Τα smartphones μας… χαζεύουν

Υπάρχουν πολλά παραδείγματα ανθρώπων που τράκαραν με τοίχους, έπεσαν σε τρύπες, ή κατρακύλησαν από λόφους, ενώ χάζευαν στο smartphone τους. Μπορώ να βρω πολλούς ακόμα λόγους για να γκρινιάξω γι’ αυτές τις συσκευές, να είστε σίγουροι. Ξέρατε όμως ότι το κινητό σας επηρεάζει και την λειτουργία του εγκεφάλου σας – κυριολεκτικά;

Ετοιμαστείτε, αυτό είναι καλό. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Όστιν, ανακάλυψαν ότι η παρουσία και μόνο του smartphone σας στον ίδιο χώρο με εσάς, αρκεί για να καταποντίσει την ισχύ του εγκεφάλου σας. Αυτό σημαίνει ότι σας κάνει πιο… χαζούς και μάλιστα σε πραγματικό χρόνο. Οι επιστήμονες αποφάσισαν να μετρήσουν το πόσο αποδοτικά οι άνθρωποι ολοκληρώνουν δραστηριότητες όταν το κινητό τους είναι κοντά, ακόμα κι αν δεν το χρησιμοποιούν άμεσα.

Μετά από σειρά πειραμάτων, στα οποία έλαβαν μέρος περίπου 800 άτομα, διαπιστώθηκε ότι τα smartphones επηρεάζουν δύο πτυχές της ανθρώπινης διανοητικής λειτουργίας: Την εργασιακή μνήμη [στην ουσία την ικανότητά μας να διατηρούμε πληροφορίες βραχυπρόθεσμα] και την ρευστή νοημοσύνη [την ικανότητα για λογική σκέψη και επίλυση προβλημάτων]. Αμφότερες φαίνεται ότι εξαρτώνται από την τοποθεσία του τηλεφώνου σε σχέση με τον κάτοχό του. Ο μέγιστος βαθμός χαζομάρας επιτυγχάνεται όταν η συσκευή βρίσκεται έξω, είτε είναι ενεργοποιημένη είτε όχι. Αν έχετε το κινητό σε κάποια τσέπη ή τσάντα, τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα, όμως και πάλι σας κάνει πιο χαζούς. Η νοημοσύνη σας θα αρχίσει να αυξάνεται από τη στιγμή που το smartphone σας θα μεταφερθεί σε κάποιο άλλο δωμάτιο, ή γενικότερα κάπου όπου δεν είναι εύκολα προσβάσιμο.

Κανένας από όσους γνωρίζω δεν εκπλήσσεται από τα παραπάνω. Μπορείτε άλλωστε να διαπιστώσετε και μόνοι σας ότι ισχύουν. Ζούμε στην εποχή που οι άνθρωποι βαστούν το κινητό μόνιμα στο χέρι τους.

Αυτές οι νέες ανακαλύψεις μπορούν να φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες σε διαπραγματεύσεις. Αν, για παράδειγμα, θέλετε να κάνετε μία μεγάλη πώληση, δοκιμάστε να πείσετε τον συνομιλητή σας να τοποθετήσει το κινητό του σε σημείο που να είναι ορατό. Η παρουσία του θα τον κάνει πιο ευάλωτο απέναντί σας.

Πώς θα το πετύχετε αυτό; Ζητήστε του να θέσει τη συσκευή σε σιωπηλή λειτουργία. Προτείνετε να την αφήσει στο γραφείο, ώστε να απαντήσει γρήγορα εάν προκύψει κάποια επείγουσα κλήση. Απλά βρείτε έναν τρόπο τέλος πάντων. Άλλωστε, είστε εν μέρει καλυμμένοι ακόμα κι αν έχει το τηλέφωνο στην τσέπη ή την τσάντα του. Σε κάθε περίπτωση, έχετε τον συνομιλητή σας στο χέρι. Απλά φροντίστε να βρίσκεται σε απόσταση ασφαλείας και το δικό σας smartphone, για ευνόητους λόγους.

Εάν εργάζεστε στις πωλήσεις, θα παρατηρήσετε ίσως ότι ορισμένα σημεία της έρευνας μπορούν όντως να βρουν εφαρμογή στον τομέα σας. Το αγαπημένο μου είναι αυτό που αναφέρεται στο “σύνδρομο της δόνησης φάντασμα”, την αίσθηση δηλαδή του ατόμου ότι το τηλέφωνό του δονείται, ακόμα κι αν στην πραγματικότητα κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Νομίζω ότι είναι εύκολο να καταλάβετε εάν κάποιος βιώνει συχνά τέτοιες ψευδαισθήσεις. Πολλοί από τους ανθρώπους που γνωρίζω το παθαίνουν. Αν ο πελάτης σας πάσχει από το εν λόγω σύνδρομο, μείνετε ήσυχοι, οι πιθανότητές σας να τον “καταφέρετε” είναι μεγάλες.

Περισσότερες τέτοιες έρευνες χρειάζονται για να βρούμε τις πραγματικές συνέπειες αυτών των πανταχού παρουσών συσκευών στην καθημερινή μας ζωή. Ελπίζω ότι περισσότεροι ειδικοί θα αποφασίσουν να μελετήσουν το πώς τα smartphones αλλάζουν την κοινωνία μας. Εδώ που τα λέμε, άλλωστε, δεν αλλάζουν μόνο την κοινωνία, αλλά και τους ίδιους τους ανθρώπους.

Πηγή

8 σκέψεις σχετικά με το “Τα smartphones μας… χαζεύουν”

  1. Δεν χρειάζεται να σου μασήσει και να σου καταπιεί κανείς την τροφή φίλε μου, δες τις πηγές, κάνε την έρευνα σου και σπατάλα λίγο χρόνο όπως κι εγώ για να σου μεταδώσω την πληροφορία-είδηση. Επισης ο τίτλος σου δίνει την απάντηση κι έπειτα διάβασε τις οδηγίες χρήσεως της συσκευής σου.

   Μου αρέσει!

   1. Επειδή πιθανότατα έχετε κάποιας μορφής δυσλεξία, θα ξαναπώ ότι δεν είμαι εδώ για να κάνω την έρευνα για σένα και ότι απλά σου μεταδίδω την πληροφορία-είδηση. Η έρευνα που έχω κάνει εγώ για να καταλήξω να έχω αυτήν τη γνώμη είναι δική μου. Μαημένες τροφές σε άλλα σαιτ φλαρακο…

    Μου αρέσει!

   2. Να το τοποθετήσεις στον ορθό σου, μπορεί να σ αρέσει.. Και δεν χρειάζεται να μας μιλάς για την αμάθεια σου δημοσίως.. Ρεζιλεύεσαι..

    Μου αρέσει!

   3. Θα σας πρότεινα τη Σωκρατική μέθοδο, αντί της ορθοσκοπικής την οποία μάλλον έχετε δοκιμάσει.

    Αρέσει σε 1 άτομο

   4. Άνοιξε κάνα βιβλίο αγαπητέ, αφιέρωσε χρόνο στο να μάθεις να μασάς κι όχι να στα μασάνε και μετά ξαναέλα να συζητήσουμε…

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s