Σκάκι: Ποια Είναι τα Πολύτιμα Οφέλη του για τον Οργανισμό μας;

Το σκάκι αποτελεί μια εξαιρετική ασχολία, τόσο για μικρούς όσο και για μεγάλους. Είναι χαρακτηριστικό ότι είτε αγαπάς, είτε μισείς αυτή τη δραστηριότητα. Το σκάκι προκαλεί έντονα συναισθήματα, εξάλλου. Πολλοί το θεωρούν βαρετό και το αποφεύγουν, ενώ άλλοι το λατρεύουν για την συνοχή και την ποιότητα της ψυχαγωγίας που προσφέρει. Ποια είναι όμως τα σημαντικότερα οφέλη που προσφέρει το σκάκι; Είναι απλά μία ενασχόληση για να περνά κανείς τον καιρό του; Σε καμία περίπτωση!

Ας δούμε τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα που θα έχετε την τύχη να απολαύσετε, εάν ξεκινήσετε το σκάκι. Ακόμη και λίγα από αυτά τα οφέλη αξίζουν, για να δώσετε μια ευκαιρία σε αυτό το χόμπι!

  1. Αυξημένη ανάπτυξη του εγκεφάλου: Παιχνίδια όπως το σκάκι ακονίζουν την σκέψη και προωθούν την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Δεν είναι λοιπόν περίεργο που οι καθηγητές συμβουλεύουν τους μαθητές να ασχοληθούν με το σκάκι. Μάλιστα, το σκάκι εξασκεί και τα δύο τμήματα του εγκεφάλου.
  2. Αποφυγή Alzheimer’s: Με την συνεχή ενασχόληση με το σκάκι, η σκέψη οξύνεται και ο καθένας μπορεί να γυμνάσει με τον καλύτερο τρόπο το μυαλό του αρμονικά. Αντί λοιπόν να δυσχεραίνονται οι εγκεφαλικές λειτουργίες, με τη βοήθεια από το σκάκι οι ηλικιωμένοι μπορούν να αντιστρέψουν την εξασθένηση της μνήμης.
  3. Ενίσχυση επίλυσης προβλημάτων: Σε μία παρτίδα σκάκι, είναι σημαντικό να προβλέπουμε τις κινήσεις του αντιπάλου. Αν όμως βρεθούμε σε μία δύσκολη κατάσταση, τότε θα πρέπει να ανακαλύψουμε τον τρόπο για να αντεπεξέλθουμε με επιτυχία. Αυτή η ανακάλυψη βοηθά το άτομο να ενισχύσει τις ικανότητές του, σ ε σχέση με την επίλυση προβλημάτων.
  4. Όξυνση μνήμης: Αν έχετε πρόβλημα στο να θυμάστε πράγματα, δοκιμάστε να εντάξετε το σκάκι στην καθημερινότητά σας. Έρευνες έχουν δείξει πως οι περίπλοκοι κανόνες και τα συστήματα του σκακιού προωθούν την ενίσχυση της μνήμης.
  5. Βελτίωση ανάγνωσης: Μιας και μιλάμε για οφέλη που σχετίζονται με το σκάκι, δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στη βελτίωση των αναγνωστικών ικανοτήτων του ατόμου. Γι’ αυτό λοιπόν το λόγο και το σκάκι συχνά συναντάται σε λέσχες ανάγνωσης και σε εκπαιδευτικά ιδρύματα.
  6. Ανάκαμψη ύστερα από προβλήματα υγείας: Για όσους προσπαθούν να ανακάμψουν έπειτα από κάποιο εγκεφαλικό επεισόδιο ή μία άλλη ασθένεια, το σκάκι προσφέρει μία μοναδική διέξοδο. Βοηθά το μυαλό να ανασυγκροτηθεί και να επανέλθει σταδιακά στην πρότερη κατάστασή του.
  7. Αύξηση δημιουργικότητας: Παραπονιέστε ότι δεν έχετε καθόλου ζωηρή φαντασία; Η δημιουργικότητα δεν είναι το πιο δυνατό σας σημείο; Τότε μέσα από το σκάκι ενδέχεται να βρείτε έναν πολύτιμο σύμμαχο.

Αυτά είναι λίγα μονάχα από τα οφέλη που σχετίζονται με την ενασχόλησή σας με το σκάκι. Η πνευματική σας υγεία είναι πολύτιμη και γι’ αυτό δεν θα πρέπει να υποβαθμίζετε τη λειτουργία του σκακιού στη διατήρηση ενός οξυμένου μυαλού. Ανακαλύψτε τον πλούτο των συναισθημάτων που έχει να σας χαρίσει, δίνοντας στο σκάκι μία ευκαιρία να κατακτήσει την καρδιά και το μυαλό σας.

Με τον καιρό, θα αρχίσετε να διαπιστώνετε πόσο πολύ έχει ωφεληθεί ο νους σας από το σκάκι και θα προσπαθείτε να βρίσκετε ολοένα και περισσότερο χρόνο γι’ αυτό!

πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s