Δυό πόρτες έχει η ζωή…

1.-socrates-academy-1

Πολλοί παρερμηνεύουν το γνωστό άσμα ή αποκόπτουν τη συγκεκριμένη φράση (‘Δυό πόρτες έχει η ζωή’) ώστε να ορίσουν κάποια επιλογή τους ως σωστή ή λαθος.

Δεν έχει δύο πόρτες η ζωή… έχει άπειρες… άπειρες επιλογές με άπειρες «διακλαδώσεις» η καθεμιά από αυτές. (βλ. κβαντική φυσική…)

Και το άσμα το λέει ξεκάθαρα πως μπήκα από τη μία και βγήκα από την άλλη, αποδεικνύοντας και υποδεικνύοντας πως όλα είναι επιλογές και πως αυτές μπορούν να αλλάξουν κατά το δοκούν.

Δεν υπάρχει μόνο το άσπρο και το μαύρο στο σύμβολο του Ying & Yang… ειναι κ η λεπτή γραμμή που τα διαχωρίζει και κινείται πάνω στο «Μέτρον» των αρχαίων ημών πρόγονων…

Η διαχωριστική γραμμή του «Τώρα» του Δελφικού Έψιλον…

Δεν υπάρχει καλό και κακό μόνο αλλά υπάρχει και η ισορροπία αυτών των δύο, η οποία είναι και η ιδεατή ώστε να έχουμε μια σωστή ζωή, ηθική και μετρημένη.

Οι ταμπέλες και τα δόγματα σε βάζουν στο δρόμο που αυτές θεωρούν σωστό, κατα τη δική τους άποψη, χωρίς να σε ρωτήσουν καν τι εσύ θεωρείς ή νοιώθεις σωστό ή λαθος, καλό ή κακό, άσπρο ή μαυρο…

Χάνεται η ατομικότητα και υπάρχει μόνο η μαζικότητα. Χάνεται με τα κόμματα, τις θρησκείες, τις ομάδες, τις στενές ιδεολογίες και φιλοσοφίες.

«Όλα είναι ένα ψέμα
μια ανάσα μια πνοή
σαν λουλούδι κάποιο χέρι
θα μας κόψει μιαν αυγή»

Όλα είναι ένα ψέμα… το είπε ο Πλάτωνας, το είπε ο Χριστός, ο Πυθαγόρας, το λένε όλοι όσοι έχουν δει λίγο παραπέρα από τη μάζα. Γνωστοί ή άγνωστοι, μύστες ή αμύητοι, καλλιτέχνες ή άτεχνοι, θρήσκοι ή άθρησκοι, κομματικοποιημένοι ή ακομάτιστοι…

Το είπε και η Μπέλλου… κάποιοι μένουν όμως σε μία της φράση και δημιουργούν ένα είδος προπαγάνδας που αφήνει να δεις το δέντρο και όχι το δάσος.

Χάνουν το νόημα μένοντας στην επιφάνεια και επιλέγουν ως τρόπο ζωής μια φράση ως δικαιολογία τους για την ανικανότητα τους να δουλέψουν με τον εαυτό τους.

Και σίγουρα, πολλά απ’ τα γραπτά μας πάνε χαμμένα… ή παραποιούνται… ή διαβάζονται απλά και μόνο για να απάντηθουν και όχι για να καταννοηθούν…

Ίσως όμως, όταν μπουν από τη μία πόρτα και βγουν από την άλλη, όπως λέει και το άσμα, να κατανοήσουν όσους γράφουμε και λέμε περί αυτού με οποιονδήποτε τρόπο.

Κάποια στιγμή αυτής της ζωής…

Ίσως…

Νίκος Κ.

Advertisements

One comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s