Πώς ο αυνανισμός ενισχύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Οι οργασμοί είναι ένα πολύ συνηθισμένο ανθρώπινο φαινόμενο. Τα οφέλη για τη σωματική και ψυχική υγεία των οργασμών έχουν ερευνηθεί συχνά, αλλά υπάρχουν ακόμα τόσα πολλά που πρέπει να μάθουμε για το πώς αντιδρούν το σώμα και ο εγκέφαλός μας στις χημικές ουσίες και τις ορμόνες που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια και μετά την εμπειρία αυτού του τύπου σεξουαλικής απελευθέρωσης.

«Ο όγκος των εικασιών έναντι των πραγματικών δεδομένων τόσο για τη λειτουργία όσο και για την αξία του οργασμού είναι αξιοσημείωτος», εξηγεί η Τζούλια Χέιμαν, διευθύντρια του Ινστιτούτου Kinsey για την Έρευνα στο Σεξ, το Φύλο και την Αναπαραγωγή .

Ο αυνανισμός προκαλεί μια έκρηξη ντοπαμίνης, η οποία είναι μια χημική ουσία που σχετίζεται με την ικανότητά μας να νιώθουμε ευχαρίστηση. Μαζί με τη βιασύνη της ντοπαμίνης που απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια ενός οργασμού, υπάρχει επίσης μια απελευθέρωση μιας ορμόνης που ονομάζεται ωκυτοκίνη , η οποία συνήθως αναφέρεται ως «ορμόνη της αγάπης».

Αυτό το παρασκεύασμα χημικών ουσιών κάνει περισσότερα από απλώς να τονώνει τη διάθεσή μας, αλλά μπορεί επίσης να παίξει βασικό ρόλο στη μείωση του στρες και στην προώθηση της χαλάρωσης. Η ωκυτοκίνη μειώνει την κορτιζόλη , η οποία είναι μια ορμόνη του στρες που είναι συνήθως παρούσα (σε μεγάλες ποσότητες) σε περιόδους άγχους, φόβου, πανικού ή αγωνίας.

Σύμφωνα με το BDSM και την ερευνήτρια φετίχ, Δρ. Gloria Brame , ο οργασμός είναι η μεγαλύτερη έκρηξη ντοπαμίνης που δεν προκαλείται από φάρμακα που μπορούμε να βιώσουμε. Ενισχύοντας τα επίπεδα ωκυτοκίνης και ντοπαμίνης και στη συνέχεια μειώνοντας τα επίπεδα κορτιζόλης, ο εγκέφαλος τοποθετείται σε μια πιο χαλαρή, ευφορική και ήρεμη κατάσταση.

Ο αυνανισμός ενισχύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα

Πώς μεταφράζονται αυτές οι επιπτώσεις στον εγκέφαλο από την επίτευξη οργασμού στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος και στην ενίσχυση της υγείας του σώματός μας;

Η αύξηση της ωκυτοκίνης και της ντοπαμίνης που προκαλεί μείωση των επιπέδων κορτιζόλης μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, επειδή η κορτιζόλη (γνωστή ως ορμόνη που προκαλεί στρες) βοηθά πραγματικά στη διατήρηση του ανοσοποιητικού σας συστήματος εάν απελευθερωθεί σε μικρές δόσεις.

Σύμφωνα με την Δρ. Jennifer Landa , ειδικό στην ορμονοθεραπεία, ο αυνανισμός μπορεί να δημιουργήσει το κατάλληλο περιβάλλον για να ευδοκιμήσει ένα ενισχυμένο ανοσοποιητικό σύστημα. Μια μελέτη που διεξήχθη από το Τμήμα Ιατρικής Ψυχολογίας της Πανεπιστημιακής Κλινικής του Έσσεν (στη Γερμανία) έδειξε παρόμοια αποτελέσματα. Μια ομάδα 11 εθελοντών κλήθηκε να συμμετάσχει σε μια μελέτη που θα εξέταζε τις επιπτώσεις του οργασμού μέσω του αυνανισμού στον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων και στο ανοσοποιητικό σύστημα.

ο αυνανισμός επηρεάζει το ανοσοποιητικό

Ασυλία, ανοσία. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια με αντισώματα σε μια αρτηρία, ρέουν μέσα στο σώμα. 3D απεικόνιση

Κατά τη διάρκεια αυτού του πειράματος, ο αριθμός των λευκών αιμοσφαιρίων κάθε συμμετέχοντα αναλύθηκε μέσω μέτρων που ελήφθησαν 5 λεπτά πριν και 45 λεπτά μετά την επίτευξη ενός αυτοπροκαλούμενου οργασμού. Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν ότι η σεξουαλική διέγερση και ο οργασμός αύξησαν τον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων, ιδιαίτερα των φυσικών φονικών κυττάρων που βοηθούν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων.

Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν ότι το ανοσοποιητικό μας σύστημα επηρεάζεται θετικά από τη σεξουαλική διέγερση και τον αυτοπροκαλούμενο οργασμό και προωθούν ακόμη περισσότερη έρευνα για τις θετικές επιπτώσεις της σεξουαλικής διέγερσης και του οργασμού.

Ο αυνανισμός μπορεί να ανακουφίσει και να αποτρέψει τον πόνο, γεγονός που σας επιτρέπει να επιτύχετε έναν ξεκούραστο ύπνο που βοηθά το ανοσοποιητικό σας σύστημα να παραμείνει δυνατό και υγιές. 

Τα οφέλη του αυνανισμού έχουν συζητηθεί εδώ και καιρό, αλλά όσο περισσότερη έρευνα γίνεται για το θέμα, τόσο περισσότερο καταλαβαίνουμε ότι υπάρχουν πολλές θετικές αντιδράσεις που συμβαίνουν στο σώμα και τον εγκέφαλό μας όταν βιώνουμε οργασμό.

Οι οργασμοί μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη ή τον μετριασμό του πόνου, ο οποίος ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, προλαμβάνοντας τα συμπτώματα του κρυολογήματος και της γρίπης. Σύμφωνα με τον νευρολόγο και ειδικό στον πονοκέφαλο Stefan Evers, περίπου ένας στους τρεις ασθενείς βιώνει ανακούφιση από κρίσεις ημικρανίας βιώνοντας σεξουαλική δραστηριότητα ή οργασμό. Ο Evers και η ομάδα του πραγματοποίησαν ένα πείραμα με 800 ασθενείς με ημικρανία και 200 ​​ασθενείς που υπέφεραν από αθροιστικούς πονοκεφάλους για να δουν πώς οι εμπειρίες τους με τη σεξουαλική δραστηριότητα επηρέασαν τα επίπεδα πόνου τους.

Η μελέτη έδειξε ότι το 60% των πασχόντων από ημικρανία βίωσαν ανακούφιση από τον πόνο μετά τη συμμετοχή τους σε σεξουαλική δραστηριότητα που οδήγησε σε οργασμό. Από τους πάσχοντες από αθροιστικό πονοκέφαλο, περίπου το 50% είπε ότι οι πονοκέφαλοι τους επιδεινώθηκαν μετά τη σεξουαλική διέγερση και τον οργασμό.

Ο Evers πρότεινε ότι τα άτομα που δεν βίωσαν ανακούφιση από τον πόνο από ημικρανίες και πονοκεφάλους κατά τη σεξουαλική τους δραστηριότητα δεν απελευθέρωσαν τόσο μεγάλες ποσότητες ενδορφινών όσο εκείνοι που βίωσαν ανακούφιση από τον πόνο. Σύμφωνα με τον ρευματολόγο Dr. Harris McIlwain , οι άνθρωποι που υποφέρουν από χρόνιο πόνο έχουν ανοσοποιητικά συστήματα που απλά δεν λειτουργούν με πλήρη ισχύ – επομένως, η ανακούφιση του πόνου (μέσω του οργασμού, για παράδειγμα) μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Οι οργασμοί μπορούν επίσης να προάγουν τη χαλάρωση και να διευκολύνουν τον ύπνο. Η σεροτονίνη, η ωκυτοκίνη και η νορεπινεφρίνη είναι ορμόνες που απελευθερώνονται κατά τη σεξουαλική διέγερση και τον οργασμό, και οι τρεις είναι γνωστές για την εξουδετέρωση των ορμονών του στρες και την προώθηση της χαλάρωσης, γεγονός που σας διευκολύνει να αποκοιμηθείτε.

Υπάρχουν αρκετές μελέτες που δείχνουν ότι η σεροτονίνη και η νορεπινεφρίνη βοηθούν το σώμα μας να κάνει κύκλους μέσω REM και βαθιών κύκλων ύπνου non-REM. Κατά τη διάρκεια αυτών των κύκλων ύπνου, το ανοσοποιητικό σύστημα απελευθερώνει πρωτεΐνες που ονομάζονταικυτοκίνες, που στοχεύουν στη μόλυνση και τη φλεγμονή. Αυτό είναι ένα κρίσιμο μέρος της ανοσολογικής μας απόκρισης. Οι κυτοκίνες παράγονται και απελευθερώνονται σε όλο το σώμα μας ενώ κοιμόμαστε, γεγονός που αποδεικνύει τη σημασία ενός καλού προγράμματος ύπνου για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.

Ο αυνανισμός προάγει ένα ανοσοποιητικό σύστημα υψηλής λειτουργίας

Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ένα ισορροπημένο δίκτυο κυττάρων και οργάνων που συνεργάζονται για να σας προστατέψουν από λοιμώξεις και ασθένειες από απειλές όπως τα βακτήρια και οι ιοί από το να εισέλθουν στο σύστημά σας. Ενώ υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να κάνουμε για να διατηρήσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα να λειτουργεί σε βέλτιστα επίπεδα, ο αυνανισμός (ή άλλα μέσα για την επίτευξη οργασμού) έχει αποδειχθεί ότι έχει θετικά αποτελέσματα στο ανοσοποιητικό σύστημα στο σύνολό του.

Όπως οι κακές συνήθειες (όπως ένα ασυνεπές πρόγραμμα ύπνου ή επιβλαβείς χημικές ουσίες στο σώμα σας) μπορούν να επιβραδύνουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα, οι θετικές συνήθειες (όπως ένα υγιεινό πρόγραμμα ύπνου και η ενεργή σεξουαλική ζωή) μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος.

πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s