Η τεχνολογία αλλάζει τον κιρκάδιο ρυθμό των ανθρώπων

Εξαρτάται από το τι εννοούμε “επηρεάζει”. O εσωτερικός αυτός μηχανισμός χρειάστηκε χιλιετίες εξέλιξης. Η τεχνολογία δεν αλλάζει τη δομή του ρολογιού αυτού ή το πώς λειτουργεί, αλλά επηρεάζει το ρολόι με τρόπους που δε θα διάλεγε η εξέλιξη καθώς δεν είναι «φυσιολογικοί».

Ο κιρκάδιος ρυθμός είναι ένα έμφυτο ρολόι του σώματός μας που το βρίσκουμε και σε άλλα φυτά και ζώα στη φύση. Στους ανθρώπους, αυτό το ρολόι βρίσκεται στον υποθάλαμο. Εκεί, απελευθερώνει μία ορμόνη που λέγεται μελατονίνη, γνωστή και ως ορμόνη του ύπνου. Τα επίπεδά της είναι υψηλά τη νύχτα και πέφτουν πριν να ξυπνήσουμε το πρωί. Το σύστημα είναι δυναμικό και μπορεί να προσαρμοστεί σε εποχιακές αλλαγές που ορίζουν τη διάρκεια της μέρας και της νύχτας. Το φως επηρεάζει αυτό το ρολόι με δύο τρόπους, ορίζοντας την ώρα του και αλλάζοντας την ισχύ του.

Κλικ στην εικόνα για δωρεάν εγγραφή! Με το υπάρχον referral ID κερδίζετε bonus! Κερδίστε κρυπτονομίσματα και επενδύστε στο μέλλον σας!

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει πως το έντονο τεχνητό φως, μειώνει την παραγωγή μελατονίνης στους ανθρώπους. Τι σημαίνει αυτό για τον ύπνο μας; Ενώ ξέρουμε πως επηρεάζει τον κύκλο ύπνου, η αλήθεια είναι πως δε γνωρίζουμε ακριβώς πώς τα μειωμένα επίπεδα μελατονίνης επηρεάζουν την ποιότητά αυτού. Οι έως τώρα έρευνες έχουν βρει μία σύνδεση μεταξύ ύπνου και έκθεσης σε οθόνες, χωρίς όμως να καταφέρνουν να φέρουν αδιάσειστα στοιχεία για προβλήματα στον ύπνο. Μία μελέτη του 2014 βρήκε πως αυτοί που διαβάζουν κανονικά βιβλία κοιμούνται 10 λεπτά πριν από αυτούς που διαβάζουν e-books, ενώ αυτοί που χρησιμοποιούν φίλτρα για μπλε φως στις οθόνες κοιμούνται μόλις 3-4 λεπτά πιο πριν από αυτούς που δεν τα χρησιμοποιούν.

Καθώς ο ύπνος επηρεάζεται από πολλά πράγματα, είναι δύσκολο να μετρήσουμε τις επιπτώσεις της οθόνης. Υπάρχει επίσης μία αμφίδρομη σχέση μεταξύ των δύο. Η τεχνολογία μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο μας, ωστόσο και τα άτομα που έχουν πρόβλημα ύπνου είναι πιθανό να αυξήσουν τη χρήση της τεχνολογίας.

Η τεχνολογία λοιπόν και συγκεκριμένα το τεχνητό φως, όντως αλλάζει τον κιρκάδιο ρυθμό μας. Το βλέπουμε αυτό από τις διαφορές στα επίπεδα μελατονίνης μετά από τη χρήση οθόνης. Αλλά το τι επιπτώσεις έχει αυτό στον ύπνο μας και συγκεκριμένα στο χρόνο που χρειαζόμαστε για να αποκοιμηθούμε, δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε τις απαντήσεις ειδικών στο θέμα από εδώ.

πηγη

8 σκέψεις σχετικά με το “Η τεχνολογία αλλάζει τον κιρκάδιο ρυθμό των ανθρώπων”

  1. Δεν χρειάζεται να σου μασήσει και να σου καταπιεί κανείς τηντροφή φίλε μου, δες τις πηγές, κάνε την έρευνα σου και σπατάλα λίγο χρόνο όπως κι εγώ για να σου μεταδώσω την πληροφορία-είδηση.

   Μου αρέσει!

   1. Επειδή πιθανότατα έχετε κάποιας μορφής δυσλεξία, θα ξαναπώ ότι δεν είμαι εδώ για να κάνω την έρευνα για σένα και ότι απλά σου μεταδίδω την πληροφορία-είδηση. Η έρευνα που έχω κάνει εγώ για να καταλήξω να έχω αυτήν τη γνώμη είναι δική μου. Μαημένες τροφές σε άλλα σαιτ φλαρακο…

    Μου αρέσει!

   2. Να το τοποθετήσεις στον ορθό σου, μπορεί να σ αρέσει.. Και δεν χρειάζεται να μας μιλάς για την αμάθεια σου δημοσίως.. Ρεζιλεύεσαι..

    Μου αρέσει!

   3. Θα σας πρότεινα τη Σωκρατική μέθοδο, αντί της ορθοσκοπικής την οποία μάλλον έχετε δοκιμάσει.

    Αρέσει σε 1 άτομο

   4. Άνοιξε κάνα βιβλίο αγαπητέ, αφιέρωσε χρόνο στο να μάθεις να μασάς κι όχι να στα μασάνε και μετά ξαναέλα να συζητήσουμε…

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s