Ρομπότ αυτοκτόνησε για πρώτη φορά βουτώντας σε λιμνούλα σε εμπορικό κέντρο

Σημ. του Ν: Ας ελπίσσουμε πως ήταν καθαρά θέμα software το γεγονός και όχι θέμα κβαντικού άλματος, τεχνητής νοημοσύνης κλπ… Ο νοών νοείτω και ο νοών έχει προειδοποιηθεί από αυτή τη σελίδα για τους κινδύνους της ρομποτικής και το πρόβλημα της αντίληψης (συνείδησης) της ύπαρξής τους…

Λίγα μικρά, λάθος, βήματα για ένα ρομπότ ασφάλειας στην Ουάσιγκτον ήταν αρκετά για να μπει πρόωρο τέλος στην τεχνολογική ζωή του.

Ο Στηβ, το ρομπότ που εργαζόταν με το προσωπικό ασφαλείας γνωστού εμπορικού κέντρου της Ουάσιγκτον, βρέθηκε τη Δευτέραμέσα σε μια λιμνούλα που υπάρχει στο κτίριο.  Η εικόνα έκανε πολλούς να μιλήσουν για την «αυτοκτονία» του ρομπότ.

Το ρομπότ ασφαλείας, που δημιουργήθηκε το 2012, και έπιασε  δουλειά  στο εμπορικό, μόλις την περασμένη εβδομάδα. Είχε την ικανότητα να αντιλαμβάνεται τον χώρο γύρω του και να κρίνει αν συμβαίνει κάτι περίεργο, χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό μικροφώνων, ψηφιακών καμερών και άλλων αισθητήρων.

Το λογισμικό θεωρητικά δεν επέτρεπε τα λάθη, ωστόσο για ανεξήγητο λόγο έκανε κάποια λάθος βήματα και βρέθηκε στη λιμνούλα.

Η «αυτοκτονία» του Στηβ προκάλεσε μεγάλη θλίψη στους χρήστες του Twitter,τόσο σε αγνώστους όσους και σε φίλους που είχε κάνει στο πλαίσιο της δουλειάς του. Υπήρχαν όμως και αυτοί που τον θεωρούσαν «περίεργο» και θλιμμένο.

Με αφορμή το θλιβερό περιστατικό, εκπρόσωπος της εταιρείας που δημιούργησε τον Στηβ απαντά στο CNNi:

Αυτή είναι η ευκαιρία μας να ελέγξουμε και να αποκαταστήσουμε τυχόν σφάλματα στο σύστημα, για να προωθήσουμε κατάλληλα χαρακτηριστικά ασφαλείας (στα ρομπότ). (…) Αυτά τα περιστατικά μας δείχνουν ότι χρειάζονται βελτιώσεις, οι οποίες στη συνέχεια θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να συμβάλουν στην ασφάλεια των ενοικιαστών, των κατοίκων και των επισκεπτών μας.

Για την ώρα δεν είναι γνωστό αν ο Στηβ επέζησε από την πρωτοφανή βουτιά του, παντώς εκτός του ίδου, κανείς άλλος δεν τραυματίστηκε.

πηγη

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s