Τα ρομπότ μπορούν να αποκτήσουν προκαταλήψεις όπως οι άνθρωποι

Μαθαίνουν το ένα από το άλλο

Μπορεί τα ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης να βασίζουν όλες τις αποφάσεις τους στις πληροφορίες και τα δεδομένα που έχουν διαθέσιμα, ωστόσο μία νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Cardiff και του MITαποδεικνύει πως έχουν την ικανότητα να αναπτύσσουν προκαταλήψεις όπως οι άνθρωποι. Οι ερευνητές “έτρεξαν” ένα παιχνίδι προσομοίωσης, όπου τα ρομπότ μπορούσαν να επιλέξουν να δωρίσουν πράγματα σε άλλα ρομπότ, μέσα και έξω από το προσωπικό τους γκρουπ, βασισμένα στη φήμη του κάθε ρομπότ και τη στρατηγική δωρεάς. Έκπληκτοι είδαν πως με το χρόνο, υπήρξε αύξηση στην προκατάληψη απέναντι στα ρομπότ τα οποία δεν ήταν μέρος τους γκρουπ τους.

Οι προσομοιώσεις μας δείχνουν πως η προκατάληψη είναι μία ισχυρή δύναμη της φύσης και μέσω της εξέλιξης, μπορεί εύκολα να γίνει κινητήριος δύναμη σε εικονικούς πληθυσμούς, σε σημείο που να αποτελεί ζημιογόνο επιρροή στην ευρύτερη συνδεσιμότητα με άλλους. Η προστασία από τις προκαταλήψεις ομάδων μπορεί ακούσια να οδηγήσει σε άτομα τα οποία δημιουργούν περισσότερες ομάδες με προκατάληψη, οδηγώντας στον κατακερματισμό του πληθυσμού. Τέτοια ευρεία προκατάληψη είναι δύσκολο να αντιστραφεί.

Είναι πιθανό πως αυτόνομες μηχανές με την ικανότητα να αναγνωρίζουν κάτι με διάκριση και να αντιγράφουν άλλες, μπορεί στο μέλλον να επηρεάζονται εύκολα από φαινόμενα προκατάληψης που συναντάμε στον ανθρώπινο πληθυσμό.

Ανησυχητικό αν σκεφτεί κανείς πως μια μέρα ένα ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να αποφασίσει πως συμπαθεί περισσότερο ένα άλλο ρομπότ από έναν άνθρωπο. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως οι δείκτες προκατάληψης έπεσαν, όταν εισήχθησαν “πιο ξεχωριστοί υπο-πληθυσμοί μέσα σε ένα πληθυσμό”, μία σημαντική παρατήρηση που εγείρει ερωτήματα ακόμα και για την ανθρώπινη προκατάληψη.

Με μεγαλύτερο αριθμό υπο-πληθυσμών, οι συμμαχίες μη προκαταληπτικών γκρουπ μπορούν να συμβούν χωρίς να υπάρχει εκμετάλλευση. Αυτό εξαλείφει και τη θεώρησή τους ως μειονότητα, μειώνοντας την πιθανότητα να ενταχθούν σε καθεστώς προκατάληψης. Ωστόσο, αυτό απαιτεί συνθήκες  στις οποίες οι συμμετέχοντες έχουν υψηλότερη διάθεση αλληλεπίδρασης με μέλη εκτός του γκρουπ τους.

ΠΗΓΗ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s