10 νέα πράγματα που μάθαμε για τον θάνατο

  • Για αιώνες οι πολιτισμοί προσωποποιούν τον θάνατο για να δώσουν σε αυτό το τρομακτικό μυστήριο ένα οικείο πρόσωπο. 
  • Η σύγχρονη επιστήμη έχει απομυθοποιήσει τον θάνατο αποκαλύπτοντας τις βιολογικές του διαδικασίες, ωστόσο πολλά ερωτήματα παραμένουν. 
  • Η μελέτη του θανάτου δεν έχει σκοπό να είναι μια νοσηρή υπενθύμιση μιας σκληρής μοίρας, αλλά ένας τρόπος για να βελτιώσεις τη ζωή των ζωντανών.

Η σύγχρονη επιστήμη έχει αποπροσωποποιήσει τον θάνατο, τραβώντας τον μανδύα της για να ανακαλύψει ένα περίπλοκο πρότυπο βιολογικών και φυσικών διεργασιών που χωρίζουν τους ζωντανούς από τους νεκρούς. Αλλά με την έλευση αυτών των ανακαλύψεων, κατά κάποιο τρόπο, ο θάνατος έγινε ακόμη πιο ξένος.

1) Έχεις επίγνωση ότι πεθαίνεις

Πολλοί από εμάς φαντάζονται ότι ο θάνατος θα είναι σαν να κοιμόμαστε. Το κεφάλι σου βαραίνει. Τα μάτια σου φτερουγίζουν και κλείνουν απαλά. Μια τελευταία ανάσα και μετά… σβήνουν τα φώτα. Ακούγεται στρεβλά ευχάριστο. Κρίμα που μπορεί να μην είναι τόσο γρήγορο.

Ο Δρ Σαμ Πάρνια, ο διευθυντής της έρευνας εντατικής θεραπείας και αναζωογόνησης στο NYU Langone Medical Center, ερευνά τον θάνατο και έχει προτείνει η συνείδησή μας να μένει γύρω μας όσο πεθαίνουμε . Αυτό οφείλεται στα εγκεφαλικά κύματα που εκτοξεύονται στον εγκεφαλικό φλοιό – το συνειδητό, σκεπτόμενο μέρος του εγκεφάλου – για περίπου 20 δευτερόλεπτα μετά τον κλινικό θάνατο.

Μελέτες σε εργαστηριακούς αρουραίους έχουν δείξει ότι οι εγκέφαλοί τους αυξάνονται με δραστηριότητα τις στιγμές μετά τον θάνατο , με αποτέλεσμα μια κατάσταση διέγερσης και υπερεγρήγορσης. Εάν τέτοιες καταστάσεις συμβαίνουν στον άνθρωπο, μπορεί να είναι απόδειξη ότι ο εγκέφαλος διατηρεί μια διαυγή συνείδηση ​​κατά τα πρώτα στάδια του θανάτου. Μπορεί επίσης να εξηγήσει πώς οι ασθενείς που επιστρέφουν από το χείλος μπορούν να θυμούνται γεγονότα που συνέβησαν ενώ ήταν τεχνικά νεκροί.

Αλλά γιατί να μελετήσετε την εμπειρία του θανάτου αν δεν υπάρχει επιστροφή από αυτόν;

«Με τον ίδιο τρόπο που μια ομάδα ερευνητών μπορεί να μελετά την ποιοτική φύση της ανθρώπινης εμπειρίας της «αγάπης», για παράδειγμα, προσπαθούμε να κατανοήσουμε τα ακριβή χαρακτηριστικά που βιώνουν οι άνθρωποι όταν περνούν από το θάνατο, επειδή καταλαβαίνουμε ότι αυτό θα αντικατοπτρίζει την παγκόσμια εμπειρία που θα έχουμε όλοι όταν πεθάνουμε» , είπε στο LiveScience .

2) Τα μυαλά των ζόμπι είναι ένα πράγμα

Υπάρχει ζωή μετά θάνατον, αν είσαι γουρούνι…κάπως. Πηγή εικόνας: Wikimedia Commons)

Πρόσφατα στην Ιατρική Σχολή του Γέιλ, οι ερευνητές έλαβαν 32 νεκρούς εγκεφάλους χοίρου από ένα κοντινό σφαγείο. Όχι, δεν ήταν κάποια τακτική εκφοβισμού τύπου Μαφίας. Είχαν κάνει την παραγγελία με την ελπίδα να δώσουν στους εγκεφάλους μια φυσιολογική ανάσταση.

Οι ερευνητές συνέδεσαν τους εγκεφάλους με ένα τεχνητό σύστημα αιμάτωσης που ονομάζεται Brain Ex . Έδινε ένα διάλυμα μέσα από αυτά που μιμούνταν τη ροή του αίματος, φέρνοντας οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στους αδρανείς ιστούς.

Αυτό το σύστημα αναζωογόνησε τους εγκεφάλους και κράτησε μερικά από τα κύτταρά τους «ζωντανά» για έως και 36 ώρες μετά το θάνατο. Τα κύτταρα κατανάλωναν και μεταβολίζουν σάκχαρα. Το ανοσοποιητικό σύστημα του εγκεφάλου επανήλθε. Και ορισμένα δείγματα ήταν ακόμη σε θέση να μεταφέρουν ηλεκτρικά σήματα.

Επειδή οι ερευνητές δεν στόχευαν στο Animal Farm with Zombies , συμπεριέλαβαν χημικές ουσίες στο διάλυμα που εμπόδιζαν τη νευρική δραστηριότητα αντιπροσωπευτική της συνείδησης.

Ο πραγματικός στόχος τους ήταν να σχεδιάσουν μια τεχνολογία που θα μας βοηθήσει να μελετήσουμε τον εγκέφαλο και τις κυτταρικές του λειτουργίες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και πιο διεξοδικά. Με αυτό, μπορεί να είμαστε σε θέση να αναπτύξουμε νέες θεραπείες για εγκεφαλικούς τραυματισμούς και νευροεκφυλιστικές καταστάσεις.

3) Ο θάνατος δεν είναι το τέλος (για ένα μικρό μέρος σας)

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν zebrafish για να αποκτήσουν γνώσεις σχετικά με την έκφραση γονιδίου μετά θάνατον. Πηγή εικόνας: ICHD / Flickr

Υπάρχει ζωή μετά θάνατον. Όχι, η επιστήμη δεν έχει ανακαλύψει αποδείξεις για μια μεταθανάτια ζωή ή πόσο ζυγίζει η ψυχή. Αλλά τα γονίδιά μας συνεχίζουν να λειτουργούν μετά τον θάνατό μας.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Open Biology της Royal Society εξέτασε την έκφραση γονιδίων σε νεκρά ποντίκια και ζέβρα. Οι ερευνητές δεν ήταν σίγουροι εάν η γονιδιακή έκφραση μειώθηκε σταδιακά ή αν σταμάτησε εντελώς. Αυτό που βρήκαν τους εξέπληξε. Πάνω από χίλια γονίδια έγιναν πιο ενεργά μετά το θάνατο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτές οι αιχμηρές εκφράσεις διήρκεσαν έως και τέσσερις ημέρες.

«Δεν το περιμέναμε», είπε ο Peter Noble, συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, στο Newsweek . «Μπορείτε να φανταστείτε, 24 ώρες μετά από [την ώρα του θανάτου] παίρνετε ένα δείγμα και οι μεταγραφές των γονιδίων αυξάνονται πραγματικά σε αφθονία; Ήταν μια έκπληξη.”

Η γονιδιακή έκφραση φάνηκε για αντιδράσεις στρες και ανοσίας αλλά και αναπτυξιακά γονίδια. Ο Noble και οι συνεργάτες του προτείνουν ότι αυτό δείχνει ότι το σώμα υφίσταται μια «σταδιακή διακοπή λειτουργίας», που σημαίνει ότι τα σπονδυλωτά πεθαίνουν σταδιακά και όχι ταυτόχρονα.

4) Η ενέργειά σας ζει τουλάχιστον

Ακόμη και τα γονίδιά μας θα εξασθενίσουν τελικά, και όλα αυτά που είμαστε θα γίνουν πηλός. Θεωρείτε αποκαρδιωτική τέτοια λήθη ; Δεν είστε μόνοι, αλλά μπορεί να παρηγορηθείτε στο γεγονός ότι ένα μέρος σας θα συνεχίσει πολύ μετά το θάνατό σας. Η ενέργειά σου.

Σύμφωνα με τον πρώτο νόμο της θερμοδυναμικής, η ενέργεια που τροφοδοτεί όλη τη ζωή συνεχίζεται και δεν μπορεί ποτέ να καταστραφεί. Μεταμορφώνεται. Όπως εξηγεί ο κωμικός και φυσικός Aaron Freeman στο » Eulogy from a Physicist » του:

«Θέλετε ο φυσικός να υπενθυμίσει στη μητέρα σας που κλαίει τον πρώτο νόμο της θερμοδυναμικής. ότι καμία ενέργεια δεν δημιουργείται στο σύμπαν και καμία δεν καταστρέφεται. Θέλεις η μητέρα σου να ξέρει ότι όλη σου η ενέργεια, κάθε δόνηση, κάθε Btu θερμότητας, κάθε κύμα κάθε σωματιδίου που ήταν το αγαπημένο της παιδί παραμένει μαζί της σε αυτόν τον κόσμο. Θέλετε ο φυσικός να πει στον πατέρα σας που έκλαιγε ότι μέσα στις ενέργειες του σύμπαντος, δώσατε όσο καλύτερο είχατε».

5) Οι επιθανάτιες εμπειρίες μπορεί να είναι ακραία όνειρα

Αντιμετώπιση του φόβου του θανάτου στην εικονική πραγματικότηταyoutu.be

Οι εμπειρίες κοντά στο θάνατο έρχονται σε ποικίλα στυλ. Μερικοί άνθρωποι επιπλέουν πάνω από το σώμα τους. Μερικοί πηγαίνουν σε ένα υπερφυσικό βασίλειο και συναντούν μεταβιβασμένους συγγενείς. Άλλοι απολαμβάνουν το κλασικό σενάριο σκοτεινό-τούνελ-έντονο φως. Ένα κοινό έχουν όλοι: Δεν ξέρουμε τι συμβαίνει.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Neurology υποδηλώνει ότι οι εμπειρίες κοντά στο θάνατο προέρχονται από έναν τύπο κατάστασης ύπνου-εγρήγορσης. Σύγκρινε τους επιζώντες που είχαν σχεδόν θανατηφόρες εμπειρίες με εκείνους που δεν είχαν. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με εμπειρίες παραλίγο θανάτου ήταν πιο πιθανό να υποστούν επίσης εισβολές REM, καταστάσεις στις οποίες ο ύπνος εισβάλλει στην εγρήγορση.

«Οι άνθρωποι που έχουν εμπειρίες κοντά στο θάνατο μπορεί να έχουν ένα σύστημα διέγερσης που τους προδιαθέτει για εισβολή REM», είπε στο BBC ο Κέβιν Νέλσον, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κεντάκι και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης .

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μελέτη έχει τους περιορισμούς της. Μόνο 55 συμμετέχοντες ερωτήθηκαν σε κάθε ομάδα και τα αποτελέσματα βασίστηκαν σε ανέκδοτα στοιχεία. Αυτά υπογραμμίζουν τις βασικές δυσκολίες στη μελέτη των παραλίγο θανάτου εμπειριών. Τέτοιες εμπειρίες είναι σπάνιες και δεν μπορούν να προκληθούν σε ελεγχόμενο περιβάλλον. (Μια τέτοια πρόταση θα ήταν μια τεράστια κόκκινη σημαία για κάθε πίνακα δεοντολογίας.)

Το αποτέλεσμα είναι αραιά δεδομένα που ανοίγουν σε πολλές ερμηνείες, αλλά είναι απίθανο η ψυχή να απολαμβάνει μια μεταθανάτια περιπέτεια. Ένα πείραμα εγκατέστησε φωτογραφίες σε ψηλά ράφια σε 1.000 δωμάτια νοσοκομείων. Αυτές οι εικόνες θα ήταν ορατές μόνο σε ανθρώπους των οποίων οι ψυχές άφησαν το σώμα τους και επέστρεψαν.

Κανένας επιζών από καρδιακή ανακοπή δεν ανέφερε ότι είδε τις εικόνες. Και πάλι, αν κατάφερναν να κόψουν τα σαρκώδη δεσμά τους, μπορεί να είχαν πιο επιτακτικά ζητήματα να ασχοληθούν.

6) Τα άλλα ζώα θρηνούν νεκρούς;

Οι ελέφαντες σχηματίζουν ισχυρούς οικογενειακούς δεσμούς και ορισμένες μαρτυρίες υποδηλώνουν ότι μπορεί να θρηνήσουν και τους νεκρούς. Πηγή εικόνας: Cocoparisienne / Pixabay

Δεν είμαστε ακόμα σίγουροι, αλλά οι μαρτυρίες από αυτόπτες μάρτυρες υποδηλώνουν ότι η απάντηση μπορεί να είναι ναι.

Ερευνητές πεδίου έχουν δει ελέφαντες να μένουν με τους νεκρούς – ακόμα κι αν ο νεκρός δεν είναι από την ίδια οικογενειακή αγέλη. Αυτή η παρατήρηση οδήγησε τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι οι ελέφαντες είχαν μια «γενικευμένη απάντηση» στο θάνατο. Δελφίνια έχουν επίσης δει να φρουρούν νεκρά μέλη του είδους τους. Και οι χιμπατζήδες διατηρούν κοινωνικές ρουτίνες με τους νεκρούς, όπως η περιποίηση.

Κανένα άλλο είδος δεν έχει παρατηρηθεί να εκτελεί τελετουργίες μνήμης που μοιάζουν με ανθρώπους, κάτι που απαιτεί αφηρημένη σκέψη, αλλά αυτά τα γεγονότα υποδηλώνουν ότι τα ζώα έχουν μια μοναδική κατανόηση και ανταπόκριση στον θάνατο.

Όπως γράφει ο Jason Goldman για το BBC, «[Γ]ή κάθε πτυχή της ζωής που είναι μοναδική για το είδος μας, υπάρχουν εκατοντάδες που μοιράζονται με άλλα ζώα. Όσο σημαντικό κι αν είναι να αποφύγουμε να προβάλλουμε τα δικά μας συναισθήματα στα ζώα, πρέπει επίσης να θυμόμαστε ότι είμαστε, με έναν αναπόδραστο τρόπο, ζώα».

7) Ποιος έθαψε πρώτος τους νεκρούς;

Ο ανθρωπολόγος Donald Brown έχει μελετήσει τους ανθρώπινους πολιτισμούς και έχει ανακαλύψει εκατοντάδες χαρακτηριστικά που μοιράζονται ο καθένας. Ανάμεσά τους, κάθε πολιτισμός έχει τον δικό του τρόπο να τιμά και να θρηνεί τους νεκρούς.

Ποιος ήταν όμως ο πρώτος; Άνθρωποι ή άλλη ανθρωπίνη στην προγονική μας καταγωγή; Αυτή η απάντηση είναι δύσκολη γιατί είναι τυλιγμένη στην ομίχλη του προϊστορικού μας παρελθόντος. Ωστόσο, έχουμε έναν υποψήφιο: τον Homo naledi .

Αρκετά απολιθώματα αυτής της εξαφανισμένης ανθρωπίνης ανακαλύφθηκαν σε έναν θάλαμο σπηλαίων στο σύστημα των σπηλαίων Rising Star, Cradle of Humankind, Νότια Αφρική. Για να αποκτήσετε πρόσβαση στον θάλαμο χρειαζόταν μια κατακόρυφη ανάβαση, μερικές σφιχτές τοποθετήσεις και πολύ σύρσιμο.

Αυτό οδήγησε τους ερευνητές να πιστέψουν ότι είναι απίθανο τόσα πολλά άτομα να κατέληξαν εκεί κατά λάθος. Απέκλεισαν επίσης γεωλογικές παγίδες όπως σπηλιές. Δεδομένης της φαινομενικά εσκεμμένης τοποθέτησης, ορισμένοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο θάλαμος χρησίμευε ως νεκροταφείο Homo naledi . Άλλοι δεν είναι τόσο σίγουροι και χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για να μπορέσουμε να απαντήσουμε οριστικά σε αυτήν την ερώτηση.

8) Σύνδρομο πτώματος που περπατά

Η μεσαιωνική τοιχογραφία Danse Macabre στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας στο Hrastovlje, Solvenia. (Φωτογραφία: Marco Almbauer/Wikimedia Commons)

Για τους περισσότερους από εμάς, η γραμμή μεταξύ ζωής και θανάτου είναι έντονη. ΕΙΜΑΣΤΕ ΖΩΝΤΑΝΟΙ; επομένως, δεν είμαστε νεκροί. Είναι μια ιδέα που πολλοί θεωρούν δεδομένη και θα πρέπει να είμαστε ευγνώμονες που μπορούμε να τη διαχειριστούμε τόσο αβίαστα.

Οι άνθρωποι που πάσχουν από το σύνδρομο Cotard δεν βλέπουν το χάσμα τόσο καθαρά. Αυτή η σπάνια πάθηση περιγράφηκε για πρώτη φορά από τον Δρ Jules Cotard το 1882 και περιγράφει ανθρώπους που πιστεύουν ότι είναι νεκροί, ότι τους λείπουν μέρη του σώματος ή έχουν χάσει την ψυχή τους. Αυτή η μηδενιστική αυταπάτη εκδηλώνεται με μια κυρίαρχη αίσθηση απελπισίας, παραμέλησης της υγείας και δυσκολίας αντιμετώπισης της εξωτερικής πραγματικότητας.

Σε μια περίπτωση , μια 53χρονη Φιλιππινέζα με σύνδρομο Cotard πίστευε ότι μυρίζει σαν σάπιο ψάρι και ήθελε να τη φέρουν στο νεκροτομείο για να είναι με το είδος της. Ευτυχώς, ένα σχήμα αντιψυχωσικών και αντικαταθλιπτικών βελτίωσε την κατάστασή της. Άλλοι με αυτήν την εξουθενωτική ψυχική διαταραχή είναι επίσης γνωστό ότι βελτιώνονται με την κατάλληλη θεραπεία.

9) Τα μαλλιά και τα νύχια μεγαλώνουν μετά θάνατον;

ΡΩΤΗΣΤΕ ΕΝΑΝ ΝΑΤΟΚΟΜΟ-Μεγαλώνουν τα μαλλιά και τα νύχια μετά τον θάνατο;www.youtube.com

Οχι. Αυτός είναι ένας μύθος, αλλά έχει βιολογική προέλευση.

Ο λόγος που τα μαλλιά και τα νύχια δεν μεγαλώνουν μετά το θάνατο είναι επειδή δεν μπορούν να παραχθούν νέα κύτταρα. Η γλυκόζη τροφοδοτεί την κυτταρική διαίρεση και τα κύτταρα χρειάζονται οξυγόνο για να διασπάσουν τη γλυκόζη σε κυτταρική ενέργεια. Ο θάνατος βάζει τέλος στην ικανότητα του σώματος να προσλαμβάνει ένα από τα δύο.

Τερματίζει επίσης την πρόσληψη νερού , οδηγώντας σε αφυδάτωση. Καθώς το δέρμα ενός πτώματος αποξηραίνεται, απομακρύνεται από τα νύχια (κάνοντάς τα να φαίνονται μακρύτερα) και αποσύρεται γύρω από το πρόσωπο (δίνοντας στο πηγούνι ενός νεκρού μια σκιά των πέντε η ώρα). Όποιος δεν έχει την τύχη να ξεθάψει ένα πτώμα θα μπορούσε εύκολα να μπερδέψει αυτές τις αλλαγές ως σημάδια ανάπτυξης.

Είναι ενδιαφέρον ότι η μεταθανάτια ανάπτυξη των μαλλιών και των νυχιών προκάλεσε την παράδοση για τους βρικόλακες και άλλα πλάσματα της νύχτας . Όταν οι πρόγονοί μας ξέθαψαν φρέσκα πτώματα και βρήκαν τριχοφυΐα και κηλίδες αίματος γύρω από το στόμα (το αποτέλεσμα της φυσικής συγκέντρωσης αίματος), το μυαλό τους φυσικά περιπλανήθηκε μέχρι θανάτου.

Όχι ότι το να γίνουμε νεκροί είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ανησυχούμε σήμερα. (Εκτός και αν, φυσικά, δωρίσετε τον εγκέφαλό σας στην Ιατρική Σχολή του Γέιλ.)

10) Γιατί πεθαίνουμε;

Πώς η προσπάθεια επίλυσης του θανάτου κάνει τη ζωή, εδώ και τώρα, χειρότερη

Οι άνθρωποι που ζουν μέχρι τα 110 χρόνια, που ονομάζονται υπεραιωνόβιοι, είναι μια σπάνια φυλή. Αυτοί που ζουν μέχρι και 120 ακόμη πιο σπάνιοι. Ο μακροβιότερος άνθρωπος που έχει καταγραφεί ήταν η Jeanne Calment, μια Γαλλίδα που έζησε εκπληκτικά 122 χρόνια.

Αλλά γιατί πεθαίνουμε εξαρχής; Παραμερίζοντας τις πνευματικές και υπαρξιακές απαντήσεις, η απλή απάντηση είναι ότι η φύση τελειώνει μαζί μας μετά από ένα ορισμένο σημείο.

Επιτυχία στη ζωή, εξελικτικά μιλώντας, είναι να περάσει κανείς τα γονίδια του στους απογόνους. Ως εκ τούτου, τα περισσότερα είδη πεθαίνουν αμέσως μετά το τέλος των γόνιμων ημερών τους. Ο σολομός πεθαίνει αμέσως αφού κάνει το ταξίδι του στον ποταμό για να γονιμοποιήσει τα αυγά του. Για αυτούς η αναπαραγωγή είναι μονόδρομος.

Οι άνθρωποι είναι λίγο διαφορετικοί. Επενδύουμε πολλά στα μικρά μας, επομένως χρειαζόμαστε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής για να συνεχίσουμε τη γονική φροντίδα. Αλλά οι ανθρώπινες ζωές ξεπερνούν τη γονιμότητά τους κατά πολλά χρόνια. Αυτή η εκτεταμένη διάρκεια ζωής μας επιτρέπει να επενδύουμε χρόνο, φροντίδα και πόρους στα εγγόνια (που μοιράζονται τα γονίδιά μας). Αυτό είναι γνωστό ως το φαινόμενο της γιαγιάς .

Αλλά αν οι παππούδες και οι γιαγιάδες είναι τόσο χρήσιμοι, γιατί ορίζεται ανώτατο όριο στα 100-περίεργα χρόνια ; Γιατί η εξέλιξή μας δεν επένδυσε στη μακροζωία πέρα ​​από αυτό. Τα νευρικά κύτταρα δεν αναπαράγονται, οι εγκέφαλοι συρρικνώνονται, οι καρδιές εξασθενούν και πεθαίνουμε. Αν η εξέλιξη χρειαζόταν να περιμένουμε περισσότερο, ίσως αυτοί οι διακόπτες kill να είχαν εξαλειφθεί, αλλά η εξέλιξη, όπως ξέρουμε, απαιτεί θάνατο για να προωθήσει την προσαρμοστική ζωή.

Σε αυτή την ηλικία, ωστόσο, είναι πιθανό τα παιδιά μας να μπαίνουν τα ίδια στα χρόνια του παππού και της γιαγιάς και τα γονίδιά μας να συνεχίσουν να φροντίζονται στις επόμενες γενιές.

πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s