Δύο μέτρα και 10 σταθμά..

Παρακολουθώντας του διπλωματικούς, οικονομικούς και στρατηγικούς ελιγμούς της Τουρκίας και τις «υψηλού συμβολισμού» κινήσεις του Ερντογάν οφείλω να εκφράσω τον «θαυμασμό μου» για την ευλυγισία της εξωτερικής του πολιτικής και τις ακροβατικές επιδόσεις του ιδίου.
Ας θυμηθούμε μερικές χαρακτηριστικές επιδόσεις.
Το 1974 η Άγκυρα εισβάλλει και καταλαμβάνει τη μισή Κύπρο η οποία 10 χρόνια αργότερα (1η Μαΐου 2004) γίνεται πλήρες Κράτος- Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης – με την Τσεχία, Εσθονία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Πολωνία, Σλοβακία και Σλοβενία. Το 2008 εντάσσεται στη ζώνη του ευρώ και από την 1η Ιουλίου ως τις 31 Δεκεμβρίου 2012 αναλαμβάνει την Προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε.

Εύλογα ο υπογράφων ρωτάει: πως είναι δυνατόν μία χώρα που έχει καταληφθεί με βία και όλεθρο από χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ να γίνεται μέλος της Ε.Ε; Κάποιοι θα πουν ότι «η Κύπρος κείται μακράν» άλλοι «μην είσαι βλάξ», εγώ θα πω δύο μέτρα και 10 σταθμά.
Πηγαίνω πίσω στο μακρινό 1999 ενθυμούμενος την μέτα – Ελσίνκι εποχή όταν Η Ζωή – μας Γελούσε – Ευτυχισμένα. Όλα ήταν καλά. Η Ελλάδα δεν είχε θέσει βέτο, η Ε.Ε. δέχτηκε τη Τουρκία σαν «υποψήφια προς ένταξη» χώρα, τα προβλήματα της απευθύνονται στις Βρυξέλες, ο κίνδυνος θερμού επεισοδίου απομακρύνθηκε και, για την επίλυση τυχών διαφορών αρμόδιο θα ήταν το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Τι άλλο μπορούσε να ζητήσει κανείς προκειμένου να πάει μπροστά η οικονομία, να γίνουν επενδύσεις και η Σοφοκλέους να απογειωθεί για νιοστή φορά;
Σε πρώτη ανάγνωση, τίποτε. Μετά από πέντε δεκαετίες ανοιχτής και υπόγειας αντιπαράθεσης Ελλάδα και Τουρκία βρήκαν (με την βοήθεια των Η.Π.Α και των «μεγάλων» χωρών της Ε.Ε.) τρόπο συνύπαρξης που, δεν αποκλειόταν να οδηγούσε σε μακρόχρονη ειρήνη και, πραγματική συνεργασία και ευμάρεια για τους δύο λαούς. Αν το σκεφθούμε καλά η Τουρκία δεν ζητούσε τίποτα από την Ελλάδα εκτός από τη μισή Κύπρο – που έχει ήδη καταλάβει και μερικές δεκάδες νησίδες και βραχονησίδες που θεωρούσε ότι δεν έχουν «ξεκάθαρο» καθεστώς. Και η Ελλάδα; Τι ζητούσε απ’ τη Τουρκία; Τίποτα ούτε καν τη μισή Κύπρο άρα ποιος ήταν ο λόγος που οι δύο χώρες δεν μπορούσαν να τα βρουν;
Τώρα που τα σκέπτομαι βλέπω πόσο άδικο είχα τα χρόνια που επέμενα ότι, οι στρατοκράτες και οι ισλαμιστές της «φίλης και συμμάχου μας στο ΝΑΤΟ» είχαν/έχουν στόχο να πάρουν, εκτός από το μισό Αιγαίο και τη Δυτική Θράκη και μία χώρα – μέλος της Ε.Ε! Εσείς δεν θα “θαυμάζατ” τις ακροβατικές επιδόσεις του Προέδρου Ταγιπ;
Έπρεπε να συλληφθεί ο Οτσαλάν, να γίνουν δύο σεισμοί, τρεις συναυλίες, δύο επισκέψεις Κλίντον, ένα Ελσίνκι, μία Μαδρίτη, τα Ίμια, τα ζεϊμπέκικα του Γιώργου και μία σειρά κοινωνικών φιλοφρονήσεων (θα πάρετε φοντάν, λικέρ), η επίσκεψη Τσίπρα και Μητσοτάκη και οι συζητήσεις για Μ.Ο.Ε για να μπορέσουμε να τα «βρούμε». Έγραφα τότε ότι, η Τουρκία δεν πρόκειται να γίνει μέλος της Ε.Ε. όχι στα επόμενα 10-15, αλλά ούτε στα επόμενα ‪100-150‬ χρόνια και τίποτα δεν απέκλειε την πιθανότητα να καταλάβει τις «γκρίζες» ζώνες που ισχυρίζεται ότι της ανήκουν. Πρόσθετα πως, αν αυτό συμβεί καμία σύνοδος του Ελσίνκι και καμία συμφωνία Παπανδρέου-Τζέμμ Σημίτη- Ετζεβίτ, Τσίπρα/Μητσοτάκη – Ερντογάν δεν πρόκειται να την εμποδίσει να επιτύχει τους στόχους της. Η μόνη ελπίδα, τόνιζα, για την Τουρκία να «μπει» στην Ευρώπη είναι αν χωρισθεί στα τρία.
Στο «ευρωπαϊκό» με πρωτεύουσα τη Κωνσταντινούπολη, το ισλαμικό με πρωτεύουσα την Άγκυρα και ένα ανεξάρτητο Κουρδιστάν, όπως είχε προδιαγραφεί με το no fly zone των Αγγλοσαξόνων και λοιπών δημοκρατικών δυνάμεων και την επίσκεψη της Μαντλίν Ολμπράιτ στην Βουλή του. Μέχρι στιγμής οι ασκήσεις του Έρντυ στη Ρυθμική Γυμναστική κονιορτοποίησαν τις προβλέψεις μου.
Ο Σουλτάνος αγνόησε τις «κυρώσεις» της Δύσης στη Ρωσία, άνοιξε αεροδρόμια και λιμάνια της χώρας στα Ρωσικά αεροπλάνα και πλοία οργάνωσε δύο συναντήσεις Ρώσων και Ουκρανών (μία στην Αττάλεια και άλλη στην Κωνσταντινούπολη) αναβαθμίζοντας τη σημασία της χώρας ” NATO, πούλησε δεκάδες Μπαϊρακράρ στο Κίεβο που κατάστρεψαν δεκάδες ρωσικούς στόχους και σκότωσαν ένας θεός ξέρει πόσους στρατιώτες και πολίτες χωρίς η «Δύση» να του υποβάλλει καμία κύρωση! «Θαύμα παιδί μου, θαύμα» που έλεγε η γιαγιά στα παλιά σκίτσα του Γιάννη Ιωάννου.
Ο Πρόεδρος γύρισε απ’ τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ ελπίζοντας ότι ο πόλεμος θα κάνει τη. «Δύση» να άρει τις απαγορεύσεις στις πωλήσεις πολεμικού υλικού στην Τουρκία.
Έφτασε μάλιστα στο σημείο υπερηφανευτεί για την ικανότητα των Μπαϊρακτάρ να εξόντωναν τους Ρώσσους …συμμάχους του με μία υπέροχη δήλωση: «Με δεδομένης την επιτυχία της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας, δεν υπάρχει λογική δικαιολογία για τα εμπόδια που αντιμετωπίζουμε σε αυτόν τον τομέα. Η άρση των περιορισμών που έχουν επιβληθεί από ορισμένους συμμάχους θα είναι προς το κοινό μας συμφέρον. Συγκαλυμμένα ή άμεσα εμπάργκο δεν πρέπει να αναφέρονται καν μεταξύ συμμάχων. Μοιράστηκα τις προσδοκίες μας με τους ηγέτες». Νομίζω πως είναι περιττό να αναφερθώ στην ανάπτυξη της Τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας που κατασκευάζει σχεδόν τα πάντα από UAV ως μεταφορικά και επιθετικά ελικόπτερα και από τεθωρακισμένα ως φρεγάτες, μια και είναι αντικείμενο ξεχωριστού άρθρου.
Για να μην είμαι άδικος το Δουκάτο της Φενγουάλης (Ελλάδα) δεν έμεινε πίσω. Εγκατέλειψε την πολιτική της αποστολής «αυστηρών» και «ηχηρών» μηνυμάτων και ακολούθησε πολιτικές «υψηλού συμβολισμού». Υπέγραψε συμφωνίες με την Γαλλία για την αγορά τριών φρεγατών Μπελαρα και 25 μαχητικών Ραφάλ (ελπίζω με τα κατάλληλα όπλα) και, απέστελλε 2.000 Καλάσνικωφ στην Ουκρανία (για να παραμείνει στην «σωστή πλευρά της Ιστορίας»). Αν στα προηγούμενα προσθέσω:
α. την ύπαρξη (σύμφωνα με τον κ. Αντώνη Φώσκολο) μερικών τρισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, νότια της Κρήτης και δυτικά των Αζορών.
β. την προοπτική της συνεκμεταλλεύσεως των κοιτασμάτων και
γ. η Φενγουάλη να γίνει η 51η πολιτεία των Η.Π.Α τότε, το μέλλον της «υπερήφανης και ανεξάρτητης εξωτερικής πολιτικής» προβλέπεται λαμπρό.
~ΕΣΤΙΑ 03-04-2022 ~

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s