Μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι: H «κατάρα» του να είσαι έξυπνος άνθρωπος.

Η ευφυΐα είναι τεράστιο προτέρημα και όλοι θα ήθελαν να έχουν υψηλή νοημοσύνη και εύστροφο πνεύμα. Υπάρχουν όμως και κάποια σημαντικά μειονεκτήματα για τους έξυπνους ανθρώπους.

#1 Ιδιοφυΐα και ευτυχία δεν πάνε μαζί

Σύμφωνα με έρευνες οι άνθρωποι με υψηλό IQ είναι πιο εύκολο να πάθουν κατάθλιψη ή να σκέφτονται αρνητικά. Όπως πολύ σωστά είχε πει και ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ «Η ευτυχία στους έξυπνους ανθρώπους είναι το πιο σπάνιο πράγμα που γνωρίζω».

#2 Η εξυπνάδα προκαλεί άγχος

Σε άτομα με υψηλή νοημοσύνη έχουν παρατηρηθεί υψηλά επίπεδα άγχους. Έρευνα πανεπιστημίου στον Καναδά έδειξε ότι οι εμπειρίες άγχους είναι συχνότερες και πιο έντονες για τα πιο έξυπνα άτομα.

#3 Η ευφυΐα φέρνει μοναξιά

Πολλοί άνθρωποι με υψηλή νοημοσύνη δηλώνουν μόνοι τους. Και αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν έχουν παρέα, απλώς  «νιώθουν» μόνοι τους.

#4 Το μυαλό έχει υψηλές προσδοκίες που φέρνουν απογοήτευση

Οι εξυπνότεροι άνθρωποι ανεβάζουν τον πήχη ψηλά στους γύρω τους που επειδή γνωρίζουν την ευστροφία τους έχουν συνεχώς υψηλές απαιτήσεις από αυτούς. Αυτό μπορεί να γίνει κουραστικό ή και απογοητευτικό. Το δύσκολο κομμάτι είναι ακριβώς το αντίθετο, όταν οι έξυπνοι άνθρωποι έχουν απαιτήσεις απ’τους γύρω τους που δεν μπορούν να τους τις ικανοποιήσουν.

 #5 Η ευστροφία δεν σημαίνει και σωστές αποφάσεις

Οι δίκαιες και σωστές αποφάσεις δεν συνδέονται απαραίτητα με το υψηλό IQ. Οι ευφυείς άνθρωποι συχνά έχουν αμφιβολίες. Όπως πολύ σωστά είπε ο Τσαρλς Μπουκόφσκι «οι έξυπνοι άνθρωποι είναι γεμάτοι αμφιβολίες, ενώ οι ηλίθιοι είναι γεμάτοι βεβαιότητες»

#6 Τα έξυπνα μυαλά έχουν  «τυφλά σημεία»  

Οι εξυπνότεροι άνθρωποι έχουν ένα «τυφλό σημείο» στην αντιληπτική τους ικανότητα. Κάποιες φορές δεν βλέπουν τα δικά τους λάθη.

#7 Μυαλό και έξοδα

Σύμφωνα με έρευνες οι άνθρωποι που πετυχαίνουν πάνω από 140 στο τεστ IQ είναι δυο φορές πιθανότερο να ξοδέψουν πολλά χρήματα σε σχέση με τους υπόλοιπους.

#8 Όσο πιο έξυπνος τόσο πιο επιρρεπής σε αλκοόλ και ναρκωτικά

Όλα τα πειράματα και οι μελέτες που έχουν γίνει γύρω από αυτό το θέμα έχουν καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα. Οι άνθρωποι με παραπάνω νοημοσύνη πίνουν περισσότερο αλκοόλ. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με τα ναρκωτικά καθώς η ευφυΐα συσχετίζεται με την περιέργεια και την επιθυμία για νέες εμπειρίες.

#9 Ο εγκέφαλος σου μπορεί να σε «τρελάνει»

Πάνω από 30 ακαδημαϊκές μελέτες έχουν υποδείξει την άμεση σχέση της ευφυΐας με διάφορες διαταραχές. Υπάρχει μάλιστα μια πρωτεΐνη που παράγεται στον εγκέφαλο (neuronal calcium sensor-1 protein) και συνδέεται τόσο με τη δημιουργικότητα και τη λειτουργική μνήμη όσο και με τη σχιζοφρένεια και τη μανιοκατάθλιψη.

#10 Η εξυπνάδα προκαλεί φθόνο

Χωρίς να υπάρχει επιστημονική έρευνα για αυτό, είναι ευρέως γνωστό ότι η εξυπνάδα προκαλεί την ζήλια των γύρω σου. Αν είστε πολύ έξυπνος άνθρωπος θα αντιμετωπίσετε την ζήλια των γύρω σας, με όλες τις δυσκολίες που αυτό συνεπάγεται. Αυτό μπορεί να γίνει και με τη μορφή του θαυμασμού ή της «αντιγραφής»  αλλά ούτως ή άλλως ο έξυπνος άνθρωπος είναι εξοπλισμένος να μένει ανεπηρέαστος από όλα αυτά.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s