Ένα «Σύννεφο από Πασχαλίτσες» Έκανε το Διαδίκτυο να Βουίξει

Αλλά ήταν πραγματικό;

«Σίγουρα δεν είναι πουλιά, και δεν είναι νυχτερίδες. Αλλά δεν είμαστε ακόμα σίγουροι αν πρόκειται για πασχαλίτσες» , ανάφερε ο μετεωρολόγος της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας του Σαν Ντιέγκο, στην Καλιφόρνια.

Το διαδίκτυο βουίζει  με τις πασχαλίτσες

Την Τρίτη 4 Ιουνίου, το γραφείο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας του Σαν Ντιέγκο μέσω  tweet ανακοίνωσε πως το μετεωρολογικό Ραντάρ κατέγραψε  μία παράξενη  ηχώ .

Ο μετεωρολόγος Alex Tardy, ο οποίος εργάζεται στο γραφείο της ΕΜΥ του Σαν Ντιέγκο, στη Καλιφόρνια, δήλωσε στη  Guardian

«Έμοιαζε με βροχόπτωση, αλλά τότε συνειδητοποιήσαμε ότι δεν έβρεχε,»  Η ομάδα ήρθε σε επαφή με εθελοντές μετεωρολόγους της περιοχής και ένας από αυτούς παρατήρησε πως υπήρχαν «πολλές πασχαλίτσες τριγύρω.»

Με βάση αυτές τις πληροφορίες, το γραφείο έστειλε ένα tweet άξιος μνείας.

Το συγκεκριμένο Tweet κοινοποιήθηκε παραπάνω από χίλιες φορές και η είδηση αλιεύθηκε και  σχολιάστηκε από διάφορα μέσα ενημέρωσης τοπικής και εθνικής εμβέλειας.

Και από τότε, λέει ο Tardy, ο ίδιος και άλλοι μετεωρολόγοι της υπηρεσίας, εργάζονται για να επιβεβαιώσουν τη θεωρία – αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

«Σίγουρα δεν είναι πουλιά, και δεν είναι νυχτερίδες. Αλλά δεν είμαστε ακόμα σίγουροι αν πρόκειται για πασχαλίτσες,» δήλωσε ο Tardy.

Σημειώνοντας πως το ραντάρ ανίχνευσε «πολλά μικροσκοπικά πράγματα, περίπου στο μέγεθος μεγάλων σταγόνων βροχής.»

Αυτά θα μπορούσαν να είναι έντομα, ή ενδεχομένως,  chaff από λεπτές ίνες αλουμινίου ή άλλα υλικά , τα οποία εκτοξεύει ο στρατός στον αέρα.

Τα chaff δημιουργούν ένα ανακλαστικό σύννεφο, το οποίο και μπερδεύει τα ραντάρ που ελέγχουν και ερευνούν τα οπλικά συστήματα και τα αεροσκάφη.

Η Guardian απευθύνθηκε στη γειτονική  αεροπορική βάση Έντουαρντς και το εκπαιδευτικό κέντρο Παλμς 29 AGCC (Air Ground Combat Center) των πεζοναυτών, αλλά δεν υπήρξε άμεση ανταπόκριση στα αιτήματα για σχολιασμό.

«Επειδή συνέβη το βράδυ, η ορατότητα θα ήταν χαμηλή,» σημείωσε ο Tardy. «Ό,τι και αν ήταν αυτό που εντοπίσαμε μέσω ραντάρ, ήταν σε αρκετά μεγάλο ύψος  – πάνω από 1.500 μέτρα,» και ήταν αδύνατο να καταγραφεί με κάμερες ή κινητά τηλέφωνα από το έδαφος.

«Κρίμα που δεν πετούσε κάποιο ιδιωτικό αεροπλάνο εκείνη τη στιγμή,»  δήλωσε η Lynn Kimsey, εντομολόγος του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Ντέιβις. «Θα μπορούσαμε να το ανακαλύψουμε με βάση τα υπολείμματα των νεκρών εντόμων στα φτερά των αεροπλάνων» πρόσθεσε η Kimsey, η οποίος κατά το παρελθόν, είχε συνεργαστεί  με τη Nasa και την Boeing , κάνοντας ακριβώς αυτό. 

«Δεν θα με εξέπληττε αν ήταν πασχαλιές, αν και φαίνεται λίγο αργά για την εποχή.» Αυτά τα έντονα κόκκινα σε χρώμα έντομα, είναι γνωστό ότι διαχειμάζουν σε συστάδες κατά μήκος των λόφων της Καλιφόρνιας και μεταναστεύουν δυτικά την άνοιξη.

Κινητοποιημένα από το ζεστό καιρό, ένα τεράστιο σμήνος εντόμων μπορεί να πέταξε μαζικά ή να παρασύρθηκε από  τον άνεμο, είπε.

Όμως, σύμφωνα με άλλους εμπειρογνώμονες, είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο στην Καλιφόρνια, να μεταναστεύουν ταυτόχρονα χιλιάδες ή εκατομμύρια πασχαλίτσες.

«Τείνουν να μετακινούνται σταδιακά και όχι σε τεράστια σμήνη,» δήλωσε ο Steve Heydon, επιμελητής του Μουσείου Εντομολογίας Μπόχαρτ, στο Ντέιβις. «Δεν είναι σαν τα Καριμπού ή κάτι τέτοιο.»

Επιπλέον, μια δροσερή βραδιά δεν δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες για να μετακινηθούν οι πασχαλίτσες, σημείωσε ο Heydon. Οι πασχαλίτσες  τείνουν να δραστηριοποιούνται σε θερμοκρασίες περίπου 60F (15.5C) ή υψηλότερες.

Σύμφωνα με το μετεωρολόγο Alex Tardy, από τα δεδομένα των μετεωρολογικών μπαλονιών, η νυχτερινή θερμοκρασία εκτιμήθηκε  σε χαμηλότερα επίπεδα.

«Δεν είναι απίθανο, ένα σμήνος εντόμων να παρασυρθεί από τον άνεμο» δήλωσε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ο John Losey, εντομολόγος του Πανεπιστημίου Κορνέλ.  «Ένα σμήνος τέτοιου μεγέθους,  δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ σε ραντάρ, απ’όσο γνωρίζω,»  αν και τα τεράστια σμήνη έχουν ξεβραστεί κατά μήκος των ακτών στην Αίγυπτο, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες, επισήμανε ο Losey. Γενικά, τα εναέρια σμήνη, είναι δύσκολο να τα δεις  με γυμνό μάτι και παρατηρούνται σπάνια.  Και έτσι, είπε ο Losey, «ίσως να μην γνωρίσουμε ποτέ τι ακριβώς εντόπισε το μετεωρολογικό ραντάρ .»

Πηγή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s