Μελέτη: Η hip hop μουσική βοηθάει τους ανθρώπους με ψυχικές ασθένειες

Δύο ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Cambridge διαπίστωσαν πως οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας, μπορούν να βοηθήσουν τους εαυτούς τους ακούγοντας hip hop μουσική.

Το έργο τους ονομάζεται “Psych hip hop” και ως στόχο έχει να προσφέρει επιπλέον βοήθεια στη θεραπεία ατόμων που αντιμετωπίζουν μία σειρά από διαταραχές της ψυχικής υγείας όπως η σχιζοφρένεια και η κατάθλιψη.

Η νευροεπιστήμονας Dr Becky Inkister και ο ψυχίατρος Dr Akeem Sule που είναι οι επικεφαλής της έρευνας υποστηρίζουν πως τα hip hop τραγούδια παρέχουν στα άτομα μία αίσθηση ενδυνάμωσης και αυτογνωσίας και θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τα δικά τους ψυχολογικά προβλήματα.

“Πολλοί raper καλλιτέχνες προέρχονται από υποβαθμισμένες αστικές περιοχές, οι οποίες συχνά είναι οι εστίες προβλημάτων, όπως η χρήση ναρκωτικών, η ενδοοικογενειακή βία και η φτώχεια, που με την σειρά τους συνδέονται με αυξημένα περιστατικά ψυχιατρικών ασθενειών”, δήλωσε η νευρολόγος Dr Becky Inkister.

Η ομάδα των ερευνητών συμφωνεί στο γεγονός πως η rap μουσική σκηνή θίγει πολλά κοινωνικά προβλήματα, και προσωπικά προβλήματα του εκάστοτε καλλιτέχνη, με τα οποία οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν ψυχικές ασθένειες, μπορούν να ταυτιστούν, να εκφραστούν και να βρουν λύσεις μέσα από τους στίχους.

“Μεγάλο μέρος της hip hop μουσικής σκηνής προέρχεται από περιοχές με μεγάλη κοινωνικό-οικονομική στέρηση, για αυτό είναι αναπόφευκτο το γεγονός ότι οι στίχοι θα αντικατοπτρίζουν τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που έχουν μεγαλώσει σε αυτές τις συνθήκες, συμπεριλαμβανομένης της φτώχειας, της περιθωριοποίησης, της εγκληματικότητας και των ναρκωτικών”, δήλωσε ο ψυχίατρος Dr Akeem Sule.

“Οι hip hop καλλιτέχνες χρησιμοποιούν τις δεξιότητες και τα ταλέντα τους, όχι μόνο για να περιγράψουν τον κόσμο τον οποίο βλέπουν, αλλά και ως μέσο διαφυγής. Υπάρχει συχνά ένα μήνυμα ελπίδας μέσα στους στίχους, οι οποίοι περιγράφουν αυτά που θα ήθελαν να έχουν και το μέρος που επιθυμούν να είναι”, συνέχισε ο Dr Akeem Sule.

Φτώχεια, εγληματικότητα, περιθωριοποίηση, ναρκωτικά


Η hip hop μουσική έκανε την εμφάνισή της στη δεκαετία του ’70 σε υποβαθμισμένες περιοχές της Αμερικής όπως το Μπρονξ, στις οποίες υπήρχε μεγάλη ανεργία και φτώχεια. Τη δεκαετία του ’80 η hip hop μουσική έφθασε στην Ελλάδα, εκπροσωπούμενη από σημαντικούς καλλιτέχνες.

Δεν είναι απλά ένα είδος μουσικής, αλλά μία στάση ή καλύτερα φιλοσοφία ζωής, η οποία συνεχίζει να αντιστέκεται, να αρνείται και να “μάχεται” την άδικη κοινωνία. Δημόσια και φωναχτά τολμάει να πει, να δηλώσει και να τραγουδήσει αυτά που συμβαίνουν στους άγριους δρόμος, στον κόσμο, στη γειτονιά, να μιλήσει για την σκοτεινή πλευρά της ζωής.

Αναμφισβήτητα οι ευεργετικές ικανότητες της μουσικής είναι πάμπολλες όπως έχουμε διαβάσει και σε προηγούμενες μελέτες. H μουσική μπορεί να λειτουργήσει λυτρωτικά για τον άνθρωπο σε σημείο που μπορεί να τον οδηγήσει στην κάθαρση, στην απελευθέρωση των παθών και στην έκφραση συναισθημάτων.

Εξάλλου από κάτι τέτοιο δεν έχουμε ανάγκη όλοι;

πηγη

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s