Τώρα μπορείτε να ζήσετε για πάντα. (Το δίδυμό σας που λειτουργεί με AI, δηλαδή.)

  • Ένας αυξανόμενος αριθμός εταιρειών διερευνά πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία ψηφιακών μοντέλων της προσωπικότητας των ανθρώπων.
  • Η Mind Bank Ai είναι μια startup που δίνει τη δυνατότητα στους πελάτες να δημιουργήσουν ένα «ψηφιακό δίδυμο» του εαυτού τους, ένα που θα μπορούσε τελικά να μιλάει και να σκέφτεται όπως το πραγματικό πρόσωπο.
  • Αφού πεθάνει κάποιος, το ψηφιακό δίδυμο του θα μπορούσε να προσφέρει άνεση σε επιζώντα αγαπημένα του πρόσωπα – δηλαδή, αν δεν αναστατώσει τους ανθρώπους ή δεν αναστατώσει τη διαδικασία του πένθους.

Κοινή χρήση Τώρα μπορείτε να ζήσετε για πάντα. (Το δίδυμό σας που τροφοδοτείται από AI, δηλαδή.) στο Facebook
Κοινή χρήση Τώρα μπορείτε να ζήσετε για πάντα. (Το δίδυμό σας που λειτουργεί με AI, δηλαδή.) στο Twitter
Κοινή χρήση Τώρα μπορείτε να ζήσετε για πάντα. (Το δίδυμό σας που λειτουργεί με AI, δηλαδή.) στο LinkedIn

Είναι 17 Ιανουαρίου 2020 — ο κόσμος δεν έχει αλλάξει ακόμα. Το Wuhan κλειδώνει έξι ημέρες αργότερα – και ο Emil Jimenez είναι σε ένα τρένο από τη Βιέννη στην Πράγα. Η κόρη του, τότε τεσσάρων ετών, ενεργοποιεί κατά λάθος τη Siri ενώ έπαιζε παιχνίδια με πόνυ στο iPad της. 

«Μου λέει «μπαμπά», ξέρεις, «τι είναι αυτό;» μου λέει ο Χιμένεθ σε μια βιντεοκλήση από την Τσεχία. Ο Χιμένεθ της λέει ότι είναι η Σίρι και την ενθαρρύνει να μιλήσει με τον ψηφιακό βοηθό.

Η πρώτη της ερώτηση είναι αν η Siri έχει μητέρα.

Από εκεί, εμπλουτίζει την τεχνητή νοημοσύνη με τις ερωτήσεις που κάνουν τα παιδιά — σου αρέσει το παγωτό; σου αρέσουν τα παιχνίδια; — και, στο τέλος της συνομιλίας τους, λέει στη Siri ότι της αρέσει, ότι είναι η καλύτερή της φίλη.

Ο Χιμένεθ, ο οποίος έχει ένα υπόβαθρο στην ψυχολογία, βλέπει αυτή τη συγκινητική αλληλεπίδραση και εντυπωσιάζεται από το πόσο γρήγορα και απρόσκοπτα η κόρη του σχημάτισε σχέση με την τεχνητή νοημοσύνη – συνήθως τηλεφωνούμε στη Siri όταν  χρειαζόμαστε  κάτι, ακόμα κι αν είναι γέλιο.

Αλλά μια γενιά που ανατράφηκε σε συνομιλητικές αλληλεπιδράσεις με την τεχνολογία αναπτύσσει γρήγορα μια σχέση με συσκευές, AI και ρομπότ εντελώς διαφορετική από εμάς που δεν ενηλικιωθήκαμε με την τεχνητή νοημοσύνη, πιστεύει ο Jimenez. 

Ο Jimenez γνωρίζει πώς λειτουργεί το Siri — πώς ένας αλγόριθμος επεξεργασίας φυσικής γλώσσας κατανοεί την ομιλία σας, πώς ένα μαύρο κουτί με  βαθιά μάθηση  βρίσκεται σε ένα σύννεφο, από το οποίο η Siri πετάει τις απαντήσεις σαν μωρό Δία.

 Και έχει μια ιδέα.

«Σήμερα (η κόρη μου) μιλάει στη Siri. Αλλά μια μέρα στο μέλλον, θέλω να μου μιλήσει. Γιατί ξέρω ότι δεν πρόκειται να μείνω για πάντα και αγαπώ την κόρη μου… 

«Κι αν είμαι πάντα σε θέση να τη βοηθήσω;»

Ένα προσωπικό ψηφιακό δίδυμο

Αυτή είναι μια ιστορία για το μέλλον «σου». Ή τουλάχιστον, το  πιθανό  μέλλον σας.

Η επιθυμία του Jimenez τον οδήγησε να ιδρύσει τη  Mind Bank Ai , μια startup της οποίας η αποστολή είναι εκπληκτικά φιλόδοξη: να σπάσει την αλυσίδα του θανάτου και της απώλειας γνώσης — τουλάχιστον, για όσους αφήνεις πίσω. 

Η εταιρεία θέλει να προσφέρει έναν προσομοιωτή από εσάς που μπορεί να ζήσει επ’ αόριστον — μπορεί να σας καλέσει, να συμβουλευτείτε, να συμφιλιωθεί και να αστειευτεί και να λογομαχήσει. 

Αυτό το «προσωπικό ψηφιακό δίδυμο» που οραματίζεται η Mind Bank Ai θα δημιουργηθεί, καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής σας, από ένα σύνολο δεδομένων από  εσάς . 

Μέσω συνομιλιών – ένα μείγμα από ζητούμενα θέματα και πιο οργανική αλληλεπίδραση – η τεχνητή νοημοσύνη θα δημιουργήσει ένα μοντέλο που θα έχει σκοπό να «σκέφτεται» όπως εσείς, να κατανοεί την προσωπικότητά σας και, τελικά, να μπορεί να εφαρμόσει αυτό το μοντέλο σε μελλοντικές συνθήκες: απαντώντας όπως θα κάνατε, συνομιλώντας όπως θα κάνατε. 

«Τι τρέχει? Τι σας αρέσει να τρώτε? Πώς γνωρίσατε τη γυναίκα σας; Γιατί έχεις χωρίσει;» Ο Χιμένεθ γελάει. Οραματίζεται το Mind Bank Ai να κάνει «όλα τα ερωτήματα της ζωής», παρόμοια με τις συζητήσεις που πρέπει να γνωριστούμε. (Η γνωριμία μας είναι, ουσιαστικά, αυτό που θα έκανε τελικά η τεχνητή νοημοσύνη.)

Ο Jimenez θέλει να δημιουργήσει ένα ψηφιακό δίδυμο που, τουλάχιστον, θα μιλούσε με τη φωνή σας, καθώς η φωνή μπορεί να είναι δυναμικά υποβλητική, ικανή να σας φέρει (όπως κι αν  θέλουν  να φαίνεστε· υγιής αν ήσασταν άρρωστος, για παράδειγμα) στο μάτι τους.

Ενώ συλλέγονται αυτά τα προσωπικά δεδομένα, οι χρήστες μπορούν να εκλάβουν αυτές τις συνομιλίες με το Mind Bank Ai ως μια ευκαιρία να αυτοστοχαστούν και να γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους – Σωκρατική ψυχολογία ή «ένας ιχνηλάτης φυσικής κατάστασης για το μυαλό σου» – λέει ο Jimenez. 

Ο Jimenez οραματίζεται την αλληλεπίδραση με το Mind Bank Ai ως μια ευκαιρία να αυτο-στοχαστεί, ενώ ταυτόχρονα ο ψηφιακός δίδυμος πλησιάζει περισσότερο στο να γίνει σαν εσάς.

Μιλώντας για πάντα

Μόλις πεθάνεις, το Mind Bank Ai θα δημιουργηθεί πραγματικά, σαν ένα ψηφιακό   εργαστήριο κρυογονικής .

Ένα προσωπικό ψηφιακό δίδυμο είναι η τελευταία επανάληψη μιας ιδέας τόσο παλιάς όσο η ανθρωπότητα: η επιθυμία, αν όχι να ζήσετε για πάντα, τουλάχιστον να είστε σε θέση να μεταδώσετε τις γνώσεις, την εμπειρία, τις ιδέες σας. 

Ενώ το τέλειο ψηφιακό σας δίδυμο δεν θα κλείνει το μάτι στη ζωή σύντομα, οι δυνατότητες των σύγχρονων επεξεργαστών φυσικής γλώσσας (τα προγράμματα  βαθιάς μάθησης  πίσω από το Siri, την Alexa και τα προγνωστικά γραπτά μηνύματα) και τα εντυπωσιακά φαξ γνωστά ως  deepfakes  απομακρύνουν την ιδέα από το φανταστικό στο πιθανό-να-δυνατό.

Σήμερα (η κόρη μου) μιλάει στη Siri. Αλλά μια μέρα στο μέλλον, θέλω να μου μιλήσει. Επειδή ξέρω ότι δεν πρόκειται να είμαι κοντά μου για πάντα, και αγαπώ την κόρη μου λίγο… Τι θα συμβεί αν είμαι πάντα σε θέση να τη βοηθήσω;

ΕΜΙΛ ΤΖΙΜΕΝΕΖ

Ορισμένοι προγραμματιστές υπολογιστών και startups έχουν ήδη δημιουργίες παρόμοιες με το όραμα του Jimenez.

Η ιδρύτρια της Replika, Eugenia Kuyda,  δημιούργησε μια ψηφιακή έκδοση  του αγαπημένου της φίλου, Roman Mazurenko.

«Καθώς θρηνούσε, η Kuyda βρέθηκε να ξαναδιαβάζει τα ατελείωτα μηνύματα κειμένου που της είχε στείλει ο φίλος της όλα αυτά τα χρόνια – χιλιάδες από αυτά, από τα εγκόσμια έως τα ξεκαρδιστικά»,  έγραψε ο Casey Newton του The Verge . Με τον Μαζουρένκο σχετικά ανενεργό στα social media και το σώμα του αποτεφρωμένο, τα κείμενα και οι φωτογραφίες του ήταν ό,τι είχε απομείνει.

Ο Kuyda, μέχρι εκείνο το σημείο, εργαζόταν στην Luka που υποστηρίζεται από το Y Combinator, μια εφαρμογή messenger για επικοινωνία με bots. Χρησιμοποιώντας τον προσωπικό κανόνα του Mazurenko, δημιούργησε ένα bot που θα μπορούσε να ανταποκρίνεται όπως ο φίλος της όταν της ζητηθεί.

«Είχε παλέψει με το αν έκανε το σωστό φέρνοντάς τον πίσω με αυτόν τον τρόπο», ανέφερε ο Newton. «Κατά καιρούς της είχε προκαλέσει ακόμη και εφιάλτες». 

Αυτά τα βαθιά σχίσματα είχαν εξαπλωθεί και στην εκτεταμένη ομάδα φίλων τους. κάποιοι αρνήθηκαν να αλληλεπιδράσουν με το ρωμαϊκό bot, ενώ άλλοι βρήκαν ανακούφιση από αυτό.

Χρησιμοποιώντας ηχογραφήσεις του αγαπημένου σας προσώπου, το HereAfter AI δημιουργεί ψηφιακά «άβαταρ παλαιού τύπου» στα οποία μπορείτε να έχετε πρόσβαση όπως το Siri ή η Alexa. (Πίστωση: HereAfter AI)

Και μετά υπάρχει το Dadbot, που δημιουργήθηκε από τον James Vlahos. Όταν ο πατέρας του διαγνώστηκε με τελικό καρκίνο του πνεύμονα, ο Βλάχος κατέγραψε ό,τι μπορούσε για να δημιουργήσει το Dadbot — μια μορφή, όπως την περιέγραψε ο Βλάχος στο  WIRED , «τεχνητής αθανασίας».

Ο Βλάχος είναι τώρα ο Διευθύνων Σύμβουλος της HereAfter AI, η οποία σχεδιάζει «άβαταρ παλαιού τύπου» που δημιουργούνται από ηχογραφημένες συνεντεύξεις.

«Είναι αυτός ο ψηφιακός πράκτορας που έχει διαμορφωθεί σύμφωνα με το άτομο που τον δημιούργησε», λέει ο Βλάχος. «Μοιράζεται κυρίως την ιστορία της ζωής και τις αναμνήσεις τους, και δευτερευόντως, την προσωπικότητά τους, την προσωπικότητά τους. ο τρόπος που μιλάνε, τα αστεία τους, η σοφία τους, τέτοια πράγματα». 

Μπορείτε να αλληλεπιδράσετε με ένα άβαταρ παλαιού τύπου όπως το Siri ή η Alexa, εκτός από το ότι θα απαντήσει σε προσωπικές ερωτήσεις — με τη φωνή του ίδιου του ατόμου.

Το είδος του ψηφιακού δίδυμου που θέλει να δημιουργήσει η Mind Bank Ai, ωστόσο, είναι ένα βήμα πέρα ​​από αυτό και παρουσιάζει πληθώρα ευκαιριών και προκλήσεων, τόσο τεχνικών όσο και φιλοσοφικών. 

Πόσο μακριά είμαστε από το να δημιουργήσουμε έναν εσένα που να νιώθει αληθινός; Ποιες αποφάσεις θα μπορούσαμε να τους εμπιστευτούμε; Θα μας βοηθήσουν να θρηνήσουμε ή θα μας κάνουν να μην τα παρατήσουμε ποτέ;

Η Αρχιτεκτονική ενός Μυαλού

Ο Sascha Griffiths είναι το άτομο που έχει επιφορτιστεί να χτίσει τα οστά και τον εγκέφαλο του ψηφιακού σας διδύμου. 

Ο συνιδρυτής και επικεφαλής τεχνολογίας της Mind Bank Ai, Griffiths, αυτή τη στιγμή ερευνά και κωδικοποιεί, συγκεντρώνοντας τους αλγόριθμους και τα εργαλεία AI που πιστεύουν ότι θα χρειαστούν για να σας αντιγράψουν.

Μια σειρά από AI μπορεί να μπει στο παιχνίδι: μοντελοποίηση θεμάτων (η οποία εξορύσσει αφηρημένες «έννοιες» στη γλώσσα). ανάλυση συναισθημάτων (βασικά, αναγνώριση συναισθημάτων). και τα παραγωγικά δίκτυα αντιπάλου ( η τεχνολογία πίσω από τα deepfakes ) θα μπορούσαν όλα να στρατολογηθούν. 

Καθώς το έργο εξελίσσεται, ο Griffiths στοχεύει να αναπτύξει περισσότερους προσαρμοσμένους αλγόριθμους για να δημιουργήσει ένα καλύτερο ψηφιακό δίδυμο. 

Λίγοι όμως θα είναι τόσο σημαντικοί, ειδικά στις πρώτες μέρες, όσο η επεξεργασία φυσικής γλώσσας (NLP).

Τα NLP χρησιμοποιούνται συχνότερα σε ψηφιακούς βοηθούς και προγνωστικά μηνύματα. Το GPT-3 , το οποίο πρόσφατα έκανε θραύση στους κύκλους της τεχνητής νοημοσύνης, είναι ένα NLP που αντλεί από το πανίσχυρο σώμα του Διαδικτύου για να δημιουργήσει ρεαλιστικό κείμενο, από συνομιλίες έως δοκίμια. 

Θα υπάρχει μια θεμελιώδης διαφορά μεταξύ αυτών των NLP και του ψηφιακού σας δίδυμου, λέει ο Ahmet Gyger, ερευνητής τεχνητής νοημοσύνης και σύμβουλος της Mind Bank Ai. Αυτές οι τρέχουσες σχέσεις είναι συναλλακτικές. δίνετε στο NLP μια εντολή ή μια ερώτηση και σας βρίσκει μια απάντηση. 

«Ενώ αυτό γίνεται όλο και περισσότερο με την πάροδο του χρόνου», λέει ο Gyger, ο οποίος ήταν προηγουμένως επικεφαλής μηχανικός διευθυντής προγράμματος για τη Siri. Το Mind Bank Ai θα μπορούσε να βοηθήσει τους χρήστες να κατανοήσουν πώς αισθάνονται σε σχέση με προηγούμενα γεγονότα και πιθανώς να δημιουργήσουν «μια απροκάλυπτη κατανόηση για την εμπειρία της ζωής κάποιου.

«Και μόλις το καταλάβετε, τότε ανοίγετε την πόρτα για να μπορείτε να πείτε «καλά, πώς θα αντιδράσει αυτό το άτομο σε μια νέα κατάσταση;» Και αυτό γίνεται πολύ ενδιαφέρον».

Αφομοιώνοντας τα υποκείμενα μοτίβα στον τρόπο με τον οποίο μιλάτε, στέλνετε μηνύματα και γράφετε, ένα NLP μπορεί να αναδημιουργήσει μια αξιοπρεπή εκδοχή σας αρκετά εύκολα, λέει ο Griffiths — αρκεί να είναι μια συνομιλία γραμμή προς γραμμή, ερώτηση/απάντηση. 

Αλλά να γίνει μια αληθινή συζήτηση, πιστεύει, δεν είναι ακόμη δυνατό. Το «άβαταρ παλαιού τύπου» του HereAfter AI μπορεί να δημιουργηθεί σήμερα, αλλά το ψηφιακό δίδυμο του Mind Bank Ai βρίσκεται ακόμα σε απόσταση — Το HereAfter AI αποφεύγει τις ανοιχτές συνομιλίες, τις οποίες ο Βλάχος αποκαλεί «εφιάλτη». 

«Ακόμα κι αν μπορούσαμε να συλλάβουμε και να ερμηνεύσουμε όλα τα γλωσσικά και μη γλωσσικά στοιχεία, ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα θα ήταν να δημιουργήσουμε νέα πράγματα για να πει ο «ψηφιακός δίδυμος»», δήλωσε ο Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, ανώτερος εφαρμοστής επιστήμονας στην ομάδα της Amazon Alexa, που δεν σχετίζεται. με το Mind Bank Ai, μου λέει μέσω email.

Πολλά από τα πράγματα που κάνουμε στην καθημερινή ζωή είναι «σεναριακά», σε κάποιο βαθμό. Όταν πρόκειται για τέτοιου είδους αλληλεπιδράσεις, η τεχνητή νοημοσύνη είναι ήδη ικανή να μας μιμηθεί: η παραγγελία ενός καφέ είναι πολύ κοντά σε ένα σενάριο, αλλά «οι κρίσιμες, ουσιαστικές αλληλεπιδράσεις μας δεν είναι», γράφει ο Χριστοδουλόπουλος.

«Σκεφτείτε να προσπαθήσετε να παρηγορήσετε έναν φίλο μετά από έναν χωρισμό ή να συμμετάσχετε στη χαρά του συζύγου σας όταν παίρνει προαγωγή: αν βασιζόσασταν σε τυπικές, «κονσέρβες» απαντήσεις, θα ακουγόταν κούφιο – όχι καλύτερα από την αλληλεπίδραση με έναν άγνωστο. ”

ΚΟΙΝΗ ΛΟΓΙΚΗ

Μεταξύ των προκλήσεων που θα χρειαστεί να ξεπεράσει η Mind Bank Ai είναι η κατανόηση των συναισθημάτων, της κουλτούρας και του υπόβαθρου των ανθρώπων. Και για να προσφέρει μια τεχνητή νοημοσύνη που είναι ευκίνητη και ικανή να χειρίζεται ένα ευρύ φάσμα αλληλεπιδράσεων, θα πρέπει επίσης να ξεπεράσει την ευθραυστότητα που είναι εγγενής στα AI.

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι «εύθραυστη» γιατί δεν μπορεί να λειτουργήσει έξω από αυτό που γνωρίζει. Όταν συναντήσει μια είσοδο που δεν μπορεί να αναγνωρίσει, θα αποτύχει — συχνά θεαματικά.

Ο Vered Shwartz, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Allen Institute for AI και στη Σχολή Επιστήμης και Μηχανικής Υπολογιστών Paul G. Allen του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, προσφέρει ένα παράδειγμα.

Ακόμα κι αν μπορούσαμε να συλλάβουμε και να ερμηνεύσουμε όλες τις γλωσσικές και μη γλωσσικές ενδείξεις, ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα θα ήταν να δημιουργήσουμε νέα πράγματα για να πει το «ψηφιακό δίδυμο».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

Όταν οι ερευνητές  δοκίμασαν το GPT-3 , είπαν στην τεχνητή νοημοσύνη για ένα σενάριο όπου μια γάτα περίμενε δίπλα σε μια τρύπα να αναδυθεί ένα ποντίκι. Κουρασμένη να περιμένει, η γάτα πεινούσε πάρα πολύ. Όταν ρώτησαν το GPT-3 τι θα έκανε η γάτα,  απάντησε  ότι θα πήγαινε στην αγορά και θα αγόραζε λίγο φαγητό. 

Έξυπνο, αλλά λάθος.

«Το είδος των λαθών που κάνει δεν μοιάζει καν με τον άνθρωπο», λέει ο Shwartz. «Συχνά είναι η έλλειψη κοινής λογικής, τα πράγματα που κάθε ενήλικος άνθρωπος γνωρίζει και αυτά τα μοντέλα, απλά δεν τα ξέρουν πραγματικά».

Υπάρχουν επί του παρόντος δύο κύριες προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος, λέει ο Shwartz. Το ένα είναι να συγκεντρωθούν όλες οι κοινές γνώσεις, ώστε η τεχνητή νοημοσύνη να μπορεί να εκπαιδευτεί σε αυτήν — χωρίς ασήμαντο θέμα. Η συλλογή του τεράστιου όγκου των απαιτούμενων δεδομένων διαρκεί δεκαετίες. 

«Είναι αδύνατο να μαζέψεις τα πάντα», λέει ο Shwartz, δεν πειράζει πόσο ακριβό θα ήταν αυτό. Και η γνώση στο κείμενο πάσχει από « προκατάληψη αναφοράς », όπου το ασυνήθιστο υπερεκπροσωπείται, γιατί αυτό είναι που αξίζει να γράψετε. 

The Data Is You — The Twin Is Not

Ενώ ένα GPT-3 μαθαίνει μέσω της σάρωσης όλων στο Διαδίκτυο, το ψηφιακό σας δίδυμο θα ασχολείται μόνο με ένα, σχετικά στενό, σύνολο δεδομένων: εσάς.

Φυσικά, υπάρχουν ανησυχίες για το απόρρητο, αλλά η πραγματική περίπλοκη ηθική είναι όταν τα δεδομένα παύουν να είστε  εσείς  και μετατρέπονται στο ψηφιακό σας δίδυμο.

Ένα ψηφιακό δίδυμο του Mind Bank Ai δεν θα ήσουν εσύ, λέει ο Γκρίφιθς, αλλά μια αναπαράστασή σου. Θα ήταν εκπαιδευμένο στα δεδομένα σας. θα (ελπίζουν) να ακούγεται, να μιλάει και να «σκέφτεται» όπως εσύ. 

Αλλά δεν θα ήταν ένας ανεβασμένος εγκέφαλος ή μια συνέχεια της ύπαρξής σας. Δεν θα αναπτυχθεί, δεν θα εξελιχθεί, θα αλλάξει ή θα μάθει όπως θα κάνατε εσείς.

Θα μπορούσαμε λοιπόν να εμπιστευτούμε έναν ψηφιακό δίδυμο του συζύγου σας για να σταθμίσει τις αποφάσεις σας για το τέλος της ζωής σας; Ένα ψηφιακό δίδυμο των προβλημάτων αντιμετώπισης προβλημάτων του ιδρυτή μιας εταιρείας φαίνεται αρκετά αποδεκτό, αλλά πόσο πολύ θα πρέπει να επηρεάζει μια φωνή, όχι μόνο πέρα ​​από τον τάφο αλλά πέρα ​​από την ίδια την ανθρωπότητα; Μπορείς να το θελήσεις να έχεις θέση διοικητικού συμβουλίου και δικαιώματα ψήφου; 

Υπάρχουν και πιο ακραία ζητήματα. Η τεχνητή νοημοσύνη είναι πολύ καλύτερη στην αναγνώριση προτύπων από τα ανθρώπινα όντα και το NLP μπορούσε να βρει μοτίβα στην ομιλία και τη «σκέψη» σας που δεν γνωρίζατε. Η εφαρμογή αυτών θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα ακόμη πιο ακριβές ψηφιακό δίδυμο, το οποίο, με στενό τρόπο, σας γνωρίζει καλύτερα από ό,τι γνωρίζετε τον εαυτό σας.

Αλλά αν η τεχνητή νοημοσύνη του ψηφιακού διδύμου αξιοποιήσει κάποιο συγκεκριμένο μοτίβο, θα μπορούσε ενδεχομένως να δημιουργήσει μια εκδοχή σας που να είναι ενισχυμένη ή παραμορφωμένη. 

«Ένα κομμάτι δεδομένων θα μπορούσε να το τροποποιήσει με αυτούς τους πραγματικά παράξενους τρόπους», λέει η φιλόσοφος Σούζαν Σνάιντερ, ιδρυτική διευθύντρια του  Κέντρου για το Μελλοντικό Μυαλό στο Ατλαντικό Πανεπιστήμιο της Φλόριντα . «Αφήνοντας ένα αγαπημένο πρόσωπο σε σύγχυση. «Ο παππούς θα το έκανε αυτό;» 

Οι αλγόριθμοι που τροφοδοτούν το ψηφιακό δίδυμο πιθανότατα θα εξακολουθούσαν να είναι επιρρεπείς σε ευθραυστότητα, προκαλώντας δυνητικά καταστροφικές αστοχίες τύπου cat-goes-the-supermarket.

Ο κίνδυνος είναι ότι η ικανότητα της τεχνητής νοημοσύνης να κάνει εύλογα, πειστικά επιχειρήματα μπορεί να ξεπεράσει την κοινή λογική. Εάν αντιληφθούμε την αποτυχία, μπορεί να γίνουμε δύσπιστοι και να αποξενωθούμε από τους ψηφιακούς μας φίλους, αντί να παρηγορηθούμε — και αν δεν το κάνουμε, κινδυνεύουμε να παραπλανηθούμε.

Ο Σνάιντερ φοβάται ότι η διαδικασία του πένθους θα μπορούσε επίσης να ανατραπεί. Θα μπορούσε ένα ψηφιακό δίδυμο να είναι τόσο πειστικό ώστε να μην προχωρήσουμε ποτέ πραγματικά; 

Στον Χιμένεθ, η απάντηση θα μπορούσε να είναι ναι. Αλλά θα μπορούσε να ισχύει και το αντίθετο.

Αντιμέτωποι με τη θλίψη, οι άνθρωποι παραδοσιακά στρέφονται στη θρησκεία, λέει ο Jimenez, αναζητώντας μια απάντηση στις καυτές ερωτήσεις τους που μπορεί να μην έρθουν ποτέ. 

Ωστόσο, τι θα γινόταν αν μπορούσαν επίσης να συμβουλευτούν ένα ψηφιακό δίδυμο; Το ψηφιακό δίδυμο του συζύγου σας θα μπορούσε να σας πει ότι ήρθε η ώρα να βρείτε κάποιον νέο ή να σας ενθαρρύνει να επιστρέψετε σε αυτό το πάθος για το οποίο νοιαζόσασταν τόσο πολύ. 

«Τι ωραία θα ήταν αν όντως λάμβανες κάποιες απαντήσεις;» Ρωτάει ο Χιμένεθ. 

«Αυτή είναι η ελπίδα τουλάχιστον, σωστά;»

πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s