Kατηγορίες
Αυτοεξέλιξη Νούς Ψυχολογία Uncategorized

Η λανθάσμενη αποψη για το θέμα της θετικής σκέψης …!

Έχετε πει ποτέ ότι απλά πρέπει να «σκεφτείτε θετικά» και τα προβλήματά σας θα εξαφανισθουν;

Ή ότι για να επιτευχθεί αυτό που θέλετε στη ζωή σας, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να το απεικονίσετε μεσα σας σαν να εχει ηδη συμβει και θα καταλήξη να εμφανίστει;

Πρόκειται για μια προσέγγιση στη ζωή που είναι δημοφιλής εδώ και δεκαετίες, χάρη σε βιβλία όπως το Think and Grow Rich και πώς να κερδίσετε φίλους και να επηρεάσετε τους ανθρώπους.

Αλλά πραγματικά μας βοηθάει να ζούμε πιο ουσιαστικές και εκπληρούμενες ζωές; Όχι ακριβώς….

Εστιάστε στη δύναμη των σκέψεών σας και θα μεταμορφώσετε την πραγματικότητά σας

Χιλιάδες βιβλία, εργαστήρια και γκουρού αυτοβοήθειας επαναλαμβάνουν το ίδιο μάντρα: «αλλάξτε τις σκέψεις σας, αλλάξτε τη ζωή σας».

Αν μόνο ο μυθικος «νόμος της έλξης» δούλευε για τους μισούς ανθρώπους που το δοκίμασαν τοτε θα χρειαζόμασταν ένα μεγαλύτερο Χόλιγουντ για όλα τα εκατομυρια νεα «σκέφτομενα» αστέρια, θα θελαμε χιλιάδες νέα ιδιωτικά νησιά για τους εκατομμυριούχους της θετικής σκέψης, και ολόκληρες βιομηχανίες που θα ελεγχαν την επιτυχία των θετικης σκεψης CEOs.

Δεν θα υπήρχαν αρκετοί πόροι στον πλανήτη μας για να εκπληρώσουν τα όνειρα μιας νέας γενιάς «μάγων» που θα είχαν στην κατοχή τους «Το Μυστικό».

Η θετική σκέψη είναι σαν την έκδοση της Νέας Εποχής που πιστεύει στον Άγιο Βασίλη.

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να κάνετε μια λίστα με αυτό που θέλετε, να φανταστείτε ότι αυτο είναι στο δρόμο του, και στη συνέχεια να καθίσετε και να περιμένετε απο το σύμπαν να το παραδώσει στην πόρτα σας.

Η Θετική σκέψη υποστηρίζει ότι σας δίνει τα κλειδιά για να εκδηλώσετε το επιθυμητό μέλλον σας, φαντάζοντας ότι έχει ήδη φτάσει εχει ηδη συμβει! Κάνοντας το αυτό, προσελκύετε ό, τι θέλετε από την συμπαντικη μήτρα. Μείνετε 100% θετικοί για αρκετό καιρό, και η νέα πραγματικότητά σας απλά θα υλοποιηθεί από τις σκέψεις σας!!

Υπάρχουν ομως μόνο δύο προβλήματα εδώ: 1) είναι εξαντλητικό και 2) είναι αναποτελεσματικό.

Η Θετική σκέψη σάς διδάσκει να αγνοήσετε τα αληθινά σας συναισθήματα

Η θετική σκέψη ειναι πραγματικα σαν καπιος να σας διδάξει πώς να υπνωτίσετε τον εαυτό σας να αγνοήσει τα αληθινά συναισθήματά του.

Δημιουργεί ένα είδος όρασης σήραγγας οπου δεν σε αφηνει να κοιταξεις δεξια αριστερα. Αρχίζετε να κλειδώνετε τη συνείδησή σας σε μια φούσκα στην οποία υπάρχουν μόνο ο «ανώτερος εαυτός σας» που ειναι πάντα χαμογελαστός, γεμάτος αγάπη και ευτυχία, μαγνητικός και ηρεμος. Η ζωή μέσα σε αυτή τη φούσκα μπορεί να σας κανει να αισθάνεσται καλα βραχυπρόθεσμα, αλλά με την πάροδο του χρόνου η φούσκα θα σκάσει. Αυτό συμβαίνει επειδή κάθε φορά που αναγκάζετε τον εαυτό σας να είναι θετικός, η αρνητικότητα μεγαλώνει μέσα σας. Μπορείτε να αρνηθείτε ή να καταπνίξετε τις αρνητικές σκέψεις και τα συναισθήματα σας, αλλά αυτο δεν εξαφανιζει αυτα τα συναισθηματα.

Η ζωή είναι γεμάτη προκλήσεις και αντιμετωπίζοντας αυτές τις προκλήσεις προκαλουνται καθημερινά κάθε είδους σκέψεις και συναισθήματα, όπως ο θυμός, η θλίψη και ο φόβος. Προσπαθώντας να αποφύγετε αυτό που θεωρείτε αρνητικό και να κολλήσετε μόνο στο θετικό είναι ένα τεράστιο λάθος. Όταν αρνείστε τα αληθινά συναισθήματά σας, λέτε σε ένα μέρος του εαυτού σας: «Είσαι κακός. Είσαι σκιά. Δεν πρέπει να βρίσκεσε εδώ. «Κατασκεύαζετε ένα τείχος στο μυαλό σας και η ψυχή σας χωρίζεται στα δυο. Όταν σχεδιάζετε τη γραμμή ανάμεσα σε αυτό που είναι αποδεκτό μέσα στον εαυτό σας και σε αυτό που δεν είναι, το 50 τοις εκατό από το ποιος είσαι απορρίπτεται. Φευγεται συνεχώς μακριά από τη σκιά σας. Είναι ένα εξαντλητικό ταξίδι που οδηγεί σε ασθένεια, κατάθλιψη και άγχος.

Προσπαθούμε τόσο σκληρά να είμαστε ευτυχείς και όσο σκληρότερα προσπαθούμε, τόσο πιο απογοητευμένοι γίνομαστε. Η απογοήτευση συν την εξάντληση είναι ένας καλος δρομος για την κατάθλιψη. Οι άνθρωποι απογοητεύονται επειδή δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο αρχέτυπο της επιτυχίας που τους έχουν πουλήσει από το Χόλιγουντ. Είναι εξαντλημένοι από την καταπολέμηση του πραγματικού εαυτού τους, και είναι καταθλιπτικοί επειδή δεν είναι ευθυγραμμισμένοι με την πραγματική τους φύση.Ετσι Καταλήγουμε στον πόλεμο με τον εαυτό σας…

Μπορείτε να ξοδεψετε τη ζωή σας σε έναν μονιμο εμφύλιο πόλεμο με τον εαυτό σας.

Η άλλη προσέγγιση είναι να αναγνωρίσετε ότι είστε άνθρωπος με όλες τις δυνατότητες μέσα σας και να μάθετε να αγκαλιάζετε το πλήρες φάσμα της ανθρωπιάς σας.

Σταματήστε να διαιρείτε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας σε «θετικά» και «αρνητικά». Ποιος αποφασίζει τι είναι θετικό και αρνητικό, ούτως ή άλλως; Πού αντλειτε η γραμμή μεταξύ καλού και κακού μέσα σου; Στους εσωτερικούς μας κόσμους, τιποτα δεν ειναι τόσο ξεκάθαρο ωστε να πεις αυτο ειναι καλο η κακο.

Ακόμη και τα πιο απαιτητικά συναισθήματα έχουν μια σημαντική λειτουργία στη ζωή. Η θλίψη μπορεί να φέρει συμπόνια, ο θυμός μπορεί να σας ωθησει για να ξεπεράσετε τα όριά σας, και η ανασφάλεια μπορεί να γίνει καταλύτης για την ανάπτυξη, αλλά μόνο αν τους δώσετε χώρο μέσα στον εαυτό σας. Αντί να αγωνίζεστε εναντίον της φύσης σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις προκλήσεις της ζωής για την πρόοδό σας.

Οι άνθρωποι πηγαινουν σε γκουρου γεμάτοι από φόβους και ότι είναι απελπισμένοι για να «θεραπεύσουν» και να «ξεφορτωθούν»ολα τα αρνητικα για να γίνουν πιο επιτυχημένοι. Θεωρούν την επιτυχία ως ένα είδος όασης, όπου μπορούν τελικά να απολαμβάνουν την ασφάλεια από το φανταστικό τέρας της αποτυχίας που συνεχώς τους ακολουθεί. Αλλά αυτή η όαση αποδεικνύεται ότι είναι ένα θαύμα που εξαφανίζεται μόλις πλησιάσετε.

Η συμβουλή μου για αυτούς τους ανθρώπους είναι να κάνουμε το αντίθετο της θετικής σκέψης. Τους καλώ να φανταστουν το χειρότερο σενάριο, να διερευνήσουν πραγματικά τι θα συμβεί αν γίνουν πραγματικότητα οι βαθύτεροι φόβοι τους. Όταν το κάνουν αυτό, ο φόβος σταματά να είναι ένα τέρας. Συνειδητοποιούν ότι ακόμα και αν αποτύχουν ξανά και ξανά, θα είναι σε θέση να σηκωθούν και να προσπαθήσουν ξανά.

Μπορουν να μάθουν από τις εμπειρίες τους. Θα γινόταν ετσι πιο σοφοι και πιο ικανοι να πετύχουν τα όνειρά τους την επόμενη φορά. Δεν θα οδηγούνται πλέον από μια αίσθηση ανεπάρκειας, μπορούν να απολαύσουν τη ζωή και να επιτρέψουν στη δημιουργικότητά τους να ανθίσει.

Συνειδητοποιούν ότι η δύναμη που δίνουν στους φόβους τους μπορεί να χρησιμοποιηθεί συνειδητά για να χτίσει την πραγματικότητα που θέλουν. Αγκαλιάστε την αντίθεση της ζωής ,εγω πιστεύω στην αντίθεση στη ζωή. Όταν αγκαλιάζετε το πλήρες φάσμα του ποιος είστε – συμπεριλαμβανομένης της θλίψης, του θυμού, της ανασφάλειας και του φόβου – όλη η ενέργεια που χρησιμοποιήσατε για να πολεμήσετε εναντίον σας, είναι διαθέσιμη για να ζήσετε και να δημιουργήσετε.

Υπάρχει η ίδια ποσότητα ενέργειας στο «θετικό» όπως υπάρχει σε αυτό που αποκαλείτε αρνητικό ή σκιά. Τα συναισθήματα είναι καθαρή δύναμη ζωής και μπορείτε να έχετε πρόσβαση μόνο στην πλήρη δύναμη της συνειδητότητάς σας, όταν επιτρέπετε να έρθει η ολότητα των συναισθημάτων σας. Ναι, θα υπάρξει πόνος, θλίψη και θυμός, όπως θα υπάρξει αγάπη, χαρά και ενθουσιασμός. Αυτά τα συναισθήματα θα βρουν τη φυσική ισορροπία τους, και αυτή η ισορροπία είναι πολύ πιο υγιεινή από τη διάσπαση σε καλό και κακό. Εμείς οι άνθρωποι είμαστε όντα όνειρικα!

Μην αφήνετε τις ταμπέλες που εχετε δημιουργησει για την εικόνα του εαυτού σας να σας σταματούν από το να ζείτε ελεύθερα!

Μη συνεχίζετε να σκέφτεστε με την ιδιότητά σας ως το μέσο που σας προσδιορίζει για το ποιος είστε…Είμαι δάσκαλος αρα δεν μπορώ να μην είμαι πάντα σοβαρός… είμαι πολιτικός και δεν πρέπει εικόνα μου να δείξει ότι μπορώ να αυτοσαρκαστω … είμαι ιερέας και πρέπει ο τρόπος που μιλάω και αυτά που λέω να είναι μόνο όλα όσα επιτρέπουν τα βιβλία… είμαι επιχειρηματίας και πρέπει να έχω σοβαρό παρουσιαστικό. … είμαι άτυχος και δεν υπάρχει κανένας λόγος να προσπαθήσω…

Τα παραδείγματα είναι εκατομμύρια, είναι οι αποφάσεις της μάσκας ειτε από τύχη ειτε απο ανάγκη είτε από απόφαση…. διαλεξαμε να την φορέσουμε και να την αφήσουμε να επιλέγει και να δρομολογεί τα όνειρά μας και το μέλλον μας!

Δεν είμαστε αυτά που νομίζουμε αλλά γίναμε η εικόνα αυτού που θεωρούμε ότι είναι το καλύτερο για να είμαστε προστατευμένοι σε όλα όσα φοβόμαστε!

Η ουσιαστική επιτυχία και η ουσιαστική ευτυχία κατακτιέται με την αποδοχή όλων των θέσεων και συναισθημάτων που μπορεί να παράγει η Ζωή μας !

Οι Κανόνες του πώς πρέπει να είναι ο κάθε ρόλος , πώς πρέπει να φαίνεται η κάθε ιδιότητα είναι κανόνες που δόθηκαν από αυτούς που ήθελαν να ελέγξουν τους ανθρώπους με τις μάσκες!

Έτσι την επόμενη φορά αν δεις κάποιον που τον θεωρείς πνευματικό άνθρωπο να αυτοσαρκάζεται, να γελά, να συμπεριφέρεται χαρούμενα σαν παιδί… Κάνε την αυτοκριτική σου να δεις γιατι σε ενόχλησε.. Εκεί θα συναντήσεις τις αρχετυπικες δικλείδες που έβαλαν άλλοι…

Ο πραγματικά ευτυχισμένος άνθρωπος δεν έχει όρια πρέπει, δεν έχει κανόνες που ακολουθεί, δεν έχει νόρμες συμπεριφοράς… Ο πραγματικά αφυπνισμένος άνθρωπος ΕΙΝΑΙ και δεν συμπεριφέρεται σαν να ειναι …. Για αυτό είναι αδύνατο να ακολουθήσει τους κανόνες της μάσκας!

Θα κλείσω λέγοντας σε όλους σας μία συμβουλή που έδωσα στον γιο μου…. Να προσέχεις τους αψεγάδιαστους,τους εμμονικα «καθαρούς» με την εικόνα τους , τους ανθρώπους που δεν σου δείχνουν ότι έχουν τουλάχιστον ένα πάθος …. Γιατί αυτοι είναι οι πιο επικίνδυνοι υπηρέτες της μάσκας και κατά επέκταση του ίδιου του ματριξ που ζούμε!

Είσαστε τα πάντα , η επιλογή είναι αυτή που μπορεί να σας χαρακτηρίσει!!.. και η λογική λέει ότι αφού ζεις μέσα σε μια ζούγκλα κοινωνική που όλοι έχουν ξεχάσει ότι είμαστε μόνο ενέργεια τότε η ύπαρξη σου χρειάζεται όλο το ενεργειακό φάσμα της για να μπορεί να επιβιώσει … Μόνο όταν η επιλογή του να είσαι καλός θα έχει γίνει «συνήθεια» σαν την ανάσα σου μπορείς να πεις ότι ΕΙΜΑΙ θετικός ….χωρίς όμως αυτό να εμποδίζει η να εγγυάται σε κανέναν ότι στην επόμενη στιγμή δεν θα επιλέξεις να φέρεις την αρνητική σου μορφή στην επιφάνεια … Πολεμιστής είσαι όταν ισορροπείς δυνάμεις και μέσα από την ισορροπία τιθασεύεις την συμφιωλιτικη σου ενέργεια ! Την ενέργεια της αλλαγής των καταστάσεων … την σταγόνα που αλλάζει την κατάσταση σε ενα γεμάτο μέχρι τα άκρα ποτήρι νερό ..!

Αφιερωμενο στο φιλο μου το Ηλια ..

Stranger….

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s