Περί του είδους μας…

Κυριαρχούμε ή νομίζουμε πως κυριαρχούμε στον πλανήτη Γη, όπως κυριάρχησαν πριν κάποια εκατομμύρια χρόνια οι δεινόσαυροι. Στα 4,5 δις χρόνια ύπαρξης του πλανήτη, γεννήθηκαν αμέτρητα είδη και δεν είχαν όλα αγγελικά χαρακτηριστικά. Υπήρξαν και υπάρχουν πολλά είδη με μοχθηρά χαρακτηριστικά. Τα περισσότερα είδη που πέρασαν από δω, εξαφανίστηκαν όπως θα εξαφανιστούμε και εμείς κάποια στιγμή. Αν κάποια στιγμή εκλείψουμε εμείς θα προκύψει κάποιο άλλο είδος που θα κυριαρχήσει, μέχρις ότου αφανιστεί και αυτό. Ίσως και ο ίδιος ο πλανήτης να εξαφανιστεί κάποτε.

Το καλό και το κακό ενυπάρχει μέσα μας και μέσα στο είδος μας με τον ίδιο τρόπο που ενυπάρχει σε ολόκληρη την φύση και σε ολόκληρο το σύμπαν. Το είδος μας διαθέτει μεγάλες δυνατότητες αλλά και ποικίλες προθέσεις, καλόβουλες ή κακόβουλες. Είμαστε προικισμένοι με την δυνατότητα να χτίζουμε θεόρατους ουρανοξύστες, αχανείς μεγαλουπόλεις, και επιβλητικά μνημεία. Είμαστε προικισμένοι με την δυνατότητα να φτιάχνουμε οχήματα, να ταξιδεύουμε στα βάθη των ωκεανών και να φεύγουμε ακόμη και έξω από τα όρια του πλανήτη. Είμαστε προικισμένοι να δημιουργούμε θαυμαστά πράγματα αλλά και να καταστρέφουμε τα πάντα γύρω μας, να συνυπάρχουμε αρμονικά με όλους ή να πολεμάμε μέχρις εσχάτων, να εκδηλώνουμε καλοσύνη ή μοχθηρία. Και αυτά ακριβώς κάνουμε ως είδος, σε ολόκληρο το εύρος των δυνατοτήτων μας.

Ο πλανήτης και ο κόσμος ολόκληρος αναδιαμορφώνεται και αναδημιουργείται συνεχώς, από κάθε μορφή ζωής που ήρθε σε ύπαρξη. Το ίδιο κάνει και με εμάς. Με τις δυνατότητες που είμαστε προικισμένοι και με τις προθέσεις μας, ο πλανήτης διαμορφώνεται και αναδημιουργείται, μέχρι να πάψουμε να υπάρχουμε τόσο ως άτομα όσο και ως είδος. Δεν γνωρίζουμε ποιος είναι ο απώτερος σκοπός όλης αυτής της υπαρξιακής αλληλουχίας, όπως δεν γνωρίζουμε και τι επιφυλάσσει το μέλλον μετά από εμάς. Τώρα το είδος μας δρα ως κυρίαρχος, όμως το να κυριαρχείς δεν σημαίνει απαραίτητα πως πρέπει να καταδυναστεύεις τους άλλους και καταστρέφεις την φύση. Μπορείς να κυριαρχείς με λογική, με καλοσύνη, με συμπόνια, με συναίσθημα και με καλαισθησία. Δεν έχει νόημα να αισθανόμαστε ένοχοι για το σύντομο πέρασμα μας από τούτον τον κόσμο. Στο χέρι μας είναι να χρησιμοποιήσουμε τις δυνατότητες μας για να κάνουμε τον κόσμο πιο όμορφο και φωτεινό, για όσο ακόμη θα υπάρχουμε…

Αρίσταρχος Καλλίνικος

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s