξει τίποτα. Το Σύμπαν μας θα έχει γεννηθεί από κάποια υπερ-όντα μέσα σε έναν δοκιμαστικό σωλήνα και θα είναι τόσο αληθινό σαν να είχε γενηθεί «φυσικά». Παρόλα  αυτά υπάρχει και ένα δεύτερο σενάριο και υπονομέυει την αντίληψή μας για το τι είναι πραγματικό

Conceivably, someone made our Universe (Credit: Take 27 Ltd/Science Photo Library)

Κάποιοι θεωρούν ότι είμαστε εντελώς προσομοιωτικά όντα. Τίποτα περισσότερο από γραμμές πληροφοριών που χειραγωγούνται από έναν τεράστιο Υπολογιστή όπως οι χαρακτήρες ενός βιντεοπαιχνιδιού

Musk and other like-minded folk are suggesting that we are entirely simulated beings. We could be nothing more than strings of information manipulated in some gigantic computer, like the characters in a video game..

Ακόμα και τα μυαλά μας είναι προσομοιώσεις και ανταποκρίνονται σε προσομοιομένα δεδομένα. Έτσι δεν υπάρχει Μάτριξ για να ξεφύγουμε είναι το μέρος όπου ζούμε εάν τελικά ζούμε.

Γιατί να το πιστέωουμε αυτό; Απλή η απάντηση. Ήδη κάνουμε προσομοιώσεις και με καλύτερη τεχνολογία θα μπορούμε να δημιουργήσουμε μια με συνειδητούς παράγοντες που η εμπειρία τους θα είναι απόλυτα συναισθηματική.

Supercomputers get ever more powerful (Credit: Max Alexander/Science Photo Library)

Γενικά κάνουμε προσομοιώσεις προσπαθώντας να αναπαράξουμε όψεις του κόμου και είπεδα από υποατομικά σωματίδια μέχρι Γαλαξίες και ολόκληρα Σύμπαντα.

Για παράδειγμα προσομοιώσεις ζώων μπορούν να μας πουν πως αναπτύσσουν περίπλοκες συμπεριφορές όπως την δημιουργία ενός σμήνους. Άλλες μας βοηθούν να καταλάβουμε πλανήτες, άστρα και γαλαξίες.

Μπορούμε να προσομοιώσουμε και ανθρώπινες κοινωνίες εκτός από απλά άτομα που κάνουν επιλογές σύμφωνα με κάποιους κανόνες. Έτσι καταλαβαίνουμε πως αναπτύσσονται οι συνεργασίες και δημιουργούνται οι πόλεις και πως λειτουργούν οι οικονομίες.

Scientists simulate the Universe’s birth (Credit: Patrick Landmann/Science Photo Library)


Are we all just a computer simulation? (Credit: Andrzej Wojcicki/Science Photo Library)

O φιλόσοφος  Nick Bostrom του πανεπιστημίου της Οξφόρδης «έσπασε» το σενάριο σε τρεις πιθανότητες

1) Αναπτυγμένοι πολιτισμοί που δεν φτάνουν ποτέ στο στάδιο να πραγματοποιήσουν τετοιες προσομοιώσεις διότι κινδυνεύουν να εξαλείψουν τους ίδιους

2) Φτάνουν σε αυτο το σημείο αλλά τότε αποφασίζουν να σταματήσουν ή

3) Είναι πάρα πολύ πιθανό ήδη να βρισκόμαστε σε τέτοια προσομοίωση

Τι από τα τρία συμβαίνει;


(Credit: Volker Springel/Max Planck for Astrophysics/Science Photo Library)
We can now simulate entire galaxy clusters (Credit: Volker Springel/Max Planck for Astrophysics/Science Photo Library)

Ο Νομπελίστας Αστροφυσικός George Smoot αποκλείει να συμβαίνουν τα δύο πρώτα.».

Πολλοί πιστεύουν ότι το Μάτριξ έχει να κάνει με το περιβόητο  «multiverse». ένα πολυσύμπαν που περιέχει άπειρα Σύμπαντα που δημιουργήθηκαν μαζί εμ το Big Bang και όλα με διαφορετικούς νόμους της Φυσικής.

Τα παράλληλα σύμπαντα όμως δεν είναι προσομοιώσεις. Είναι αυθύπαρκτες πραγματικότητες.

The Universe works like mathematics (Credit: Mark Garlick/Science Photo Library)

Η κβαντική Φυσική, η θεωρία του πολύ μικρού (την οποία ο γράφων γνώρισε επιφανειακά στο Πανεπιστήμιο όταν σπούδαζε Physics and Mathematics, άλλωστε λίγοι την κατανοούν πρακτικά) έχει εμφανίσει ως πραγματικότητες όλα τα εκείνα που παραβιάζουν την «κοινή» λογική.

Ποιο πιθανό είναι να την κατανοεί ο Μάγος Μέρλιν παρά ο σημερινός μέσος άνθρωπος.


Όσο πιο πολύ εξετάζουμε το υποατομικό τόσο πιο θολά γίνονται τα πράγματα. Στην ουσία η Κβαντική Φυσική παραπέμπει ε μια προσομοίωση καθώς δουλέυει με «πιξελωτή» πραγματικότητα, δηλαδή όχι με συνέχεια αλλά με μικρά «κβάντα» όπως ακριβώς δεν είναι συνεχής η εικόνα στην οθόνη (pixels) έτσι έχει ασυνέχειες και η ζωή μας!


Ένα δεύτερο σημείο είναι ότι το Σύμπαν φαίνεται σαν να τρέχει μια μαθηματική εξίσωση ακριβώς όπως θα έκανε ένας υπολογιστής


At its root the Universe may be mathematics (Credit: Sputnik/Science Photo Library)

Το βασικό Θεώρημα της Κβαντικής Φυσικής είναι ότι «ο παρατηρητής επηρρεάζει το πείραμα» με πολλές προεκτάσεις στην πραγματική-όπως ορίζεται- ζωή μας. Τι σημαίνει αυτό. Η συνείδησή μας δημιουργεί τον κόσμο. Υπάρχει και άλλο όμως. Ότι μπορεί κάποιος να το φανταστεί τότε μπορεί και να το παρατηρήσει, άρα υπάρχει!

Αν μπορούν κάποιοι να φανταστούν ότι ζούμε σε Μάτριξ τότε μπορεί να είναι έτσι!Έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε έλεγε ο L. Pirandello και τελικά η πραγματικότητα δεν είναι τίποτα άλλο από το σύνολο και την σύγκρουση άπειρων συνειδήσεων και όλες μαζί ζουν έτσι και αλιώς στον κόσμο των ονείρων γιατί έτσι το θέλησε ο Υπερνους, ο Ων ο τα Πάντα Πληρών που τόσο όμορφα έχει ορίσει με άκρως επιστημονικό όρο η Αληθινή Ορθόδοξη Θρησκεία.

5 comments

 1. Δηλαδή, υπάρχει περίπτωση ο παρατηρητής του «δικού» μας Matrix να είναι και αυτός με την σειρά του αντικείμενο παρατήρησης στο «δικό» του Matrix, και αυτός με την σειρά του αντικείμενο παρατήρησης…….
  Σύμφωνα με την θεωρία της φαντασίας, δηλαδή αν μπορούμε να φανταστούμε κάτι τότε υπάρχει μια μεγάλη πιθανότητα αυτό να έχει ισχύ, και ο θεός μπορεί να είναι παρατηρούμενο είδος από κάποιον άλλον θεό. Ή αν φαντάζομαι πως ο θεός δεν υπάρχει τότε ο θεός είναι πολύ πιθανόν να μην υπάρχει. Όμως εδώ υπάρχει μια αντίφαση: δεν μπορεί δύο διαμετρικά αντίθετες «φαντασίες» να είναι ταυτόχρονα σε ισχύ.
  Όλο αυτό, τελικά, το πολύ πολύ να αποδεικνύει πως απλά έχουμε πολύ ισχυρή φαντασία.

  Μου αρέσει!

 2. «Ότι μπορεί κάποιος να το φανταστεί τότε μπορεί και να το παρατηρήσει, άρα υπάρχει!

  Αν μπορούν κάποιοι να φανταστούν ότι ζούμε σε Μάτριξ τότε μπορεί να είναι έτσι!»
  Ο,τι μπορώ να φανταστώ δεν σημαίνει οτι μπορώ και να το παρατηρήσω…. Ψάξε το σφάλμα του συλλογισμού σου και άσε την κβαντική φυσική στην ησυχία της: μην της «βάζεις» λόγια που δεν λέει!

  Μου αρέσει!

 3. Δεν δημιουργούμε καμία πραγματικότητα, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να την περιγράψουμε. Όπως λέει και ο Rorty: «Ο κόσμος είναι εκεί έξω αλλά οι περιγραφές δεν είναι. Μόνο οι περιγραφές του κόσμου μπορούν να χαρακτηριστούν ως αληθείς ή ψευδείς»:

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s