Οι επιστήμονες ίσως βρήκαν το μυστικό της αορατότητας

Η αορατότητα δεν είναι πλέον επιστημονική φαντασία. Οι ερευνητές έχουν αναπτύξει ένα μοναδικό κύμα φωτός που, όταν εκπέμπεται μέσω ενός αντικειμένου, κάνει το αντικείμενο να φαίνεται αόρατο στις κάμερες και ακόμη και στο ανθρώπινο μάτι.

Η ιστορία: Αν πιστεύετε ότι οι μανδύες αορατότητας είναι μόνο για μάγους, ξανασκεφτείτε το. Οι επιστήμονες προσπαθούν να λύσουν αυτήν την πρόκληση πολύ πριν ο Ντάμπλντορ χαρίσει τον μανδύα του ιερού μανδύα στον Χάρι Πότερ, και η τεχνολογία αορατότητας είναι αληθινή.

Με τα κόλπα της κάμερας, οι επιστήμονες μπορούν να τραβήξουν φωτογραφίες του τι βρίσκεται πίσω από ένα αντικείμενο, και στη συνέχεια να τις προβάλουν στην επιφάνεια του αντικειμένου, κάνοντάς το να φαίνεται να εξαφανίζεται.

Αλλά εργάζονται επίσης σε κάτι πιο νόμιμο: τρόπους να κάμψουν το φως γύρω από ένα αντικείμενο, να το εξαφανίσουν ουσιαστικά, ή απλώς να διασκορπίσουν το φως, κρύβοντας το αντικείμενο από την οπτική γωνία.

Πέρυσι, η Hyperstealth Biotechnology Corporation αποκάλυψε ένα υλικό, που ονομάζεται Quantum Stealth , το οποίο όταν ντυθεί πάνω από ένα άτομο το κάνει να φαίνεται να εξαφανίζεται. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα του υλικού είναι περιορισμένη, καθώς το αποτέλεσμα εξαρτάται από τη γωνία από την οποία φαίνεται και το κρυμμένο θέμα πρέπει να τοποθετηθεί σε μια συγκεκριμένη απόσταση.

Υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για να έχουμε έναν αόρατο μανδύα τύπου Πότερ, αλλά οι ερευνητές στο TU Wien της Αυστρίας και στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης της Ολλανδίας βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά σε μια λύση.

Πώς λειτουργεί: Μπορούμε να δούμε αντικείμενα επειδή το φως αντανακλάται από τις επιφάνειές τους και στους φωτοϋποδοχείς του ανθρώπινου ματιού. Όμως η ομάδα βρήκε ένα μοναδικό κύμα φωτός που, όταν περνά μέσα από ένα στερεό αντικείμενο, προβάλλει στην επιφάνεια ενός αντικειμένου στο βάθος. Έτσι, βλέπουμε το αντικείμενο φόντου — ουσιαστικά καθιστά το αντικείμενο προσκηνίου αόρατο.

«Κάθε ένα από αυτά τα μοτίβα φωτεινών κυμάτων αλλάζει και εκτρέπεται με πολύ συγκεκριμένο τρόπο όταν το στέλνετε μέσω ενός διαταραγμένου μέσου», δήλωσε ο φυσικός Stefan Rotter από το TU Wien .

Για να βρει το μαγικό κύμα φωτός, η ομάδα εξέπεμψε ένα φως σε ένα αδιαφανές στρώμα από τυχαία διατεταγμένα νανοσωματίδια οξειδίου του ψευδαργύρου . Υπολόγισαν πώς διασκορπίστηκε το φως από τη σκόνη οξειδίου του ψευδαργύρου και πώς θα διασκορπιζόταν αν η σκόνη δεν ήταν καθόλου εκεί.

Σε εργασία που δημοσιεύτηκε στο Nature Photonics , βρήκαν ότι τα κύματα φωτός πρόβαλαν την ίδια εικόνα σε έναν ανιχνευτή στην άλλη πλευρά της σκόνης οξειδίου του ψευδαργύρου σαν να μην υπήρχε καν η σκόνη.

«Το χαρακτηριστικό ότι αυτά τα πεδία μοιάζουν με εκείνα του ελεύθερου χώρου θα μπορούσε να είναι πολύ χρήσιμο για να κοιτάξουμε βαθιά μέσα σε υλικά με μεγάλη διάχυση με τα οποία είναι συνήθως πολύ δύσκολο να εργαστείς», είπε ο Ρότερ στην Independent.

Τα ειδικά κύματα φωτός φαίνεται να αψηφούν τους νόμους της ανάκλασης του φωτός. Η εξατομικευμένη δέσμη φωτός δεν άλλαξε από το αντικείμενο από το οποίο πέρασε – μόνο ελαφρώς – με αποτέλεσμα σχεδόν τέλεια αόρατη.

Γιατί αυτό έχει σημασία: Η ομάδα οραματίζεται ότι η ανακάλυψή τους θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για ιατρική απεικόνιση ή βιοϊατρική έρευνα.

Υπάρχουν ακόμη προκλήσεις που πρέπει να ξεπεραστούν — επί του παρόντος, η κίνηση μέσα στα βιολογικά συστήματα, όπως η ροή του αίματος, είναι υπερβολική για να λειτουργήσει η ειδική δέσμη φωτός. Προς το παρόν, η ομάδα ελπίζει ότι οι επιστήμονες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία για να κοιτάξουν σε μικροσκοπικά αντικείμενα που είναι δύσκολο να μελετηθούν – όπως ένα βιολογικό κύτταρο.

Αλλά ο Rotter αναμένει ότι τα εργαλεία κάποια μέρα θα είναι αρκετά γρήγορα και φθηνά για πιο προηγμένες εφαρμογές.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s