Τι επηρεάζει περισσότερο την οδήγηση; Οθόνες, Κινητό ή Κάνναβη;

Πριν μερικά χρόνια η δαιμονοποίηση του κινητού κατά την οδήγηση ήταν πραγματικά μεγάλη αλλά και δικαιολογημένη. Η απόσπαση της προσοχής του οδηγού είναι η κυριότερη αιτία σοβαρών τροχαίων σε όλο τον κόσμο, όμως μήπως εν έτει 2021 με τις οθόνες στα αυτοκίνητα να είναι σχεδόν όλο το ταμπλό,  έχουν αλλάξει τα δεδομένα;

Μπορεί πλέον ο μέσος οδηγός να έχει την κατάλληλη παιδεία ώστε να μην χρησιμοποιεί το κινητό κατά την οδήγηση, όμως κατά πόσο οι τεράστιες οθόνες αφής στα νέα αυτοκίνητα αφήνουν τον οδηγό ανεπηρέαστο;
Ο ανεξάρτητος  βρετανικός οργανισμός IAM Roadsmart πραγματοποίησε μία πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα, θέλοντας να αποδείξει ποιες ουσίες ή και τεχνολογικές ασχολίες, επηρεάζουν περισσότερο τον οδηγό.

Ουσιαστικά μετρήθηκε κατά πόσο αυξάνεται ο χρόνος αντίδρασης του οδηγού ανάλογα με τις περιστάσεις.
Σύμφωνα και με το επίσημο διάγραμμα, ένας οδηγός που έχει «πιει» αλκοόλ στα επιτρεπτά όρια, θα αργήσει κατά 12% να αντιδράσει. Ποσοστό που ανεβαίνει στο 21% με τη χρήση κάνναβης, ενώ εκτοξεύεται στο 35% εάν ο οδηγός γράφει μήνυμα στο κινητό. Το μεγαλύτερο ποσοστό όμως φαίνεται πως προκαλούν τα Android Auto και Apple CarPlay με 53% και 57% αντίστοιχα.

 

Εάν αναλογιστούμε ότι κατά μέσο όρο ένας οδηγός χρειάζεται 1 δευτερόλεπτο να αντιδράσει, καταλαβαίνετε ότι το ποσοστό 57%  είναι τεράστιο και πραγματικά επικίνδυνο.  Αυτός είναι και ο λόγος που σταδιακά πλέον τα περισσότερα αυτοκίνητα προωθούν και τις φωνητικές λειτουργίες μέσω τεχνητής νοημοσύνης ώστε ο οδηγός να έχει πρόσβαση σε όλες τις ευκολίες – λειτουργίες, χωρίς όμως να παίρνει τα μάτια του από τον δρόμο. Κάτι στο οποίο βοηθάει πολύ και το Head Up Display. 

 

ΠΗΓΗ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s