Ακαδημίας 58A: Το μυστηριώδες κτίριο άνοιξε για λίγες ώρες…

Για όσους περνούν καθημερινά από μπροστά του, το κτίριο της Ακαδημίας 58α παραμένει ένα μυστήριο. Με όψη που το ξεχωρίζει από τα γειτονικά του, το κάποτε σπίτι του αρχιτέκτονα Ερνστ Τσίλλερ, μοιάζει σκοτεινό, μυστηριώδες, κυριολεκτικά βγαλμένο από άλλη εποχή.

Άλλες φορές περνάς και του ρίχνεις κλεφτές ματιές, άλλες το αγνοείς κι άλλες το χαζεύεις από το απέναντι πεζοδρόμιο ενώ περιμένεις να μπεις στη Λυρική για κάποια παράσταση διερωτούμενος τι μπορεί να κρύβει.

Και ξαφνικά, μια Τετάρτη απόγευμα, άνοιξε τις πόρτες του και μας κάλεσε να το εξερευνήσουμε. Στενό, ψηλοτάβανο, επιβλητικό,ατμοσφαιρικό. Σα να μην ήταν αρκετά μυστηριώδες, μπαίνοντας δεν είχε φώτα, μόνο λίγα ρεσό κεριά δεξιά κι αριστερά.

Με το φακό του smartphone στο χέρι οι επισκέπτες κοίταζαν τα βυζαντινά ψηφιδωτά στο πάτωμα, το περίτεχνο ταβάνι και τα περίεργα έργα τέχνης στους τοίχους. Πορτραίτα, σκίτσα, τοιχογραφίες, σε μια εσοχή είχε μια φωτογραφία των Χουντικών, το ένα πιο περίεργο από το άλλο.

Στο βάθος μια μαύρη κουρτίνα έκοβε το δρόμο προς το υπόλοιπο κτίριο. Πληροφορίες δε υπήρχαν, στην είσοδο μόνο μια αφίσα του Secretexpo, και μια αναζήτηση στο facebook ενημέρωναν ότι η είσοδος στην έκθεση ήταν δωρεάν για το κοινό, αλλά προσβάσιμη μόνο 19:00-23:00.

Η σιδερένια πόρτα που προσπερνάμε καθημερινά, πάντα κλειστή και αινιγματική, άνοιξε για μια ιδιαίτερη παρέμβαση, από αρκετούς καλλιτέχνες, σε ένα σκοτεινό, ατμοσφαιρικό χώρο.

Πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε το Secretexpo. Χωρίς πολλές πληροφορίες, χωρίς τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν, παρά μόνο με την ημέρα της έκθεσης. Η τοποθεσία ανακοινώθηκε μόλις 1 ώρα πριν το άνοιγμα και η αλήθεια είναι ότι λόγος υπήρχε!

Πριν από λίγο λοιπόν, ενημερωθήκαμε και βρεθήκαμε στην Ακαδημίας 58. Χρόνια περνούσαμε από την κλειστή σιδερένια πόρτα που τόσα έχουμε ακούσει για το εσωτερικό της. Καλλιτέχνες λοιπόν μπήκαν στο κτίριο και συνέθεσαν μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση σε ένα πολύ ιδιαίτερο χώρο.

Το κτίριο κατασκευάστηκε το 1880 από τον αρχιτέκτονα Ερνστ Τσίλλερ. Μετέπειτα πέρασε στα χέρια του επιχειρηματία Διονύσιου Λοβέρδου που κατείχε μια πλούσια συλλογή βυζαντινών, εκκλησιαστικών εικόνων και έργων τέχνης την οποία είχε εκθέση στο κτίριο μετατρέποντας το έτσι σε μουσείο. Το κτήριο μετέπειτα χρησιμοποιήθηκε σαν βεστιάριο για την Εθνική Λυρική Σκηνή. Μετά από μια πυρκαγιά όπου κατέστρεψε μέρος του κτηρίου οι ζημιές δεν αποκαταστάθηκαν ποτέ.

Πέρα από αυτά, έχουν ακουστεί πολλά και διάφορα. Το επικρατέστερο είναι ότι στο κτίριο της Ακαδημίας 58 γινόντουσαν «μυστικές μυστικιστικές θρησκευτικές συναντήσεις» καθώς από ό,τι ακούγεται ο Σπυρίδων Λοβέρδος, αδερφός του ιδιοκτήτη, υπήρξε τέκτονας, μέλος της Στοάς «Παρθένων».

Αυτή τη φορά γίνεται μια μυστική έκθεση από καλλιτέχνες που μπορείς να αναγνωρίσεις από τα σχέδια τους αλλά για ευνόητους λόγους τα ονόματα δε θα αναφέρουμε!

 
Δείτε το εσωτερικό στο βίντεο που ακολουθεί

 

          

Πηγή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s