Τι είναι ο Θεός;

Ερώτηση: Τι είναι ο Θεός;

Κρισναμούρτι: Πώς θα το ανακαλύψετε; Θα δεχτείτε τις πληροφορίες κάποιου άλλου; Ή θα προσπαθήσετε να ανακαλύψετε ο ίδιος τι είναι ο Θεός; Είναι εύκολο να κάνει κανείς ερωτήσεις, αλλά για να βιώσει την αλήθεια απαιτείται πολλή νοημοσύνη, πολλή έρευνα και ψάξιμο.
Η πρώτη ερώτηση λοιπόν είναι: Θα δεχτείτε αυτό που λέει κάποιος άλλος για τον Θεό; Δεν έχει σημασία ποιος είναι αυτός – ο Κρίσνα, ο Βούδας ή ο Χριστός – γιατί μπορεί όλοι αυτοί να κάνουν λάθος – μπορεί επίσης και ο προσωπικός σας γκουρού να κάνει λάθος. Σίγουρα, για να ανακαλύψεις τι είναι αληθινό, ο νους σου πρέπει να είναι ελεύθερος να ερευνήσει, που σημαίνει ότι δεν μπορεί απλώς να δέχεται ή να πιστεύει. Εγώ μπορώ να σας δώσω μια περιγραφή της αλήθειας, αλλά δεν θα είναι το ίδιο με το να βιώσετε εσείς οι ίδιοι την αλήθεια. Όλα τα ιερά βιβλία περιγράφουν τι είναι ο Θεός, αλλά εκείνες οι περιγραφές δεν είναι ο Θεός. Η λέξη Θεός δεν είναι ο Θεός – είναι;
Για να ανακαλύψετε τι είναι αληθινό δεν πρέπει ποτέ να αποδέχεστε το τι μπορεί να λένε για ‘κείνον τα βιβλία, οι δάσκαλοι, ή οποιοσδήποτε άλλος — δεν πρέπει καν να επηρεάζεστε. Αν επηρεάζεστε από όλους αυτούς, θα βρείτε μόνο ό,τι θέλουν εκείνοι να βρείτε. Και πρέπει να ξέρετε ότι ο ίδιος σας ο νους μπορεί να δημιουργήσει την εικόνα για κάτι που θέλει. μπορεί να φαντάζεται τον Θεό με γενειάδα, ή με ένα μάτι. μπορεί να τον κάνει μπλε ή πορφυρό. Πρέπει, λοιπόν, να έχετε επίγνωση των επιθυμιών σας και να μην ξεγελιέστε από τις προβολές των επιθυμιών σας και των πόθων σας.
 
Αν λαχταράτε να δείτε τον Θεό με μια ορισμένη μορφή, η εικόνα που θα δείτε θα είναι ανάλογη των όσων θέλετε, και αυτή η εικόνα δεν θα είναι ο Θεός — θα είναι; Αν είστε θλιμμένοι και θέλετε να παρηγορηθείτε, ή αν είστε συναισθηματικοί και ρομαντικοί στις θρησκευτικές σας προσδοκίες, τελικά θα δημιουργήσετε έναν Θεό που θα σας δίνει ό,τι θέλετε, αλλά και πάλι δεν θα είναι ο Θεός.
Ο νους σας, λοιπόν, πρέπει να είναι τελείως ελεύθερος και μόνο τότε μπορείτε να ανακαλύψετε τι είναι αληθινό – όχι με την αποδοχή κάποιας δεισιδαιμονίας ούτε διαβάζοντας τα δήθεν ιερά βιβλία ούτε ακολουθώντας κάποιον γκουρού. Μόνο όταν έχει κανείς αυτή την ελευθερία, αυτή την πραγματική ελευθερία από εξωτερικές επιρροές καθώς επίσης και από τις επιθυμίες και τους πόθους του, έτσι ώστε ο νους σου να είναι πολύ ξεκάθαρος – μόνο τότε είναι δυνατόν να ανακαλύψεις τι είναι Θεός. Αλλά αν απλώς κάθεσαι και θεωρητικολογείς, τότε η εικασία σου είναι τόσο καλή όσο είναι και του γκουρού σου, και το ίδιο απατηλή.
«Μιλώντας για το Θεό»μετάφραση Ν.Πιλάβιος, εκδ. Καστανιώτη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s