Δυσκολία στον ύπνο; Αυτό το χρώμα μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα…

Οι άνθρωποι πάντα λένε, «μείνετε μακριά από τις οθόνες υπολογιστών πριν πάτε για ύπνο,» αλλά τι ακριβώς είναι λάθος με τη νυκτερινή χρήση smartphone;


Σύμφωνα με μια νέα μελέτη στο περιοδικό Sleep , το πρόβλημα είναι το κυανό, το πράσινο-μπλε χρώμα που συνήθως εκπέμπεται από οθόνες smartphone και οθόνες υπολογιστών.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ ανακάλυψαν πρόσφατα ότι τα υψηλά επίπεδα κυανικού φωτός που εκπέμπονται από μια οπτική απεικόνιση μπορούν να μειώσουν την παραγωγή μελατονίνης από το σώμα σας, καθιστώντας έτσι λιγότερο υπνηλία και πιο ξύπνιο. Οπλισμένοι με αυτή τη γνώση, δημιούργησαν ένα νέο τύπο οθόνης που μπορεί να βοηθήσει να αποφύγει τις άγρυπνες νύχτες πολλών ανθρώπων.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές κατέγραψαν πόσο υψηλά επίπεδα κυανικού φωτός συνέβαλαν οι συμμετέχοντες στη δοκιμή να αισθάνονται πιο επιφυλακτικοί από τα χαμηλότερα επίπεδα του χρώματος. Υποστήριξαν αυτό το θέμα εξετάζοντας τα επίπεδα μελατονίνης τους, την «ορμόνη ύπνου» που παράγεται από το σώμα μας όταν σκέφτεται ότι είναι νύχτα, καθώς εκτέθηκαν σε διαφορετικά επίπεδα κυανικού φωτός. Το πιο κυανό φως, τόσο λιγότερη μελατονίνη βρήκαν στη σούβλα τους.

Ο πλανήτης Ουρανός έχει ένα κυανό χρώμα που οφείλεται στα σύννεφα αερίου μεθανίου στην ατμόσφαιρα του πλανήτη. NASA / Voyager 2

«Το αποτέλεσμα είναι συναρπαστικό, επειδή αυτό που μας λέει ότι η ρύθμιση της έκθεσης σε κυανό φως μπορεί να επηρεάσει το πώς αισθανόμαστε υπνηλία,» ο καθηγητής Ρομπ Lucas, του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, είπε σε μια  δήλωση . «Η μελέτη μας δείχνει επίσης πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη γνώση για να βελτιώσουμε το σχεδιασμό των οπτικών οθονών. Δημιουργήσαμε την μελανοκοπική οθόνη προσαρμόζοντας έναν προβολέα δεδομένων, αλλά αναμένουμε ότι αυτός ο σχεδιασμός θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε οποιοδήποτε τύπο οθόνης. »

Οι ερευνητές αποκάλυψαν επίσης νέα τεχνολογία, που ονομάζεται «μελανοειδής οθόνη», που επιτρέπει στους χρήστες να ελέγχουν τα επίπεδα κυανικού φωτός που εκπέμπονται από την οθόνη τους. Σε συμβατικές οθόνες υπολογιστών και τηλεοράσεων, η κυανό δημιουργείται συνδυάζοντας πράσινο και μπλε φως. Αυτή η νέα συσκευή έχει επίσης ένα κυανό φως που μπορεί να ρυθμιστεί κατά βούληση. Υποστηρίζουν μάλιστα ότι και η ποιότητα της εικόνας είναι πιο έντονη.

«Κατασκευάσαμε τη μελανοκοπική οθόνη μας προσαρμόζοντας έναν προβολέα δεδομένων, αλλά αναμένουμε ότι αυτός ο σχεδιασμός θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε οποιοδήποτε τύπο οθόνης», πρόσθεσε ο καθηγητής Lucas.

«Τέτοιες οθόνες θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να βοηθήσουν τους τηλεθεατές να κοιμηθούν ή να υποστηρίξουν την εγρήγορση σε άτομα που χρειάζονται να χρησιμοποιούν έναν υπολογιστή το βράδυ».

πηγη

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s